5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaranii din Padea s-au revoltat impotriva arendasilor

Taranii din Padea s-au revoltat impotriva arendasilor

Taranii din satul Padea, comuna Dranic, au organizat ieri un miting de protest impotriva societatilor care le-au luat pamintul in arenda si nu si-au respectat obligatiile contractuale. Oamenii sint nemultumiti si cer sa li se faca dreptate. Primarul localitatii i-a sfatuit sa rezilieze contractele. Nici un reprezentant al firmelor care au luat teren in arenda nu s-a deranjat sa vina si sa stea de vorba cu protestatarii.


Aproximativ 150 de tarani, majoritatea batrini, din satul Padea, s-au strins ieri, la ora 10.00, in fata Caminului Cultural de unde s-au indreptat spre Primaria Dranic. „Vrem respect pentru taranul român“, „Vrem dreptate de la guvern“, „Vrem griul ca murim de foame“, „V-ati imbogatit din pamintul nostru“, se putea citi pe pancartele si steguletele purtate de tarani.


In urma cu sase ani, oamenii au incheiat contracte de arendare a terenului agricol pe care il detin. Contractele ii obligau pe arendasi ca, in termen de 30 de zile de la recoltare, sa le dea taranilor sase sute de kilograme de griu la un hectar cultivat. Desi de-a lungul acestor ani taranii nu si-au primit cantitatea de griu care era trecuta in contractul de arendare, in toamna anului trecut aceste contracte au fost reinnoite. „Ne-au dat o suta-doua sute de kilograme de griu. La inceput am fost multumiti. Macar nu raminea pamintul pirloaga, ca noi nu mai avem nici bani si nici putere sa-l muncim. Asta-toamna ne-au promis cinci sute de kilograme, dar nu ne-au dat griul pina nu am semnat contracte pe alti cinci ani. Sint oameni care au semnat contracte in alb, sint altii care nu au semnat deloc, altcineva a facut asta pentru ei. Acum nu ne-au mai dat nimic. Au trecut 30 de zile de cind au treierat, iar noi nu am vazut nici un bob de griu. Isi bat joc de noi si de batrinetile noastre. Am 80 de ani si nu am vazut niciodata atita nedreptate“, a spus Bebe Ruset, unul dintre protestatari.


„Ne-au zis ca, daca nu semnam, nu ne dau nimic si noi am semnat, mai ales ca acum ne dadeau cinci sute de kilograme. Am mers la sediile societatilor si am incercat sa stam de vorba cu cei de acolo, dar au pus ciinii pe noi“, a completat Marcel Cojocaru. „Pe raza satului Padea sint luate in arenda peste 1.500 de hectare de teren agricol, care reprezinta peste doua sute de contracte. Unii oameni au pamint si la doua sau trei societati agricole si sint foarte suparati pe reprezentantii acestora. Niste oameni fara suflet si fara pic de respect care nici macar nu vor sa stea de vorba cu noi“, a spus Marin Calusaru, liderul Organizatiei de Sindicat a taranilor, afiliata la Confederatia Sindicatelor Democratice din România.


Ce spune primarul


Oamenii au dorit sa stea de vorba cu primarul si i-au cerut acestuia ajutorul. „V-am ales cu toata dragostea. Vrem sa ne ajutati, sa fiti de partea noastra. Fara ajutorul dumneavoastra nu putem sa facem nimic“, s-a auzit vocea unui barbat din multime. „Banditii nu trebuie sa mai intre pe terenurile noastre. O sa le dam foc, ca murim de foame“, a spus altcineva. Dorin Borcan, primarul comunei Dranic, a incercat sa le explice oamenilor ca nu se poate amesteca in conflictul dintre ei si reprezentantii celor patru societati. „Eu nu pot decit sa mediez aceasta problema. Dumneavoastra ar trebui sa trimiteti adrese de reziliere a contractelor si vom gasi alt investitor care sa se ocupe de cultivarea terenurilor. In cazurile in care se poate dovedi ca unii oameni au semnat in alb sau a semnat altcineva in locul lor, trebuie sa ajungem in instanta pentru a se face dreptate“, a spus primarul comunei.


Ce spun reprezentantii societatilor comerciale


La Dranic sint patru societati agricole care au luat teren in arenda: SC BOBIVON, SC AGROSERV, SC AGROFORTEX si SC CENTROTRANS. Contactat telefonic de Gazeta de Sud, Constantin Iancu, directorul societatii CENTROTRANS, a spus: „In anii in care au primit doar doua sute de kilograme la hectar, a fost vremea nefavorabila si nu s-a facut griul. Anul trecut au primit cinci sute pentru ca a fost an bun si pentru ca noi le-am fi dat ca sa-i incintam pe oameni sa semneze din nou. Cine se crede inselat si spune ca a semnat in alb sau ca a semnat altcineva in locul lui nu are decit sa se adreseze justitiei. In problema de anul acesta, oamenii sint infractori pentru ca au ridicat subventiile pentru agricultura date de guvern si nu le-au folosit in scopul pe care acestea il aveau. Cine nu a adus subventiile societatii care lucreaza terenul nu va primi nimic, dar vor primi amenzi pentru ca au folosit in alte scopuri banii publici. Cei care au facut ce trebuia cu acesti bani isi vor primi drepturile, dar nu imediat, pentru ca noi am terminat de recoltat abia acum o saptamina. Societatea noastra nu are nici o legatura cu cele intimplate ieri pentru ca nu are teren luat in arenda nici la Padea si nici la Dranic“. In mod surprinzator, primarul comunei Dranic este de alta parere, el indicind firma CENTROTRANS ca fiind una dintre cele patru care au luat teren in arenda pe raza localitatii pe care o conduce. Pina se vor clarifica lucrurile, singurii care au de suferit sint oamenii pagubiti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS