16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCinci doljeni au murit din cauza ploilor din ultimele zile

Cinci doljeni au murit din cauza ploilor din ultimele zile

Ploile abundente care au dus la distrugerea a mii de gospodarii din Dolj au facut marti primele victime. Cinci doljeni au murit dupa ce au fost nevoiti sa infrunte natura dezlantuita. Doi dintre ei, Florina Sanda, de 40 de ani, si George Serban, de 23 de ani, au fost gasiti inecati. Acestia fusesera dati disparuti, rudele cautindu-i timp de citeva ore. In cazul lor se efectueaza cercetari pentru a se stabili cauzele decesului, hotarindu-se si efectuarea de necropsii. Conform informatiilor primite, celelalte trei persoane au murit din cauza trasnetelor.


Oamenii din satul Mlecanesti, comuna Mischii, au tinut ieri zi de doliu. Florina Sanda, vecina lor, a fost gasita inecata, dupa ce fusese data disparuta inca de marti noapte. Aceasta locuia de aproximativ un an in sat, alaturi de concubinul sau, Gica Tinca. Barbatul cu care traise 25 de ani ne-a povestit ca de marti, in jurul orei 20.00, Florina nu a mai putut fi gasita. Desi imediat ce si-a dat seama ca lipseste, a anuntat vecinii si au cautat-o toata noaptea, nu au reusit sa dea de ea. Temerile barbatului s-au adeverit ieri, la ora 11.00, cind citiva sateni l-au anuntat ca o „gasisera“.


„A venit la mine un baietandru si mi-a zis ca e linga pasune. M-am gindit, de cind nu o mai vazusem, ca ar putea fi moarta, dar am sperat sa nu fie adevarat. Am venit repede aici si intr-adevar era ea. Nu imi pot explica ce s-a intimplat! Ieri, pe la ora cinci, m-am apucat cu ea sa punem bine toate pasarile si porcii ca nu cumva sa ni le ia apa. Pina pe la noua am tot stat afara in ploaie, iar apoi am zis sa intram in casa sa ne schimbam, ca eram uzi pina la piele. Dupa ce si-a luat alte haine a zis ca trage repede o fuga pina la o vecina ca avea de rezolvat o treaba. Eu am ramas acasa cu nepotica mea, care are opt ani. Ne-am prins cu treaba si cind m-am uitat la ceas si am vazut cit se facuse ora, m-am ingrijorat, ca nu se intorsese. Era deja 11.00 si ea nu intrase in casa, si afara ploua nu gluma!“, a povestit cu durere Gica Tinca.


Satenii care au gasit-o in Valea Tesluiului au crezut initial ca este vorba de un porc si nu au dat atentie cadavrului. Abia cind s-au apropiat si-au dat seama ca este vecina lor, Florina. Laurentiu Moloaga ne-a spus ca iesise dis-de-dimineata cu animalele la pasunat, iar: „pe la ora 11.00 am zis sa merg si in vale unde tocmai se retrasese apa, ca mai tot timpul acolo e mai multa iarba. Am bagat de seama insa mai tirziu ca e tanti Florina moarta, cind m-am dus mai aproape si am vazut ca sint si haine in acelasi loc. Era infasurata intr-un gard care fusese luat de apa. Nu stiu de ce, dar nu era imbracata, toate hainele fiind linga ea. M-am dus repede si l-am anuntat pe nea Gica care a venit cu altii si au scos-o dintre garduri, invelita intr-o patura“.


Vecinii si cei prezenti ieri la identificarea femeii au presupus ca aceasta nu a vrut ca hainele sa ii fie udate si din cauza asta s-a dezbracat. Viitura puternica a rasturnat-o probabil, Florina nemaiputind sa iasa la suprafata. Organele de politie continua cercetarile, corpul neinsufletit fiind dus la morga in cursul zilei de ieri pentru efectuarea necropsiei.


Dupa drama prin care a trecut, Gica Tinca a hotarit sa isi vinda din nou agoniseala de o viata si sa o ia de la capat in alta parte. Primarul comunei Mischii ne-a declarat ca pina ieri nu au mai fost semnalate alte cazuri de disparitie. In schimb, valoarea dezastrelor este in continua crestere, trei podete, 200 de fintini private si 400 de hectare de pasuni si finete fiind distruse. Viiturile din ultimele zile au afectat si kilometri intregi din drumurile nationale, judetene si comunale. Pentru a veni in sprijinul oamenilor, Prefectura Dolj a trimis o cisterna cu apa potabila in zona.


„Ploaie ca asta nu am mai vazut de mult“


O situatie asemanatoare s-a ivit tot in seara zilei de 16 august si in comuna Ghercesti. George Serban avea numai 23 de ani si conform declaratiilor sefului de post era bolnav psihic.


Acesta plecase de acasa inca de marti fara a-si anunta parintii unde se va duce. Initial, oamenii nu s-au panicat, pentru ca nu era prima oara cind disparea fara sa anunte. De ieri dimineata insa, rudele au decis sa inceapa cautarile, pentru a fi siguri ca acesta nu avea probleme.


„De nenumarate ori pleca si ratacea zile intregi inainte de a se intoarce la ai lui. L-a gasit azi (ieri – n.r.) pe la ora 12.00, in Valea Gherlanului, un vecin care isi scosese animalele la pascut. Probabil ca baiatul a vrut sa vina acasa, dar l-a prins apa si l-a tras peste tevile care sint pe cimp. De acolo l-am scos. Avea trupul indoit peste teava, iar hainele erau ridicate pina la git. Am inteles ca avea si buza sparta. Parintii lui plecasera mai devreme la Craiova sa il caute sperind ca e acolo, dar cind au venit inapoi au aflat ca e mort. Mai devreme a venit aici si Nicolae Giugea, prefectul de Dolj, care ne-a asigurat ca problema va fi rezolvata cit mai repede“, a declarat Citu Silvica, sef de post in comuna Ghercesti.


In jurul orei 13.00, singurii prezenti la fata locului erau agentii de politie, care asteptau venirea criminalistilor pentru a putea muta cadavrul cit mai repede. O ora mai tirziu, criminalistii au putut cu greu sa adune probele necesare din cauza terenului greu accesibile in care se afla cadavrul. In schimb, cei citiva sateni care se inghesuisera pe marginea vaii sa poata vedea „spectacolul“, nu s-au lasat convinsi cu una cu doua sa dea o mina de ajutor la scoaterea cadavrului din apa. Abia la sosirea salvarii si la insistenta oamenilor legii, cu ajutorul unei targi din prelata, vecinii l-au scos pe George dintre tevi si l-au urcat pe deal, pentru a putea fi transportat la morga.


Moartea tinarului a venit ca o lovitura si pentru satenii care il cunosteau de mic. Acestia stiau ca baiatul are probleme psihice, dar niciodata nu au crezut ca va muri asa tinar.


„Daca Domnul a vrut sa il ia la el, noi nu avem ce face. A fost voia Lui si noi nu putem decit sa o respectam. Au ramas ai lui saracii cu ceilalti patru frati, doi dintre ei sint si ei nebuni. Veni si domn’ prefect la noi si cind auzi cum a murit, dadu repede telefon la Craiova sa vina salvarea sa il ia. Asta a fost voia lui Dumnezeu, dar eu ploaie ca asta nu am mai vazut de mult“, a spus cu tristete tanti Lenuta.


Ca urmare a descarcarilor electrice, in Dolj au mai fost inregistrate inca trei victime. Gheonea Aristica, de 77 de ani, locuia la marginea comunei Caraula. Aceasta se afla in gradina de zarzavat cind a fost surprinsa de o ploaie torentiala. Lovita de un trasnet, femeia a murit pe loc.


Tot din cauza unui trasnet a murit si Ion Vanta, de 24 de ani, din comuna Goicea. Acesta a fost gasit de catre proprietarul stinei la care lucra, in comuna Macesu de Jos. Un alt deces cauzat de descarcarile electrice a fost inregistrat si pe raza comunei Podari, Marin Nita, de 44 ani, cioban din comuna Stoina, judetul Gorj, fiind gasit mort pe cimp, la o stina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS