24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAjutor de zece milioane de lei pentru cei care isi cumpara centrale termice pe gaz

Ajutor de zece milioane de lei pentru cei care isi cumpara centrale termice pe gaz

Potrivit OUG nr. 91/2005, persoanele cu venituri reduse care utilizeaza la incalzirea locuintei gaze naturale pot beneficia de ajutoare banesti din partea statului, pentru achizitionarea de centrale termice si individuale sau arzatoare automatizate (pentru cei care au sobe din teracota).


De acest ajutor beneficiaza familiile si persoanele singure care indeplinesc urmatoarele conditii: utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale si sint consumatori individuali, titulari de furnizare a gazelor naturale; au venitul net lunar pe membru de familie pina la nivelul salariului minim brut pe tara; nu detin centrale termice individuale; detin sobe de teracota. Ajutorul banesc se acorda sub forma de bonuri valorice, in cuantum diferentiat, si anume: 1.000 RON (zece milioane de lei vechi) in cazul achizitionarii, instalarii si punerii in functiune a unei centrale termice, 200 RON (doua milioane de lei vechi) – in cazul achizitionarii si montarii unui arzator automatizat. Ajutorul se acorda in cazul in care achizitionarea, instalarea si punerea in functiune se realizeaza prin firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, firme care au obligatia sa incheie protocoale de colaborare cu DMSSF Dolj.


In cazurile in care se solicita acest ajutor, este nevoie de o cerere tip si de o declaratie pe proprie raspundere a solicitantului privind veniturile realizate, ulterior urmind o ancheta sociala efectuata de personalul specializat al DMSSF, pentru verificarea celor declarate. Cererea trebuie sa fie insotita de avizul de solutie tehnica, eliberat de furnizorul de gaze naturale la care este inregistrat ca titular de contract, si de proiectul de executie a instalarii centralei termice, eliberat de firma autorizata. In cazul achizitionarii si montarii arzatoarelor automatizate, ajutorul banesc se acorda pentru maximum trei sobe. Deocamdata, DMSSF Dolj nu primeste cereri pina la aparitia normelor metodologice de aplicare si stabilirea firmelor autorizate care vor realiza aceste lucrari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS