10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSinistratii doljeni au inceput sa-si reconstruiasca locuintele distruse de viituri

Sinistratii doljeni au inceput sa-si reconstruiasca locuintele distruse de viituri

•Totusi, doar la patru locuinte din 105 s-a inceput lucrul • Pentru ca nu li se ofera asistenta tehnica necesara, oamenii isi incropesc locuinte construite dupa ochi


Factorii de raspundere din Dolj au efectuat ieri o vizita la Mischii, una dintre localitatile grav afectate de inundatiile din aceasta vara, pentru a vedea la fata locului modul in care oamenii se apuca de reconstructia caselor distruse de viituri. Tot ieri, administratia judeteana a receptionat o prima transa din materialele de constructii puse la dispozitie de guvern prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), pentru reconstructie. Astfel, au fost livrate 66,3 tone de ciment, tabla si fier beton, in perioada urmatoare fiind programate si restul materialelor. Deocamdata, autoritatile locale nu stiu valoarea materialelor, deoarece acestea au fost trimise direct de catre ANL. Trebuie precizat ca in judet 13 case au fost complet distruse de inundatii in luna iulie, la acestea adaugindu-se 92 in luna august. Deocamdata, oamenii s-au apucat de munca cu ce s-au priceput. Spre exemplu, o familie de batrini din satul Motoci, Maria si Ion Mihut, au apelat la ajutorul unor voluntari adventisti. „Viitura ne-a darimat peretii, nu putem sa mai stam in casa. Dormim si acum la vecini“, a spus Ion Mihut. Un alt caz in care lucrarile au fost incepute este cel al batrinei Leana Vacarus, care a incropit cu materialele primite o camera si un hol in care nici macar nu ai loc sa te invirti. Batrina a apelat la ajutorul unui nepot ca sa-si faca un acoperis deasupra capului. Trebuie spus ca, desi sinistratilor le-au fost oferite materiale de constructii, autoritatile nu s-au preocupat pina acum sa le puna acestora la dispozitie si proiecte pentru obtinerea de autorizatii, ca locuintele sa fie bine executate. In ultimul moment, s-au imprumutat schite de case facute pentru sinistratii din Moldova, ca acestea sa fie modificate si adaptate. Reprezentantul ANL in teritoriu, Lucian Panduru, era foarte nemultumit de acest aspect.


„Am fost in delegatie la Timisoara. Acolo toti lucrau impecabil. Sinistratilor li s-au pus la dispozitie gratuit atit proiectul casei, cit si executia. Evident, ei au beneficiat si de fonduri mai mari“, a afirmat Panduru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS