20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru dosare penale pentru proprietarii de baraje

Patru dosare penale pentru proprietarii de baraje

Inundatiile catastrofale produse in judetul Olt la inceputul lunii iulie, soldate, pe linga pagubele materiale, si cu moartea a cinci persoane la Schitu si Serbanesti, provoaca in continuare seisme. Dupa ce autoritatile locale au fost trase la raspundere de reprezentantii prefecturii, a venit rindul proprietarilor de acumulari de apa sa dea socoteala pentru distrugerile provocate. Desi cantitatile de precipitatii cazute in acea perioada au depasit pe alocuri 150 de litri pe metrul patrat, inundatiile catastrofale produse in Olt s-au datorat si gospodaririi defectuoase a luciurilor de apa.


In cele mai multe cazuri, barajele care au apartinut consiliilor locale au fost vindute sau concesionate pe sume derizorii. Noii patroni n-au facut decit sa foloseasca averea astfel acumulata fara sa miste un deget pentru a o intretine. Au pus garduri, au pus pancarte cu „proprietate privata“ si au inceput sa faca bani. In apropierea iazurilor traiesc sute de familii care n-au putut sa faca nimic pentru a se proteja de puhoaiele dezlantuite care le-au distrus, in citeva minute, agoniseala de o viata.


Trebuie adoptate urgent masuri


Au fost create comisii formate din reprezentanti ai prefecturii, ai Inspectoratului Judetean de Politie Olt si ai Inspectoratului pentru Protectia Mediului, pentru a verifica la fata locului situatia acumularilor de apa din judet. Rezultatele acestui control au fost dezastruoase. Dupa starea iazurilor si a barajelor comunale, judetul Olt arata ca un sat fara ciini. Pentru ca 15 ani nu au fost deranjati de oamenii legii, proprietarii luciurilor de apa au eludat legea si au ignorat normele de exploatare piscicola. De decolmatare nici nu mai poate fi vorba.


Directorul Inspectoratului pentru Protectia Mediului, Marius Popa, a declarat: „In prezent nu exista autorizatie piscicola pentru nici un luciu de apa. Trebuie luate urgent masuri. Restul e treaba Parchetului si a politiei“.


Oamenii lui Ioan Stoica au demarat cercetarile pentru depistarea neregulilor. Deocamdata s-a lasat cu patru dosare penale. Dupa ce a transformat Movileni intr-un cimp de batalie, Cristi Nastase a intrat in vizorul politistilor. Felul in care a dobindit si a administrat barajul de la Movileni i-a adus lui Nastase doua dosare penale. In primul dosar, omul de afaceri este acuzat ca nu are autorizatie de gospodarire a apelor, conform art. 93, alin. 2, lit.b din Legea nr.310/2004. In cel de-al doilea dosar penal, Cristi Nastase este acuzat de fals si uz de fals, abuz si inselaciune. Proprietarii lacurilor de la Sinesti si Crimpoia s-au pricopsit cu dosare penale, cei doi neavind autorizatie de gospodarire a apelor.


In Olt sint 30 de acumulari de apa


In judetul Olt exista peste 30 de acumulari de apa, care au fost sau sint in proprietatea comunelor. Multe luciuri de apa si-au schimbat stapinii pentru niste sume derizorii. Fie ca au ramas in administrarea comunelor, fie ca au fost instrainate, luciurile de apa sint intr-o stare deplorabila. Lipsa specialistilor in domeniu, dublata de dorinta noilor sau vechilor patroni de imbogatire rapida au transformat aceste baraje in adevarate bombe. Insa, concluziile anchetelor nu-i invinovatesc pe proprietarii lacurilor de uriasele pagube produse in urma inundatiilor din 2-3 iulie. Cele patru dosare penale, care vizeaza acumularile de apa de la Movileni, Sinesti si Crimpoia, se refera, in trei dintre cazuri, la lipsa autorizatiei de gospodarire a apelor, plus un fals, uz de fals, abuz si inselaciune.


In judetul Olt, anchetele in comunele care poseda luciuri de apa au dus la rezultate senzationale. Patru dosare penale, trei dintre ele pentru niste infractiuni legate de gospodarirea apelor.


In urma inundatiilor din 2-3 iulie, judetul Olt a fost unul dintre cele mai afectate de inundatii. Mare parte a tragediilor se datoreaza si barajelor din comunele judetului. Insa comisiile n-au gasit nimic in acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS