21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria Craiova - o palarie prea mare pentru Antonie Solomon

Primaria Craiova – o palarie prea mare pentru Antonie Solomon

• „Diferenta intre un primar gospodar si unul vizionar e ca diferenta intre primarul de la Afumati si cel de la Londra“ • „Ma bucuram ca am scapat de Ceausescu si am dat peste fratele lui!“


Protestul primit pe adresa redactiei Gazeta de Sud in urma cu citeva zile, in care mai multi craioveni isi manifestau nemultumirea impotriva demolarilor facute de reprezentantii municipalitatii, nu a ramas fara ecou in rindul populatiei. Articolul „Solomoane, nu uita, Craiova nu-i mosia ta!“ a stirnit numeroase comentarii pe adresa de e-mail si pe site-ul ziarului. Pe linga problemele deja semnalate, cititorii au completat lista nemultumirilor fata de edilul-sef al Craiovei. Nici oltenii stabiliti peste hotare nu au ramas indiferenti. Desi plecati de ani buni in strainatate, vestea ca va fi modernizat centrul orasului i-a surprins neplacut. Acestia considera ca, indiferent daca ne place sau nu, monumentele istorice reprezinta trecutul nostru.


Comentarii pe site-ul Gazetei de Sud (www.gds.ro)


Alexandra: „Am 20 de ani si am locuit in orasul asta 19 ani, pina am plecat la facultate… Am lipsit un an si acum vad schimbari majore… Imi place ca e mai curat orasul decit atunci cind am plecat, dar nu sint de acord cu toate aceste demolari. Vrea un oras modern? Atunci ii sugerez domnului primar sa viziteze Timisoara si sa vada cum se pastreaza acolo tot ce este vechi si, de ce sa nu recunoastem, lucrurile vechi pastrate si ingrijite arata foarte bine si au o valoare mai mare. Un oras modern nu e un oras care nu are spatii verzi… iar cele care sint… nu prea arata a spatii verzi“.


Sorin: „M-am nascut si am locuit timp de aproape 37 de ani in Craiova. De acest oras ma leaga cele mai dragi amintiri. Fiecare loc pe unde am trecut mi-a ramas in minte prin ceva sfint. Nu am mai fost de ceva timp prin Craiova, dar constat cu indignare ca un primar vrea sa demoleze tot ce este frumos si ca traieste mai mult in lumea din «vizitele» sale din strainatate. Cineva insa ar trebui sa il trezeasca din acest vis si sa-l intoarca la realitate. Peste tot in lume, tot ce este vechi este pastrat si intretinut si nu demolat. Ma uimeste faptul ca poate sa faca tot ce vrea el intr-un oras care nu este al lui“.


Sergiu: „Ma alatur acestor zece semnatari ai protestului si le multumesc ca au reusit sa imi redea mindria de oltean. Solomon trebuia sa ramina in Fata Luncii, nu sa ajunga primar“.


Andrei: „Ce putem sa mai spunem? Nu votul celor din Craiovita a fost decisiv pentru alegerea lui in functia de primar? Acum suportam toti consecintele prostiei omenesti!“


Un cetatean: „Mare pacat! In nici o tara nu se demoleaza atit ca in România. Se construieste concentrationar. Dar oameni de nimic, de tip Solomon, se desteapta si se culturalizeaza la o virsta la care ar trebui sa plimbe nepoti… Au initiativa. Interesant este ca se distrug zonele placute din oras (se mai ia o halca din spatiul verde de la teatru…). Asa cum a disparut echipa de fotbal in crunta rusine, asa urmeaza disolutia acestui oras care de la revolutie a inceput sa se «topeasca». Mare pacat ca oltenii au ramas atit de in urma din toate punctele de vedere… mai putin al tembelismului primarilor alesi“.


Impotmolitul: „An de an se investeste o caruta de bani in zonele centrale, pentru ca anul urmator sa se reia acele investitii de cirpeli de strazi si trotuare, fintini si alte hangarale. O modalitate de a justifica banii comunitatii, care sint cheltuiti pe cirpeli. Domnule primar, contribuabili sint si cei din cartierele marginase, Bariera Vilcii, mahalaua Magarului, mahalaua Florica, unde de 100 de ani acesti locuitori inoata prin namoale, dar va platesc voua impozite sa cheltuiti cu nemiluita numai pe zona centrala. Stabilizati macar namoalele cu moloz si citeva camioane de piatra, ca sint craioveni si cei din cartierele marginase“.


Cristea Lucian: „Din pacate, in Craiova, daca incearca cineva sa faca ceva nu este bine. Daca nu face, iar nu-i bine… Incercati sa va ginditi la utilitatea acestor demolari, nu numai sa criticati. Eu am masina, stau in centru (nu in Fata Luncii) si stiu ca am cosmar cind trec cu masina la prinz pe A. I. Cuza. Apropo, sa stiti ca multe constructii vechi sint de prost gust si merita modernizate sau inlocuite. Exemplu este fintina arteziana din strada Unirii, care este grotesca, in purul stil comunist (ca toata portiunea pietonala a strazii Unirii). Sa stiti ca eu, unul, nu l-am votat pe Solomon, dar vad miscare“…


Dannnnn: „Marea problema a Craiovei este ca are strazi inguste, mai ales in centru. Practic, invocind si lipsa locurilor de parcare, cred ca lipsa unui proiect adecvat noilor cerinte sufoca orasul, sileste soferii, nu intotdeauna bine intentionati, sa blocheze traficul pe arterele centrale. Iar sensurile unice nu rezolva nimic. Chiar nu se poate face o parcare supraetajata pe undeva, prin centrul civic? Sint o gramada de case prapadite, care stau sa cada, de ce nu sint demolate alea?“.


Claudiu Hirsovoiu: „DOMNULE CRISTEA LUCIAN, imi permit sa va contrazic, desi nu sint bine informat despre ceea ce se intimpla in Craiova, fiind plecat din tara. O parere personala este ca trebuie sa conservam istoria noastra, ca români, indiferent daca ne place sau nu, ne reprezinta trecutul nostru ca români. Domnul Solomon, daca are vointa sa construiasca pentru craioveni ceva bun sa o faca, dar nu sa distruga munca altor persoane“.


Scrisori primite pe e-mail, pe adresa Gazetei de Sud ([email protected])


Nick Gageatu: „Craiova a ramas, din nefericire, un oras mizer, care de mai bine de 30 de ani nu a mai avut parte de primari capabili, gospodari si competenti. Sint craiovean get-beget (adica de multe generatii) si imi desfasor activitatea in Statele Unite. E drept ca fiecare revenire a mea inseamna destule schimbari in bine, dar una peste alta orasul ramine la fel de gri si auster.


Nu ma voi ralia intru-totul protestului primit de dvs., cam prea acid, dar in esenta adevarat.


Desigur, orasul are nevoie de sistematizare si dezvoltare, intelegind prin acestea artere de circulatie fluente, modernizate, cu infrastructura la nivelul anului 2005. Craiova are nevoie de locuinte pentru cetatenii sai, dar si de locuri de munca prin noi investitii.


Nevoile sint extrem de mari, dar rezolvarea tuturor acestor probleme necesita fonduri financiare mari. Nu sint insa de negasit aceste fonduri, dar trebuie sa mai existe si persoana (persoanele) care sa poata accesa aceste fonduri.


Cu o echipa de soc Solomon – Nedelescu (fost plutonier?) – Iordache (oare cite limbi straine cunosc acesti domni) vom astepta mult si bine aceste fonduri si investitii.


Si, desi pare incredibil, nu acesti domni sint cei vinovati 100% de mersul lucrurilor in Craiova. Credeti ca primarul New York-ului poate raspunde celor aproape zece milioane de locuitori? Desigur ca nu. Dar el are un aparat de functionari si specialisti care de fapt conduc metropola.


Ori, in Craiova, acest aparat functionaresc, desi exista, este extrem de lenes si incompetent. Adaugati si lipsa unui specialist in materie de sistematizare si a unui arhitect-sef.


Adaugati lentoarea mersului documentelor in circuitul primariei, implicarea punctuala si neavenita in multe cazuri a celor trei diriguitori si veti avea tabloul intreg al dezastrului administrativ craiovean.


Sint citeva probleme mari care trebuie rezolvate urgent de primarie:


A. Situatia cadastrala a municipiului si delimitarea urgenta a orasului. Refacerea de urgenta a PUZ si PUD.


B. Alimentarea cu apa.


C. Canalizarea strazilor.


D. Atragerea de investitii pentru crearea de noi locuri de munca.


E. Delimitarea zonelor pentru constructii de locuinte si crearea infrastructurii necesare constructiei de locuinte.


F. Finalizarea centurii rutiere a orasului (zona de nord si zona de sud-est).


Revenind punctual la protestul primit de redactie:


1. Fintina arteziana din fata Universitatii. A fost construita dupa razboi si revizuita in anii ’60-’70. Nu este asadar un monument extraordinar. Nu mai era functionala. A fost insa gindita ca o separare a celor doua sensuri de circulatie. Acest lucru nu s-a mai intimplat o data cu rezervarea partii de nord ca parcare pentru Universitate.


Nu este insa singurul punct sau nod in obturarea strazii A.I. Cuza. Un alt punct este cel de la semaforul cu buton de la Farmacia nr. 2 si, de asemenea, intersectia cu strada Nicolae Balcescu, unde cele trei case ar fi trebuit demult demolate.


2. Refacerea artezienei din fata Primariei este necesara.


3. Demolarea statuii lui Mihai Viteazul. Sint necesare modernizarea si repararea zonei centrale. Dar prioritatile sint altele. Statuia nu este o capodopera. Observati in ce mina tine barda si sabia. Daca veti analiza cu atentie veti observa o mare eroare a artistului.


4. Parcarile din municipiu. Au fost cesionate unui arab care incaseaza bani. Citi revin primariei? Fara sa faca nici un fel de imbunatatiri spatiului public pe care il ocupa. Adica repararea trotuarelor si bordurilor, asfaltarea locurilor de parcare (oare in parcarea de la Rotonda pe ce ia banii?), instalarea de parcometre (cum scrie la contract si care era o obligatie a firmei CRONOS in termen de sase luni de intrarea in vigoare a contractului).


As vrea sa amintesc domnului primar ca primaria craioveana este o palarie mult prea mare pentru capul Domniei sale, daca nu va reusi sa puna in miscare mecanismul ruginit al aparatului administrativ pe care il diriguie.


Cit despre chestia cu „timpitii solemni“ este adevarata, dar n-a spus-o N. Romanescu, ci cu totul altcineva. N-am sa spun cine, pentru ca ii rezerv Domniei sale placerea unor ore indelungate de lectura la Biblioteca «Aman», unde cu siguranta va descoperi autorul acestei ziceri“.


Cu consideratie, Nicolae Gageatu


Catalin Barbu: „Subscriu la articolul dvs. din data de 6.08.2005, in care Antonie Solomon este criticat. Consider insa ca este criticat gresit pentru faptul ca a distrus fintina de la Universitate, altele ar trebui sa fie motivele pentru care are o prestatie jalnica“.


1. In primul rind, slaba contributie la dezvoltarea economica a orasului. Nici o firma straina nu investeste in Craiova. In toate orasele din Transilvania (si nu numai) auzim ca se deschide o fabrica germana cu 300 de locuri de munca, o firma austriaca cu 600 de joburi etc.; dar in Craiova nu se intimpla nimic. Primaria nu are o strategie sa atraga investitori, dar de ce ma mira, caci probabil ei habar n-au de cuvintul strategie.


2. Distrugerea spatiilor verzi. Daca parcul de linga Mercur dispare si in locul lui apare o mare suprafata betonata, ar trebui ca intr-o zi cu 40 de grade Celsius, Solomon sa stea in soare si sa suporte caldura. Toate orasele cauta mai multe spatii verzi, umbrite, Solomon vrea betoane. Din punctul acesta de vedere, Solomon poate fi apreciat ca un conducator sud-american care vrea sa intre in istorie prin proiecte de infrastructura, insa aceste cheltuieli inutile nu fac decit sa saraceasca bugetul. Mai bine ar investi banii in dotarea cu utilitati a unor terenuri, lobby pe linga marile firme ale lumii etc. In concluzie, eu spun ca avem nevoie de un adevarat city manager care sa imagineze si sa implementeze o dezvoltare de durata a orasului. Solomon si viceprimarii sai sint buni gospodari, dar diferenta intre un primar gospodar si unul vizionar e ca diferenta intre primarul de la Afumati si cel de la Londra“.


Prefectul judetului Dolj, Nicolae Giugea:


„Ma alatur protestului craiovenilor, nefiind de acord cu distrugerea spatiilor verzi. Cred ca ar fi putut fi gasita o solutie mai eleganta, in asa fel incit sa nu fie afectata fintinita de la Universitate. Devenise deja un punct de reper si toata lumea se obisnuise cu ea. Regret din tot sufletul ca nu mai este, ideea de reamenajare care a fost pusa in aplicare fiind saraca“.


Presedintele PNL, filiala Dolj, Horatiu Buzatu:


„Ma bucuram ca am scapat de Ceausescu si am dat peste fratele lui! Chiar daca nu ne-am referi la ceea ce se intimpla in Craiova, un primar, de unde ar fi el, nu ar trebui sa faca abstractie de monumentele din orasul respectiv. Revenind la Craiova, cu atit mai mult actiunile sale sint de neinteles pentru ca noi ducem lipsa de astfel de monumente. Am inteles ca demolarea fintinii de la Universitate a fost invocata de proasta circulatie care era in acea zona. Va spun ca, in calitate de arhitect, sint convins ca nu acesta este motivul real. Daca s-ar fi aratat interes, ar fi putut sa faca apel la o echipa de arhitecti care, daca ar fi stat citeva zile cu schitele in mina, ar fi gasit o solutie optima pentru amenajarea zonei din acel punct. Din pacate, la conducerea actuala nu exista o gindire ordonata in ceea ce priveste fluidizarea traficului, dezvoltarea in acest sens fiind facuta haotic. In prezent sint foarte ingrijorat de modul in care se trateaza astfel de probleme de catre conducerea primariei“.


Referitor la refacerea centrului istoric al Craiovei, reprezentantii comisariatului Garzii Judetene de Mediu Dolj au tinut sa precizeze ca in zilele urmatoare vor face toate verificarile necesare. Documentatia existenta atit la Agentia pentru Protectia Mediului, cit si la primarie va fi analizata amanuntit de angajatii institutiei pentru a constata neregulile existente.


„Sint de acord cu extinderea locurilor de parcare din oras, dar nu prin afectarea sau distrugerea zonelor verzi ale orasului, care sint atit de putine. Exista atitea zone in oras unde se puteau amplasa acele locuri de parcare si fara sa fie afectate spatiile verzi. In plus, conform art. 60 din Legea protectiei mediului, pentru asigurarea unui mediu de viata sanatos, autoritatile administratiei publice locale, precum si, dupa caz, persoanele fizice si juridice au obligatia sa infrumuseteze si sa protejeze peisajul, sa mentina curatenia, sa adopte chiar masuri obligatorii cu privire la intretinerea cladirilor, a spatiilor vezi, a arborilor si arbustilor decorativi. Pentru demararea lucrarilor era nevoie de o fisa tehnica depusa la Agentia de Mediu, care trebuia sa isi dea acceptul daca este nevoie sau nu de avizul din partea mediului. Pentru schimbarea destinatiei fara aviz a unui zone, primaria, ca persoana juridica, daca a demarat astfel de lucrari fara avize, risca amenda intre 25 de milioane de lei si 75 de milioane de lei. Conform art. 80 din legea mai sus amintita, Garda de Mediu, in cazul in care etapele demararii lucrarilor din centrul orasului nu au fost respectate va putea duce chiar la suportarea costurilor pentru refacerea integrala a zonei“, a declarat Marin Costache, directorul Garzii Judetene de Mediu Dolj.


Decizia reamenajarii centrului Craiovei, in conformitate cu Ordinul Ministrului nr. 860/2002, trebuia mai intii supusa aprobarii cetatenilor intr-o sedinta de dezbatere publica. In cazul in care primea acceptul, primaria avea obligatia sa anunte in presa toate punctele in care urma sa fie realizate lucrari. Obtinerea tuturor autorizatiilor cade conform legii, in aceasta situatie, in atributiile primariei. La rindul ei, firma constructoare care a cistigat licitatia trebuia sa verifice daca intr-adevar toate actele sint in regula“.


Mircea Popescu, inspector in cadrul Inspectoratului Judetean de Constructii Dolj:


„Intr-adevar, am fost sa verificam daca cele trei constructii din fata Universitatii, de la Luxor si de la WC-uri au toate actele necesare demararii lucrarilor. In urma controlului am constatat ca autorizatiile de construire exista. Acest lucru era normal pentru ca primaria este cea care elibereaza astfel de autorizatii. Oricum, noi a trebuit sa mergem la fata locului pentru ca asa zice legea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII