10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDurerea oamenilor se masoara in case inundate, poduri distruse si catune izolate

Durerea oamenilor se masoara in case inundate, poduri distruse si catune izolate

In judetul Olt ploua neintrerupt de doua zile si sint comune intregi in care munca satenilor din vara aceasta s-a dus pe ape. Pompierii si jandarmii lucreaza zi si noapte alaturi de localnici, pentru a devia apele scurse de pe dealuri. Durerea oamenilor se masoara in gospodarii inundate, case in care a patruns apa, poduri distruse, drumuri comunale si judetene afectate, catune izolate.


In Dobretu, Falcoiu, Baldovinesti, Calui si Morunglav a plouat neincetat de zeci de ore. Localnicii nici nu apucau bine sa ridice un baraj in calea apelor, ca suvoiul spargea in alta parte. Morunglavul are un catun izolat, la Oboga 11 familii au plecat de acasa ieri-dimineata si stau la caminul cultural, la Baldovinesti autoritatile judetene au trimis alte masini cu pietris, deoarece piatra adusa dupa prima ploaie a fost luata de suvoiul creat la a doua. La celalalt capat al judetului, la Colonesti, piriul Vedita „s-a suparat“ din nou si a iesit peste mal, afectind peste 100 de gospodarii si 16 case.


„Daca stateam, ne lua apa si pe noi“


Potopul s-a abatut peste locuitorii din Dobretu marti, pe la prinz. De atunci, norii nu s-au mai risipit, iar oamenii nu au mai lasat din mina lopetile, pregatiti in orice moment sa faca drum apei de care s-au saturat. „Mi-au venit fetele de la Craiova, in vacanta, si mi-au zis ca nici nu le vine sa creada ca e vara. Asa ceva n-am mai vazut pina acum. Daca stateam, ne lua apa si pe noi“, a spus un satean. De cum s-a luminat, fiecare a pornit sa vada cu ce-a mai ramas dupa viitura. Plaste cu fin, paie, gramezi cu lemne, pasari si cite si mai cite, toate au disparut fara urma. Cimpul nu mai e cimp, e o mare, iar copiii, care nu prea inteleg ce se intimpla in jurul lor, au iesit cu betele la pescuit. Primarul, viceprimarul, secretarul, restul functionarilor au pornit cu totii prin sat, sa faca un prim bilant al pagubelor. Ieri se raspindise zvonul ca nu se poate trece catre Bals, iar cei care aveau treaba in oras sau care asteptau pe cineva drag de acolo intrasera in panica. „Au incercat si cu un Aro, dar n-au putut sa treaca“, au spus satenii. In satul Horezu se merge bine doar o bucata de drum. Catunele mai indepartate au ramas izolate, de-abia s-a putut ajunge acolo cu un tractor. „A trecut primarul cu tractorul, ca altfel nu se putea. Aseara, preotul n-a putut sa intre pe aici, a ocolit satul ca sa ajunga“, au mai spus locuitorii din Horezu, carora apa li s-a oprit la porti.


„N-am sa dau nici griul imprumutat la moartea lu’ barbatu-meu“


Ieri-dimineata, ploaia a stat doar cit sa le dea un ragaz satenilor sa-si mai puna la adapost cite ceva. Unii dintre ei au pierdut tot ce-au adus din cimp de-a lungul verii, iar altii nu mai au ce sa aduca. „Am avut un pogon si jumatate, nici mai mult nici mai putin, semanat cu griu. Nu mai am ce sa iau din cimp, m-am nenorocit de tot. N-am sa dau nici griul imprumutat la moartea lu’ barbatu-meu. Anul trecut am ramas vaduva. N-am avut cu ce sa-mi ingrop barbatul si am imprumutat citiva saci de la un vecin. Acu’, griul meu e in cimp, eu de unde sa-mi mai dau datoria?“, se intreba Vasilica Bicila, din comuna Vulpeni, satul Simniceni.


„N-a venit sa ne intrebe nimeni ce si cum, nici o sticla de apa nu ne-au dat. Nu c-am avea nevoie de apa lor, dar…“, au spus sotii Dumitru, singurii din catunul lor la care apa a curs prin curte si prin grajduri. „N-a-ncaput putina, ca mi-o lua si pe-aia. Acum trebuie sa fac cumva sa leg si lemne si tot, sa nu le mai ia apa. Cind a venit puhoiul, mi-a luat si plasta de doua care de ovaz, a trecut apa peste fintina. Mi-a luat tot, tot, pina si lopetile de pe linga gard“, a povestit Radu Dumitru. Speriati de ce le-a fost dat sa traiasca, dar si mai speriati ca s-ar putea petrece ceva si mai rau, si-au incuiat nepotii in casa. „Cind am vazut puhoiul, am dat cu cheia, ce sa mai facem? Noi alergam sa mai salvam ce se putea, in groaza aia nu stiam ce puteau ei sa faca“, au precizat cei doi. Cu trecerea orelor, numarul gospodariilor inundate a crescut. Norii nu s-au spulberat nici o clipa, doar ploaia s-a mai oprit din cind in cind. Satul Baleasa a ramas izolat marti noapte. De-abia dimineata apele s-au retras si echipele de pompieri si jandarmi si-au putut face treaba. Drumul spre Gavanesti, in schimb, s-a umplut de apa ieri. Cei care aveau treaba in centrul comunei au trecut fie cu tractorul, fie pe jos.


Un firicel de apa s-a umflat si a inundat trei sate


Riul Vedita a iesit din matca in comuna Colonesti si a inundat mai multe gospodarii, case si zeci de hectare de teren arabil. Incepind cu ora 15.00, firicelul de apa care curgea pe linga casele locuitorilor din satele Barasti, Navargeni si Batareni a inceput sa creasca simtitor, chiar daca pe raza comunei nu cazuse nici un strop de ploaie. Oamenii, speriati de cele trei inundatii prin care au trecut de la inceputul anului, si-au luat masuri. Au dus animalele la vecinii din zonele situate mai sus, care nu au fost afectati de inundatii, si si-au pus saci cu nisip in pragul locuintelor si al beciurilor. Locuitorii au spus ca in comuna lor ploaia torentiala a inceput in urma cu doua zile, in jurul orei 17.00. Precipitatiile nu au cazut intr-o cantitate mai mare in comparatie cu cele trecute, dar viiturile formate in comunele prin care trece Vedita pina sa intre in comuna Colonesti au adus un debit de apa foarte mare. Ei au precizat ca au fost scosi din case de primar, in jurul orei 2.00, si au stat pina dimineata prin curti si pe drum, pregatiti sa fuga din calea puhoaielor.


Viorica Gavanescu s-a mutat in urma cu cinci ani din municipiul Pitesti in satul Batareni. Femeia a povestit ingrozita cum apa care curgea linistita prin spatele curtii sale s-a transformat rapid intr-un riu cu un debit foarte mare. „Ne-am mutat din Pitesti cind a murit mama mea. De cind ne-am mutat, an de an am investit toti banii in agricultura si in legumicultura. Nu pentru comert, ci pentru consumul propriu. Anul acesta am fost inundati de trei ori si tot de atitea ori am pierdut si legumele din gradina. La cele mai mici precipitatii ne alarmam si luam masuri. Pina in ’89, nu aveam gradini si nici garduri si apa curgea pe sub coasta fara sa ne afecteze casele, dar acum…“, a povestit Viorica. Satenii au mai spus ca autoritatile au emis avertizari inca de la primele ore ale diminetii, astfel incit oamenii au putut sa ia masuri. Pe timpul noptii, primarul a strabatut in lung si in lat comuna de mai multe ori, pentru a supraveghea situatia. La familia Neagu, apa nu a patruns in locuinta, dar infiltratiile din temelie au facut ca podelele sa fie din nou imbibate cu apa, iar soba din bucatarie sa crape si apoi sa se surpe. Si gradina familiei a fost inundata in totalitate. Dumitru Neagu, capul familiei, fost lucrator de politie, s-a mutat de curind in comuna Colonesti. „Este a treia oara in acest an cind avem de suferit din cauza ploilor. Ne-am pensionat si eu si sotia pe caz de boala si am venit din Slatina pentru a avea o viata linistita la tara. Din cite vedem, nu o sa fie prea linistita daca nu se iau masuri cu albia riului Vedita. Anii au trecut si albia a fost acaparata de salcii si arini care ingreuneaza circulatia apei. Daca nu se indiguieste undeva si nu se curata si largeste albia, vom fi inundati ori de cite ori ploua. Ne-am vorbit intre noi si am fi de acord sa platim 150-200 de mii de lei pentru sustinerea lucrarilor. Dar ce mai vorbim de albia riului, cind vecinii mei nu pot sa-si sape santurile…“, a spus acesta.


Problema este binecunoscuta de autoritatile locale si de cele judetene. Inca din 1995, au fost intocmite documentele necesare pentru largirea si curatarea albiei. Directia de Gospodarire a Apelor, Agentia pentru Protectia Mediului si mai multe ministere au fost instiintate de intentia autoritatilor de a efectua lucrarile. An de an, au fost inaintate zeci de documente prin care se solicitau fondurile necesare, dar nu s-a primit nici un raspuns concret. Dupa inundatiile trecute, locuitorii gospodariilor afectate au incercat sa scape de puhoaie si au carat in curti zeci de carute de piatra. Altii au incercat prin captusirea gardurilor cu foi de tabla. Nici una dintre ideile puse in practica nu i-a ajutat pe locuitori sa faca fata naturii dezlantuite.


Pe drumurile din comuna, grupuri de oameni discutau despre necazurile care s-au abatut asupra lor, cea mai arzatoare problema fiind cea a ajutoarelor acordate la inundatiile trecute. Oamenii se pling ca acestea au fost date fara nici o logica. „Nu s-a tinut cont de cit a fost afectata gospodaria fiecaruia, nu s-a tinut cont de numarul de persoane. Avem cunostinta ca au fost acordate conserve, apa si griu unor persoane ale caror gospodarii nici macar nu au avut de suferit. Eu nu am fost atunci acasa si doamna Mitran de la primarie a spus vecinilor ca le va opri ea pentru mine. Cind am revenit acasa, am fost sa-mi iau cele sase sticle cu apa si mi-a spus ca nu are sa-mi dea nimic. Asa se va intimpla si acum. Nu vom primi absolut nimic“, a spus Dumitru Neagu.


Proiectele de indiguire sint uitate dupa fiecare ploaie


Un caz unic in comuna Colonesti este cel al lui Constantin Stancu. Saptamina trecuta, prin ulita de acces spre gospodaria acestuia, autoritatile au sapat un sant transversal adinc si lat de un metru, care a fost amenajat pentru scurgerea apei acumulate pe santurile comunale. Desi ulita apartine domeniului public, santul nu ii mai permite lui Constantin sa iasa sau sa intre in curte cu animalele sau vehiculele. Pentru rezolvarea problemei si a conflictului izbucnit intre familia Stancu si angajatii primariei, in zilele urmatoare se va introduce in santul de pe ulita un tub pentru preluarea apelor de pe santurile comunale si dirijarea lor spre unul dintre cursurile Veditei. Conform situatiei intocmite de catre autoritatile locale, inundatiile de ieri au afectat 16 case, 107 gospodarii, cinci podete, un pod, un kilometru de drum asfaltat si aproximativ patru kilometri de drum pietruit. Viceprimarul comunei Colonesti, Marian Radulescu, a fost alaturi de angajatii primariei pentru a evalua pagubele. „Pe linga case si gospodarii, au fost afectate si cinci podete. Acestea necesita reparatii, deoarece apa a macinat incarcatura lor si risca sa se darime in orice moment. Podul dintre Vlaici si Chelbesti, care a fost afectat si rindurile trecute, a fost luat cu totul de aceasta data. Un kilometru din DJ 657B, care leaga comuna de Sirbii Magura, este partial afectat si a fost impracticabil mai multe ore. De asemenea, balastul de pe trei kilometri de drum comunal a fost luat de ape, fiind nevoie de o noua balastare. Ne-am saturat si noi de aceste probleme, dar nu prea avem ce sa facem. Astazi (ieri – n.r.), am inaintat catre Parchetul de pe linga Judecatoria Slatina o plingere prin care chemam in instanta Directia de Gospodarire a Apelor si Agentia pentru Protectia Mediului. Din ’95 sintem dusi cu zaharelul ca se vor incepe lucrarile de regularizare a riului. Avem un dosar intreg de acte, cereri si plingeri. Imediat ce apele se vor retrage, se vor aduce doua buldozere pentru a indigui Vedita“, a spus acesta. Cetatenii spun insa ca aceste promisiuni au fost facute ori de cite ori au aparut probleme, dar de fiecare data, dupa retragerea apelor, au fost uitate toate proiectele de indiguire si regularizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS