12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcul National Cozia, invadat de gunoaie

Parcul National Cozia, invadat de gunoaie

Majoritatea traseelor turistice din Parcul National Cozia sint pline de gunoaie si nimeni nu ia nici o masura. Aceasta este concluzia la care au ajuns angajatii administratiei rezervatiei in urma verificarii traseelor turistice. In ciuda faptului ca parcul este impinzit de numeroase obiective de valoare inestimabila, cum ar fi manastiri, cascade si peisaje, zona este ocolita de multe ori de turisti din cauza gunoaielor lasate de cei care viziteaza rezervatia.


Cea mai recenta actiune de curatare a traseelor turistice din zona Parcului National Cozia a fost facuta in urma cu aproximativ o saptamina, cind au fost strinse de voluntari zeci de tone de sticle de plastic, hirtii, cutii de bere si alte gunoaie lasate de turisti. Potrivit lui Cornel Buduleci, angajat al administratiei parcului, de vina pentru poluarea zonei este mentalitatea celor care viziteaza Parcul National Cozia.


Administratia Parcului National Cozia nu face fata invaziei de gunoaie


In ciuda numeroaselor verificari pe care le fac angajatii administratiei parcului, gunoaie sint pe toate traseele. „In urma cu o saptamina, au fost strinse remorci de gunoaie pe care turistii ar fi putut sa le arunce dupa ce paraseau zona parcului sau sa le arda. Au gasit de cuviinta sa le arunce la intimplare. Acest lucru se intimpla in tot Parcul National Cozia, in ciuda faptului ca masoara 17.100 de hectare si este impartit in doua zone. Gunoaiele sint aruncate in zona tampon, cea mai frecventata de turisti, dar si in rezervatia propriu-zisa“, a declarat Cornel Buduleci.


Acesta a precizat ca, desi aruncarea gunoaielor in zona protejata este interzisa prin lege, este foarte greu de demonstrat cine polueaza zona. In opinia sa, pentru a dovedi vinovatia anumitor persoane care arunca resturile la intimplare, ar trebui ca grupurile de turisti sa fie urmarite pas cu pas. Insa, cararile de munte nu pot fi verificate atent, deoarece Administratia Parcului National Cozia are foarte putini angajati, pentru a putea parcurge mai des traseele turistice. Astfel, amenzile care nu sint mai mici de 60.000 de lei vechi cu greu pot fi aplicate turistilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS