10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoua scoli si citeva gradinite, afectate de ploi

Noua scoli si citeva gradinite, afectate de ploi

120 de sinistrati sint cazati in doua clase


In urma ploilor abundente din 16 si 17 august, judetul Dolj a fost cel mai afectat din tara. Scolile din Motoci, Ungureni si Lacrita sint aproape de dezastru, dupa ce au fost avariate si in urma inundatiilor anterioare. Intr-o situatie similara se afla si Gradinita Cleanov, unde cei 20 de metri cubi de lemn de foc pentru sezonul rece au fost luati de viitura. In Scoala Obedin (comuna Breasta) sint cazati, in doua clase, peste 120 de sinistrati din comuna Bucovat, carora li s-a dat hrana, apa si paturi. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta inca nu a facut o evaluare a pagubelor.


Lemnele de foc au fost luate de ape


Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Alexandru Gidar, a spus ca, in realitate, au fost afectate mai multe scoli si gradinite din judet.


„Este vorba de scolile din Motoci, Ungureni, Lacrita, de gradinitele din Cleanov, Radovan, Virvoru de Jos, precum si de scolile si gradinitele din Bucovat, Grecesti si Barboi. Nu exclud posibilitatea sa mai existe si alte unitati scolare lovite de torente, care au nevoie doar de mici reparatii. Pina ieri-dimineata, apa inca nu se retrasese din Scolile Lacrita si Ungureni, cu toate ca lemnele de foc pentru sezonul rece de la Gradinita Cleanov au fost luate de ape in citeva clipe. Din aceasta cauza, nu se poate face o evaluare corecta a pagubelor. O comisie constituita la nivelul ISJ Dolj se va deplasa la toate unitatile de invatamint, atunci cind conditiile meteo se vor imbunatati“.


Primele miliarde


Diana Busoi, inspector general al ISJ Dolj, a spus ca guvernul a alocat pentru repararea scolilor, dupa inundatiile anterioare, 3,22 miliarde de lei: „Pentru Scoala Ungureni (comuna Ghercesti) s-au alocat 320 de milioane de lei, pentru Scoala Motoci (Mischii) – 100 de milioane de lei, iar pentru Scoala Fintina Banului (Cetate) – 400 de milioane de lei. Sume mai mari au fost alocate Scolii Lacrita (Robanesti) si Scolii nr. 1 Motatei, cite 700 de milioane de lei pentru fiecare, iar cei mai multi bani, un miliard de lei, au fost destinati pentru Liceul Teoretic Cetate. Cele mai afectate au fost scolile din Motoci si Ungureni“.


Optimism


Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Alexandru Gidar, este optimist si afirma ca, in cel mai scurt timp, vor demara lucrarile de reparatii, astfel incit noul an scolar sa inceapa in conditii normale.


„Lucrarile de reparatii, precum si igienizarile din scoli sint intr-un stadiu avansat de finalizare. In aproximativ 70% dintre acestea, lucrarile se vor incheia pe 31 august. Mai exista lucrari de modernizari – canalizari, instalatii termice, asfaltare, terenuri de sport, alei pietonale interioare, imprejmuiri – care se vor realiza in ultimul trimestru al acestui an calendaristic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS