8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Cosmarul se repeta!

Apele de pe dealuri au inundat zeci de gospodarii


De cite ori ploua in judetul Dolj, satele situate in apropierea piriului Teslui sint inundate. Zeci de gospodarii din comunele Murgasi, Mischii, Ghercesti si Pielesti sint luate de ape. Nici nu au disparut bine efectele inundatiilor devastatoare de luna trecuta, ca ieri apele au intrat din nou in sate. Avertizarile meteorologice dau ca sigure ploi torentiale pina la sfirsitul saptaminii acesteia, iar locuitorii din zona au ajuns sa astepte ca apele sa le ia si sufletul. Autoritatile doljene nu fac decit sa inventarieze si sa raporteze pagubele in conditiile in care, tehnic, exista solutii de drenare a apelor pluviale care se scurg de pe dealuri, solutii care ar salva citeva comune de la cosmarul ce se repeta la fiecare ploaie.


La Motoci si Urechesti, sate care apartin de comuna Mischii, apele au navalit din nou ieri in casele oamenilor. Primarul Ion Duta a spus ca au fost afectate 134 de gospodarii care au de suferit de fiecare data cind ploua si se scurg apele de pe dealurile din jur. „Vina este a tuturor. Pe noi nu ne inunda neaparat piriul Teslui, ci apele care se scurg de pe versanti. Inainte de ’90, la baza dealurilor erau facute niste canale de colectare a apelor care erau dirijate spre albia riului. Dupa ce s-au impartit paminturile, nimeni nu a mai avut grija sa le curete, fapt pentru care ele s-au colmatat, iar unele chiar au disparut. Am facut o adresa la SNIF Dolj cu rugamintea sa trimita utilaje pentru decolmatare, dar nu am primit nici un raspuns. Stie si prefectul, stie si consiliul judetean, dar nimeni nu ia nici o masura. Decolmatarea acestor canale ar fi solutia pentru evitarea inundatiilor din cele doua sate ale comunei si ar costa mult mai putin decit reparatul caselor si gospodariilor dupa fiecare ploaie“, a mai spus primarul Duta.


In comunele Murgasi si Pielesti, apele nu au intrat inca in casele oamenilor, ele inundind de aceasta data doar gradinile si anexele gospodaresti. „La Cimpeni, inca nu au ajuns apele, dar pina la sfirsitul saptaminii iar vom avea probleme. Eu, de cite ori se innoreaza, ma duc in sat, dar nu pot face nimic altceva decit sa stau cu ei sa asteptam inundatiile. Cimpeniul ar trebui mutat din acea vale in care se aduna apele de pe dealurile din jur. Am si primit o atentionare de la consiliul judetean, prin care ni se spune sa nu mai eliberam autorizatii de construire in vechea vatra a satului. Se mai poate construi doar sus, pe deal“, a declarat primarul din Pielesti, Constantin Nica. Oamenii din Murgasi au facut ce au putut pentru a se apara de ape. Au curatat de gunoaie albia piriului Germatalui, au adincit si curatat santurile din fata portilor, dar nu pot sa stavileasca furia apelor care coboara de pe deal.


SNIF, intre restructurare si lipsa de utilaje


Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare Dolj nu asteapta ploile, ci efectele Legii nr. 138/2004, prin care 138 de persoane isi vor pierde locurile de munca. Noul director general, Ninel Veghea, aflat de doar doua luni in functie, a spus: „Tocmai am primit adresa primarului de la Mischii si trebuia sa trimit un specialist sa vada care este starea canalelor de desecare construite la baza dealurilor de pe care se scurg apele, dar, din cauza faptului ca s-a inundat podul de la Bariera Vilcii, nu s-a putut patrunde in zona. Noi executam astfel de lucrari de decolmatare contracost, dar in prezent am aproape toate utilajele la Comandamentul Timis, pentru a inlatura efectele inundatiilor din primavara. In zona Mischii sint si lucrari de combatere a eroziunii solului, care nu stiu in a cui jurisdictie intra. Decolmatarile solicitate de primarul de la Mischii se vor face pe canalele aflate in jurisdictia primariei din localitate“. Pina cind SNIF se va hotari sa raspunda cererii primariilor din zonele afectate de inundatii, angajatii societatii asteapta restructurarile in urma carora vor disparea din state 138 de persoane. Nici prefectura, nici consiliul judetean nu sint in stare sa gaseasca o solutie tehnica pentru ca oamenii din zonele afectate de ape sa nu mai aiba de suferit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS