21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, cel mai afectat judet din tara

Doljul, cel mai afectat judet din tara

Majoritatea comunelor din judetul Dolj au avut de suferit din cauza ploilor cazute in ultimele 24 de ore. In localitatile greu incercate oamenii au fost evacuati si s-au inregistrat si cinci victime. Gospodariile au fost umplute de mil si de gunoaiele aduse de torente. Apele revarsate din piraiele care de obicei nu ajung nici la glezna au spalat zeci de comune in numai citeva ore. Au fost distruse zeci de poduri si podete si kilometri de drum, iar in satul Leamna de Jos, comuna Bucovat, o casa s-a prabusit. Autoritatile locale s-au mobilizat pentru a evacua cetatenii din zonele cele mai expuse pericolului inundatiilor si pentru a stabili pagubele produse de puhoaiele dezlantuite.


In comuna doljeana Breasta oamenii se lupta cu ce a ramas in urma viiturii. Prin distrugerea unui pod care traversa piriul Brestica, comunele Breasta, Cernatesti si Grecesti au ramas izolate. Furia apelor a depasit orice imaginatie. Peste tot se pot vedea garduri culcate la pamint, curti umplute cu mil, animale moarte adunate gramada pentru a fi arse si oameni suparati, obositi si cu ochii plini de lacrimi, care incearca sa scoata apa din case si din curti. Copiii au fost dusi pe la rudele care au case in zone mai sigure. Oamenii se tem de o noua viitura. Cel mai afectat de furia apelor este Ilarie Roibu, care spune ca nu va mai avea unde sa stea la iarna pentru ca locuinta sa este pe punctul de a se prabusi. „Am luat copiii si i-am dus pe la vecini. Noaptea trecuta am dormit pe un pat pe care l-am ridicat pe pervazul unei ferestre pentru ca-mi este frica sa mai stau in casa. O sa cada cit de curind pentru ca peretii s-au deplasat. Nu stiu ce sa ma fac pentru ca nu am nici un loc de munca si nu am cu ce sa o reconstruiesc. Ma gindesc cu groaza ca vine iarna si nu mai avem un acoperis deasupra capului“, a povestit barbatul. Ion Rosoga are casa plina de apa, iar gardul de beton i-a fost culcat la pamint. Barbatul povesteste ca el impreuna cu sotia sa, Ilarie Roibu si sora acestuia au fost scosi din case de pompieri cu ajutorul fringhiilor. „Pe mine m-au scos doi pompieri. Unul m-a apucat de cap si altul de picioare, ca am pareza si nu puteam sa razbat singur. Sa le dea Dumnezeu sanatate ca, daca nu erau ei, eu sigur nu mai aveam cum sa ies din casa“, a povestit batrinul.


Localnicii s-au plins ca nu au mai vazut niciodata asemenea prapad. Dupa primele evaluari, autoritatile locale au stabilit ca pe raza comunei au fost inundate 120 de gospodarii si 40 de locuinte. De asemenea, apa din 100 de fintini nu mai este buna de baut, sapte podete au fost afectate, iar trei au fost distruse complet. In satul Cotu au fost evacuate 120 de persoane care au fost cazate la scoala din Obedin. Acestea au primit apa, alimente, medicamente si paturi.


Momente grele si pentru alte comune


In comuna Predesti, 700 de metri de drum au fost distrusi in totalitate. Podetele Raznic, Meretel si Podul Scoala au fost distruse complet de torente. In satul Raznic oamenii au asezat saci cu nisip si pamint sperind sa faca fata apelor dezlantuite. Satenii povestesc ca piriul Raznic, care de obicei nu depaseste citeva zeci de centimetri, a ajuns sa mature totul in calea lui. Au fost luate de ape 221 de gospodarii, 94 de case au fost inundate, iar dintre acestea noua au fost avariate. Apa a trecut si prin 452 de anexe gospodaresti. Cel mai afectat a fost un investitor care avea in zona o plantatie de melci, care a fost maturata de ape. Acum se asteapta retragerea apelor pentru a putea vedea cantitatea de melci care a ramas intre plasele de protectie si pentru a se stabili pagubele.


Satele Potmeltu si Mihaita din comuna Cotofenii din Dos au fost si ele greu incercate de furia apelor. Satenii erau strinsi pe la porti si asteptau pompele promise de autoritati pentru a scoate apa din curti, case si beciuri. In Potmeltu au fost inundate 45 de case si curti, 31 de fintini, 25 de beciuri. La acestea se adauga si cele 86 de gospodarii afectate. Sute de metri de gard au fost rupte. Satenii si-au adunat lucrurile si le-au urcat prin podurile caselor pentru a le feri de umezeala. In Mihaita, apa si namolul inca acopereau o suta de metri de sosea, iar circulatia se desfasura destul de greu. Majoritatea satenilor carau pamint si il asezau in fata portilor. „Toata casa a inceput sa se scufunde. Sobele stau sa cada. Noaptea trecuta am dormit pe o bancuta in sala. Mi-e frica sa mai dorm in casa ca poate sa cada oricind“, a spus plingind Maria Ionica, din satul Mihaita.


Casele stau sa cada


In comuna Bradesti au fost afectate 34 de gospodarii, iar la Racari – una. Prima casa pe care a lovit-o apa la Bradesti a fost a lui Toma Ciocalau. „Am scos toate lucrurile in mijlocul curtii pentru ca sigur va cadea. Chiar daca este din paianta, este locuinta noastra. Nu ma intereseaza decit unde dormim la noapte. Eu sint si invalid de gradul I si daca o se sa darime casa nu am cu ce sa ridic alta“, a spus barbatul. In satul Leamna de Jos, comuna Bucovat, au fost afectate 60 de gospodarii, 50 de case au fost inundate, iar una dintre ele a fost facuta una cu pamintul de furia de nestavilit a puhoaielor. Tot aici au fost distruse trei podete. In Leamna de Sus au fost inundate 40 de gospodarii cu case cu tot si doua podete.


Situatia este grava si la Melinesti. Satele Godieni si Spineni, care insumeaza 188 de gospodarii, sint izolate de restul comunei in urma ruperii podului de peste riul Amaradia. In satele Bodeiesti si Negoiesti o suta de gospodarii au fost lovite de furia apelor. De asemenea, toate fintinile din zona au apa improprie consumului, iar sase hectare de teren ce apartine Ocolului Silvic sint sub apa. La Ghercesti a fost afectata cladirea primariei, iar la Ungureni imobilele scolilor, gradinitei si bisericii. In satul Teisani au fost inundate 12 case si alte 12 gospodarii. In satele Girlesti si Ungureni 15, respectiv 40 de curti si gospodarii au fost atinse de furia apelor. De asemenea, noua kilometri din drumul judetean care face legatura intre cele doua comune a fost erodat intr-o zona de panta, existind pericolul producerii de accidente, iar 30 de podete improvizate in urma ultimelor inundatii au fost distruse complet. La acestea se mai adauga si distrugerea podetelor Girlesti, Ghercesti CAP si Ghercesti Craia, iar apa din 15 fintini comunale si 50 particulare nu mai este buna de baut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS