12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBreasta, Cernatesti si Grecesti - comune izolate de restul lumii

Breasta, Cernatesti si Grecesti – comune izolate de restul lumii

Ploile au distrus alte sute de gospodarii


Sute de gospodarii distruse, case inundate, poduri si podete rupte, animale moarte sint doar citeva din pagubele produse de ploaia torentiala de ieri. Sute de oameni din comunele Breasta, Cernatesti si Grecesti au ramas saraci lipiti o data cu trecerea viiturii. Drumurile principale ale comunei erau impinzite de sateni. Pe linga nenorocirea cauzata de ploi exista si o situatie cu totul dramatica, o familie neputindu-si inmorminta ruda decedata, din cauza drumului de acces izolat.


In comuna Breasta, ploaia se linistise in jurul orei 10.00. Cel care dadea adevarate batai de cap localnicilor era in schimb piriul Brestica, din satul Cretesti, care iesise din matca. Podul care facea legatura intre sateni a fost treptat inundat, in jurul orei 14.00, ajungind sa se prabuseasca. Singura cale de acces pentru oamenii din partea dreapta a podului a ramas un drum ocolitor, care este foarte rar folosit si care in citeva ore a fost si el acoperit de apa. In incercarea de a-l face practicabil, reprezentantii ai Directiei Apelor Jiul au adus o cantitate mare de pietris, pentru nivelarea drumului. Speranta oamenilor era din ce in ce mai mica, mai ales ca in zilele urmatoare s-au anuntat alte ploi abundente.


„Parca s-a spart cerul in doua…“


„A venit apa peste noi in case si nu stim ce mai putem face. Acum s-a mai rupt si podul asta si nu ne putem duce pe la copii sa stam macar in noaptea asta. Daca mai ploua, voi fi nevoita si eu si barbatu-meu sa dormim afara, cu o prelata peste noi. De azi-dimineata parca s-a spart cerul in doua, asa tuna si fulgera si apele se scurg intruna“, a povestit tanti Marioara.


Pe drumul spre satul Crovna, din cauza viiturilor puternice, bucati mari din asfalt erau desprinse. In aceasta situatie, putinele masini care se avintasera la drum erau nevoite sa faca adevarate slalomuri printre gropile adinci. In sat, oamenii asteptau cu disperare ca persoanele abilitate sa ia masuri sa ii salveze din calea dezastrului. Din cauza apei care le inundase curtile, dar si casele, acestia erau nevoiti sa se refugieze pe strada, devenita temporar un loc de siguranta. Incercind sa isi salveze vietile, oamenii nu au putut sa puna la adapost si animalele, ale caror cadavre pluteau peste tot.


O situatie asemanatoare era si in satul Raznic, unde cele mai afectate erau in schimb hectare intregi de culturi agricole. Inca de la intrare in sat erau vizibile urmele lasate de potop. In singura crescatorie de melci din zona, apa depasise peste doi metri inaltime. Inca sub stare de soc, satenii se strinsesera pe la porti pe drumul principal, asistind neputinciosi la dezastrul care se producea chiar sub ochii lor. De pe versantii din zona, apa se scurgea direct in gospodariile si locuintele lor.


„Ne-a anuntat de la primarie ca vine iar potopul. Ne e frica de ce se poate intimpla. Ne-a ferit Dumnezeu pina acum. In luna iulie, cind in tot judetul au fost inundatii, la noi apa era doar prin santuri. Acum insa ne-a omorit animalele, ne-a distrus locuintele, beciurile sint pline ochi de apa. Cu toate ca o sa raminem pe drumuri, fara nimic din munca de o viata, fugim macar sa scapam“, a povestit Cristinel Popa.


Din 1974 nu a mai fost un asa potop


In comuna Cernatesti, primarul Dumitru Ciontea a realizat primele evaluari, constatind ca „exista peste 70 de gospodarii inundate, dintre care peste 30 de case afectate. De asemenea, au fost inregistrate 80 de hectare inundate, dintre care 30 ha finete si 50 ha de teren arabil. Avem si doua cazuri critice, doua case stau gata sa cada, sobele si peretii s-au prabusit. Alte locuinte sint izolate, nu am putut ajunge nici macar cu tractoarele sau cu utilajele de tonaj in zona. Batrinii satului povestesc ca din 1974 nu au mai vazut asa ceva. Ii ajutam si noi cum putem, insa nu se poate face prea mult, avind in vedere ca majoritatea oamenilor din comuna au fost afectati“.


Moara din comuna, situata linga piriul Corzu, a fost inundata, peste cinci tone de griu fiind luate de apa. „De la trei fara un sfert azi noapte (marti – n.r.) pina la cinci a plouat de nu vedeai in laturi. Apa ajunsese de peste doi metri inaltime, acoperise chiar si fintinile. Mi-a distrus toate grinele din moara si mi-e teama ca si utilajele au fost distruse. Fintina cu ciutura din spatele morii, desi avea peste doi metri inaltime, nici nu se mai vedea“, a povestit Alin Boboila, patronul morii din Cernatesti.


Batrinul decedat – fara familia care sa il vegheze la capatii


Pe linga drama cauzata de inundatii, o familie nu mai avea putere sa isi plinga nici macar ruda.


„Este unchiul nostru si nici macar nu putem duce preotul sa ii citeasca. Au apucat sa ajunga sa-l vegheze citiva vecini, iar noi, rudele, stam si privim de la peste 500 de metri de locuinta si nu putem ajunge. Desi are deja trei zile de cind e mort, nici nu stim cind vom putea sa il ingropam. Casa si curtea sint complet inundate, iar viitura a blocat drumul de acces spre sat. Saracul de el, nu ar fi putut suporta sa-si vada munca de-o viata luata de ape… E tragic pentru noi sa nu il putem jeli la capatii“, a spus plingind unul dintre nepotii batrinului.


… comuna Grecesti


Locuinte distruse si oameni in stare de soc se puteau intilni ieri si in cele sapte sate care apartin de comuna Grecesti.


La o prima evaluare facuta de reprezentantii primariei erau peste 120 de gospodarii afectate, sute de animale si pasari moarte. „Doua dintre scolile din satele Barboiu si Gercesti, dar si bisericile din comuna sint pline de apa. Unul dintre drumurile comunale este distrus partial, iar drumul judetean 606 B – blocat de ape. Desi avem propriul serviciu pentru situatii de urgenta, acesta nu este insa dotat corespunzator. Avem decit o autospeciala si tractoare, iar noi avem mare nevoie de motopompe. Am sunat la prefectura si la pompieri si am solicitat de urgenta motopompe pentru a scoate apa din locuintele oamenilor, insa pina acum nu am primit nici un raspuns concret, majoritatea fiind deja distribuite. Comuna a fost impartita pe sectoare intre membrii consiliului local, la scoaterea apei urmind sa participe in special cei care beneficiaza de Legea nr. 416. Prima grija a fost sa evacueze oamenii din locuintele inundate. Am pus la dispozitie caminele culturale, scolile si una dintre biserici pentru a-i caza pe cei ale caror adaposturi vor fi distruse. Peste 90% din culturile agricole au fost compromise“, a precizat Victor Fruntelata, primarul comunei Grecesti.


Un pod nedecolmatat – cauza inundarii a zeci de case


„Nu imi vine sa cred ce se intimpla. Toata agoniseala de o viata a fost distrusa. Zeci de kilograme de porumb si griu au disparut in doar citeva secunde. Dupa retragerea apei mi-e teama ca si casa o sa imi cada“, a spus Doru Doana, unul dintre locuitori. Si vecinul acestuia, Cristea Molea, era intr-o situatie disperata. Impreuna cu sotia si cei doi copii, acesta incerca sa scoata apa din beci, in timp ce peretii locuintei incepusera sa cedeze.


„Vad pe minut ce trece cum fundatia casei se surpa. Casa mi s-a distrus, nu mai am curaj sa dorm cu copiii la noapte aici. O sa ne luam citeva lucruri si o sa ne adapostim in biserica. Aveam nevoie de o motopompa cu putere mare, insa domn’ primar mi-a zis ca nu are cum sa faca rost. Toata nenorocirea s-a produs din cauza podului care nu este decolmatat. Ne-a spus domn’ primar acum ca putem sa il distrugem pentru a devia in acest fel cursul apei. Daca era curatat mai demult poate nu ajungeam in aceasta situatie“, a incheiat Molea.


Si gardul de ciment care imprejmuieste tirgul de saptamina al comunei fusese smuls de viitura. Victor Fruntelata a declarat ca, aflati in stare de soc, satenii cu greu puteau fi convinsi sa isi paraseasca locuintele: „In zapaceala aia nu ne mai puteam intelege unul cu altul. Alergau dintr-o parte in alta, incercau disperati sa salveze animalele, riscind sa fie luati de viitura. A trebuit sa fiu foarte autoritar pentru a ma putea impune in fata lor. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns si reteaua telefonica a cedat intrerupind orice posibilitate de comunicare cu judetul. In satul Gropane avem zeci de locuinte sub apa. O situatie mai disperata este in satul Busuletu, din care nu am aflat inca nimic pentru ca este complet izolat de comuna. Drumul de acces s-a surpat si nu se mai poate ajunge. Incepusem si noi cu mari greutati pe 11 iunie lucrari de reabilitare a terasamentelor drumurilor, dar din cauza ploilor a fost distrus totul. Speram ca firma care efectueaza lucrarile sa fie asigurata importiva dezastrelor, pentru ca noi oricum nu vom suporta pagubele“.


Ploile continua…


Conform raportului Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, din cauza ploilor abundente cazute in cursul noptii de 15-16 august si a diminetii de 16 august, in comuna Breasta, satul Valea Lungului, apa a inundat aproximativ 16 curti, un podet fiind distrus de viitura, iar drumul 606 A blocat pe o portiune de circa 100 m. Pe raza localitatii Criva, comuna Virvoru, apele au blocat DJ 552, statia de ape de la Ciutura, peste 20 de case si scoala din localitate au fost inundate. In satul Mihaita din comuna Cotofenii din Dos au fost inregistrate inundatii, doi copii raminind izolati in casa. Satele care apartin comunei Robanesti au ramas fara curent electric.


Inspectoratul Judetean de Politie Dolj a anuntat ca, intre orele 8.30 – 10.30, DJ 561C, care face legatura intre Silistea Crucii si Boureni, a fost blocat de plopii cazuti din cauza ploilor masive si a vintului puternic. Traficul a fost deviat pe DJ 561 Silistea Crucii – Cioroiu Nou. Cultura de porumb din aceasta zona a fost afectata in proportie de 90%. Echipe de interventie de la SC Electrica SA actioneaza pe raza localitatilor Breasta – Brabova, Plenita – Botosesti Paia si Grecesti – Secu. In zonele calamitate se afla permanent primarii localitatilor, agenti din cadrul posturilor de politie comunale si membri ai serviciilor private pentru situatii de urgenta care actioneaza pentru deblocarea drumurilor si reluarea traficului rutier.


Situatia este cu atit mai grava, cu cit Prefectura Dolj anunta stare de urgenta si in urmatoarele zile, existind avertismente de precipitatii abundente.


Bilant


Ieri, peste zece localitati doljene au fost lovite din nou de potop. Apele au facut ravagii la Breasta, Mihaita, Cotofenii din Dos, Bralostita, Grecesti, Cernatesti, Virvoru de Jos, Ciutura si Robanesti, spre seara raportindu-se situatii deosebite si in alte zone. Cantitatile mari de apa cazute intr-un timp scurt au dus la inundarea a sute de gospodarii si terenuri agricole, in timp ce citeva drumuri judetene au fost blocate, iar unele localitati au ramas fara curent electric. In jurul prinzului, inundatiile in judet au atins deja cote alarmante. In localitatea Grecesti, au fost inundate peste 100 de gospodarii, doua scoli, un drum a fost distrus partial, iar 20 de fintini au fost afectate de potop. Cei 42 de locuitori ai satului Busuletu au fost izolati de ape. La Comanesti, au fost inundate zeci de case, o moara si 80 de hectare de teren, la Ciutura, pe linga cele 20 de case afectate, a fost inundata si scoala generala din localitate, iar in satul Valea Lungului au fost inundate 15 curti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU