5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSobolanii isi fac aparitia nestingheriti pe culoare

Sobolanii isi fac aparitia nestingheriti pe culoare

Personalul Spitalului de Urgenta Craiova isi desfasoara activitatea in cele mai vitrege conditii. Pe linga faptul ca multi angajati se pling ca sint nevoiti sa transporte bolnavii cu targi care ar fi trebuit sa fie casate de mult sau ca trebuie sa astepte minute in sir lifturile, insuficiente si mai tot timpul defecte, ca sa poata duce bolnavii de la un etaj la altul, se adauga si experienta „intilnirii“ cu vreun sobolan pe culoare.


„Ne este frica sa mai punem bolnavii pe targile astea. Nici nu mai stim citi ani au, dar ar fi trebuit de mult casate. Sint ruginite, au saltelele rupte, sint acoperite cu cearsafuri pline de pete, unele chiar sfisiate, sau scirtiie din toate incheieturile, le mai sar si rotile si te poti trezi ca-ti cade bolnavul. In loc sa se simta in siguranta pe o targa de spital stabila, bolnavii risca sa se aleaga si cu alte lovituri pe linga problemele pe care le au deja“, a povestit un cadru medical care a dorit sa-si pastreze anonimatul si care incerca sa transporte un pacient pe pavajul plin de denivelari din curtea interioara a spitalului. O asistenta care tocmai adusese un bolnav cu ambulanta a spus: „Am asteptat un sfert de ora cu bolnavul in fata liftului, pentru ca mergea numai unul“.


Sobolanul de la Urgenta


Intr-una din diminetile trecute, nu departe de usa Urgentei, trona cadavrul unui sobolan bine hranit care tocmai fusese strivit de rotile unei ambulante. In forfota si aglomeratia de la Urgenta, nici nu mai sint zariti, poate si pentru ca prezenta lor reprezinta un lucru cu care medicii, asistentele si bolnavii s-au obisnuit. „Am mai vazut, maica, si altii… Asta este. N-au ce sa le faca“, a spus resemnata o batrina care astepta rezultatul examenului tomograf. Nu trebuie sa uitam ca aceste animale transmit o serie de boli, iar mediul spitalicesc, mai ales la Urgenta, unde vin oameni cu rani deschise si cu organismul slabit de afectiunile de care sufera, este ultimul loc in care te-ai putea astepta sa dai peste aceste animale purtatoare de agenti patogeni. Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca de jur imprejurul spitalului sint foarte multe gunoie, care, iarasi, nu par a deranja pe nimeni, nici pe cei care le arunca, nici pe cei care ar trebui sa le adune. La toate acestea se adauga si ciinii care intra si ies fara oprelisti pe poarta unitatii.


Ce spun reprezentantii spitalului


„Stim ca unitatea noastra are foarte multe probleme. Noi avem un contract cu o firma de deratizare si dezinfectie care executa aceste doua activitati o data pe fiecare trimestru. Ultima actiune a fost facuta in urma cu doua saptamini, am fost chiar multumiti de rezultat, dar, din cind in cind, mai poate aparea cite un sobolan din cauza dificultatilor pe care le intimpinam la subsol in curtea interioara si mai ales in incinta crematoriului. A fost un incident, o scapare, pentru care eu imi cer scuze, speram sa nu se repete. Este totusi bine ca am scapat de o problema foarte grava, nu mai avem gindaci in spital. In ceea ce priveste prezenta ciinilor in incinta, se organizeaza, o data sau de doua ori pe luna, o actiune de stringere a acestora, dar, din pacate, ei apar din nou pentru ca, dupa cum stim cu totii, orasul este plin. Cu gunoaiele facem si noi ce putem. Sint doar patru oameni care trebuie sa faca curatenie pe toata suprafata curtii si le este foarte greu, termina intr-o parte, iar apoi sint nevoiti sa o ia de la capat, pentru ca aceasta zona este foarte circulata, iar oamenii sint asa cum sint: arunca gunoaiele pe unde apuca“, a spus inginerul Petre Iordache, director administrativ in cadrul Spitalului de Urgenta Craiova.


Petre Iordache a mai spus ca problemele sint inerente, data fiind vechimea spitalului. „Cladirea a fost construita in 1970, iar dupa 30 de ani trebuia sa intre in reparatii capitale, dar acest lucru a fost mereu aminat din lipsa fondurilor. In urma unui studiu s-a ajuns la concluzia ca ar fi nevoie de 33 de milioane de dolari. Pina se va gasi aceasta suma, nu facem altceva decit sa cirpim. Reparam intr-o parte, se strica in alta. Lifturile sint si asa insuficiente, sint vechi, dar noi incercam ca, pe tura de dimineata, sa avem mereu macar trei care sa asigure necesarul din spital. De un an si jumatate, noi apartinem de Consiliul Judetean Dolj care imparte banii asa cum poate, pentru ca acestia nu prea sint, iar pentru noi este si mai dificil, nu stim ce sa facem mai intii. Oricum se fac eforturi foarte mari. Anul acesta, spre exemplu, avem un buget mai mic decit cel de anul trecut, dar pina la sfirsitul lui decembrie vor fi asfaltate toate aleile care fac legatura intre portile de acces si principalele intrari, vom pune accent chiar pe curtea interioara unde se primesc urgentele. La cererea expresa facuta de noi, consiliul judetean a alocat 1,3 miliarde de lei pentru aceasta actiune“, a mai spus directorul Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS