14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPotopul s-a abatut din nou peste gorjeni

Potopul s-a abatut din nou peste gorjeni

• Zece localitati au fost afectate de ploile cazute ieri-dimineata • Mai multe drumuri comunale si judetene au fost avariate • Peste 180 de gospodarii au fost inundate • Circa 100 de familii din satul Scorusu, comuna Borascu, au ramas izolate din cauza unui pod distrus • Ploile continua pina vineri


Peste 180 de gospodarii din zece localitati ale judetului Gorj au fost afectate de inundatii. Ploile au cazut din abundenta in noaptea de luni spre marti si mai ales in dimineata zilei de ieri. Au fost avariate zece podete si tot atitea drumuri comunale si judetene in localitatile Negomir, Farcasesti, Borascu, Turceni, Tintareni, Vladimir, Vagiulesti, Hurezani, Bilteni si Capreni. Viitura a ingreunat circulatia si pe DE 79, la kilometrul 2+450, iar la Hurezani a accentuat eroziunea malului sting al riului Amaradia, cu consecinte care ar putea deveni grave pentru locuitorii satului. La Tintareni a fost afectat drumul comunal 51 si DJ 66. La Bolbosi, Jiltul s-a revarsat si a inundat citeva hectare de teren. De asemenea, in localitatea Ionesti a fost inundata o casa, au fost distruse doua poduri, doua drumuri comunale pe o lungime de 2,6 kilometri si au mai fost afectate: 2,1 hectare de gradini de zarzavaturi, 18,5 hectare de teren cultivat cu porumb si 32 de hectare de pasuni. In comuna Bilteni, satul Pesteana, autoritatile locale au fost nevoite sa intervina cu un excavator, pentru a inlatura din fata portilor podetele subdimensionate care nu mai puteau prelua apa. Aceasta a intrat in curtile citorva zeci de case.


100 de gospodarii afectate la Borascu


In orasul Turceni, satul Strimba Jiu, cinci familii au fost evacuate cu ajutorul unei barci pneumatice. Operatiunea de salvare a celor napastuiti a avut loc in jurul orei 4.00, cind, disperati, sinistratii au chemat pompierii in ajutor. Liviu Dumitrascu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj, a declarat ca, dupa retragerea apei, cetatenii au revenit la gospodarii pentru a evalua, impreuna cu autoritatile locale, efectele produse de viitura. In comuna Borascu aproape ca s-a repetat situatia de acum o luna. Din fericire, apele s-au retras suficient de repede, astfel incit sa nu provoace pagube insemnate. Peste 100 de gospodarii au fost inundate, la fata locului deplasindu-se echipaje de pompieri cu doua barci pneumatice. De asemenea, la Borascu au fost trimise de urgenta utilaje ale Complexului Energetic Turceni: „Apa a venit destul de mare, dar nu la fel ca data trecuta. Au fost inundate suprafetele agricole din jurul piriului ce trece prin comuna. Avem 100 de gospodarii inundate si citeva anexe gospodaresti in care a patruns apa. Norocul nostru a fost ca apele au inceput incet-incet sa se retraga. Cele 100 de familii din satul Scorosu au ramas izolate din cauza unui pod rupt. Credem ca putem sa il reparam in timp util si cu forte proprii, intrucit este singura cale de acces a satenilor catre comuna Borascu“, a spus primarul Constantin Tuc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS