24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSala de sport de la „Petrache Triscu“, afectata de inundatii

Sala de sport de la „Petrache Triscu“, afectata de inundatii

Investitia de 11 miliarde de lei se duce pe apa simbetei


Sala de sport de la Liceul cu program sportiv „Petrache Triscu“ din Craiova a fost atit de bine „proiectata si construita“, incit la fiecare ploaie apa siroieste pe pereti, fiind scoasa afara cu galeata. Asa s-a intimplat si in aceasta saptamina cind in Oltenia au cazut precipitatii abundente. Investitia de 11 miliarde de lei „intra la apa“ si periodic se fac cirpeli, desi cladirea nu are nici un an de cind a fost data in folosinta.


Ploile din ultimele zile, care s-au abatut peste intreaga Oltenie, au lovit din nou sala de sport de la Liceul cu program sportiv „Petrache Triscu din Craiova. Apa s-a infiltrat in cladire, iar administratorul acesteia a apelat la o solutie de moment, galeata si cirpele. Parca presimtind ca se va intimpla asa, numai cu o zi inainte au trecut pe acolo reprezentanti ai Companiei Nationale de Investitii (CNI) din Bucuresti, ai Primariei Craiova si ai firmei constructoare. Ei au constatat ca umiditatea si igrasia se pastreaza in peretii salii si ca exista riscul ca de fiecare data cind ploua, povestea sa se repete. Din pacate, cei veniti la fata locului nu au avut ocazia sa vada ce s-a intimplat si dupa potopul de luni cind sala a fost din nou inundata de apa. Directorul unitatii de invatamint, Danut Anghel, a incercat sa dea de inginerul constructor, care s-a ocupat direct de lucrarile la sala, dar acesta a fost de negasit. Anghel se declara totusi optimist stiind ca cei de la CNI le-au dat constructorilor sarcina ca pina pe 22 august 2005 problemele salii sa fie rezolvate. Din pacate, conform directorului liceului, lucrurile nu stau nici pe departe asa, iar interventia celor de la CNI a fost in van. „Repetatele noastre sesizari i-au miscat de pe loc pe cei de la CNI, dar se pare ca pe constructor nu-l prea intereseaza. Pina la termenul limita au mai ramas doar citeva zile. Inca sint optimist si-i astept sa apara“, a spus Danut Anghel. Tot de la acesta am aflat ca de cind au aparut probemele, reparatii mici, mai degraba cirpeli, s-au tot facut. La colturile constructiei s-a pus silicon, in ideea de a stopa patrunderea apei. Fara a se tine seama ca si acesta va ceda in timp, fiind supus intemperiilor: temperaturi ridicate, precipitatii, ger sau vint puternic.


O constructie facuta anapoda


Sala de la Liceul sportiv „Petrache Triscu“, o investitie care la inceput a parut extraordinara, s-a dovedit a fi la nici un an extrem de proasta. Pentru liceul craiovean, singurul cu program sportiv, sala de sport era binevenita, dar potrivit zicalei „pina la Dumnezeu te maninca sfintii“ se pare ca asa s-a intimplat si la Triscu. De la intentie, la realizare, toti oamenii care au lucrat la proiectarea salii nu au avut nici o treaba cu constructia. Cea mai importanta veriga era incalzirea salii, lucru facut cu susul in jos. „Tuburile de incalzire ar fi trebuit sa fie amplasate la jumatatea peretilor, dar au fost proiectate in tavan. Prima iarna care a trecut peste sala a facut ca intreaga instalatie sa cedeze de patru ori. Pina cind aerul cald cobora de sus sa incalzeasca incaperea, instalatia incinsa la maximum se defecta. I-am chemat pe cei de la Termoelectrica si ne-au spus ca tuburile de incalzire trebuia pozitionate la jumatatea salii si nu in tavan“, a spus directorul adjunct Dan Podeanu. O alta problema de proiectare o reprezinta si cabinetul medical, care intra in dotarea salii. Construit din trei pereti, tavan, podea si o usa in loc de al patrulea perete, la care se adauga si absenta aerisirii, grupul medical pare fara utilitate. Si vizavi de acesta, conducerea scolii are citeva „reclamatii“. „Cu usa deschisa nu poti sta, ca este totusi cabinet medical. Geamul este transparent, iar daca-l acoperi pe interior se face intuneric chiar si ziua in amiaza mare. Cum ai da-o, nu este bine. A iesit o bataie de joc, nu un cabinet medical“, a precizat directorul Anghel. Mai mult, cei din conducere au amintit ca in cazuri de urgenta, cind un sportiv trebuie sa mearga la cabinet, nu se poate apela decit la o singura varianta, aceea de a parasi sala de sport, de a iesi in curtea scolii si abia apoi de a intra in cabinetul medical.


In ciuda lipsurilor, sala este solicitata


Parerea celor care folosesc aceasta sala este ca acest loc cu destinatie sportiva ar trebui sa functioneze normal o data pentru totdeauna. Aici se antreneaza zi de zi sute de elevi si sportivi de performanta, in timpul anului scolar afluenta fiind maxima. Chiar si pe perioada vacantelor pregatirile sportive nu sint intrerupte, peste 50 de tineri continuindu-si activitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU