17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEforturi contra cronometru pentru refacerea Scolii din Serbanesti - Olt

Eforturi contra cronometru pentru refacerea Scolii din Serbanesti – Olt

Alaturi de autoritati, Curierul National, B1TV, Gazeta de Sud, Gazeta de Olt si Fundatia Speranta si Fiii au facut primii pasi pentru ca la inceperea anului scolar cladirea sa fie renovata


Furia apelor s-a potolit. Iar peste suferinta adusa de prapadul care s-a abatut asupra României, in urma cu o luna, s-a abatut arsita. Clipele de cosmar traite de oameni, spaima, durerea de a fi pierdut totul sau aproape totul par astazi rupte dintr-un scenariu SF. Sau, mai degraba, sint „inghitite“ de canicula care face vizibile urmele dezastrului, asa cum aveam sa le cunoastem si noi, pe viu, acum citeva zile, in sudul judetului Olt. Localitatile Serbanesti, Schitu Greci, Crimpoia, Movileni, Icoana si Potcoava au fost cele mai afectate. Mii de gospodarii distruse, scoli, biserici si dispensare devenite nefunctionale, fintini inundate, recolte compromise, zeci de mii de animale luate de viitura. Si multe lacrimi. Oamenii isi pling astazi ranile greu de vindecat. Nemarturisite. Neputinta de a lua totul de la capat, dorinta de a merge mai departe se pierd intr-un amestec paradoxal de teama, perplexitate, mutenie si speranta. Impovarati de necazuri, localnicii din comuna Serbanesti au puterea sa ramina totusi senini si tacuti. Numai ei stiu cu ce pret. Iar „speranta“ lor are ceva din disperarea unui strigat de ajutor. Catre viitorul localitatii, mai exact catre scoala distrusa de ape, s-au indreptat si gindurile noastre, ale Curierului National, cind am demarat, la initiativa omului de afaceri George Constantin Paunescu, impreuna cu postul B1 TV si Fundatia Speranta si Fiii, campania „Solidar cu România“, a carei prima etapa a constat intr-un concert umanitar – „Intinde o mina de ajutor“- sustinut miercuri, 27 iulie, la Sala Palatului.


Un rezervor de apa


„E pentru prima oara cind ne intra apa in case. Mama mea are 81 de ani si spune ca asa ceva nu s-a mai intimplat la noi“, sustine Marin Stoica, directorul Scolii generale „Dumitru Popovici“ din Serbanesti. Starea grava in care se afla cladirea a pus pe ginduri autoritatile si comunitatea. Inundatiile din perioada 2-4 iulie au transformat-o intr-un imens rezervor de apa. „De fapt, 70 la suta din comuna a fost, timp de trei zile, sub apa. Oamenii s-au urcat pe acoperisuri. Cei mai multi au fost scosi cu TAB-urile. S-a mai salvat ceea ce s-a putut. N-am mai avut curent electric. A fost panica mare.Trei oameni au murit. I-a prins apa in casa. In Serbanestii de Sus a ajuns pina la scafa… „Este cosmarul trait de cei peste 3.500 de locuitori din Serbanesti, rezumat in citeva propozitii de profesorul Marin Stoica, viceprimarul Florea Ispas si de Ilie Valeriu, ingrijitor.


10.000 de manuale distruse


Istoria Scolii generale „Dumitru Popovici“, unde invatau 164 de elevi din clasele I-VIII, s-a intrerupt neasteptat. Dupa mai bine de patru decenii. Cladirea are doua corpuri: unul construit in anul 1962 , iar celalalt in 1974, prin contributia baneasca a oamenilor din comuna. Din opt sali de clasa si doua sali destinate gradinitei de copii, au mai ramas neafectate trei sali, de la etajul corpului nou al institutiei, aflam de la prof. Marin Stoica. Celelalte sali arata ca dupa potop. Apele nu au iertat nimic. Dusumele si timplarie putrezite, tencuiala peretilor cazuta, mobilierul deteriorat aproape in intregime, ca de altfel si arhiva scolii – cataloagele, noile manuale, circa 10.000 de bucati, o parte mucegaite, altele irecuperabile -, acesta este „tabloul“ care ne intimpina. „Elevii si parintii lor au ajutat la scoaterea dusumelelor si a nisipului. Situatia este dezastruoasa. E nevoie de consolidarea zidurilor, refacerea pardoselilor, a acoperisului. Nu stiu daca reparatiile se vor termina pina la 15 septembrie, in conditiile in care primaria nu va avea fondurile necesare pentru a ne ajuta“, incheie directorul.


Viceprimarul comunei, Florea Ispas, este mai optimist. „Speram ca, in zilele care au mai ramas pina la inceperea cursurilor, sa terminam lucrarile“. „Incalzirea scolii s-a facut pina acum cu lemne si carbuni. Sobele sint insa distruse. Ne-am gindit sa introducem gaze naturale, mai ales ca avem conducta adusa in comuna, dar de la statia de reglare pina la scoala mai sint 800 de metri…“, adauga viceprimarul. Se opreste insa aici. Si nu pentru ca i-a disparut optimismul.


La intoarcere, oprim la Slatina cu gindul de a-i solicita prefectului Octavian Popescu o declaratie referitoare la posibilitatea refacerii, in regim de urgenta, a scolii din Serbanesti. Il gasim pe subprefectul Gigel Stirbu. „Fiecare minister va aloca bani pentru institutiile afectate aflate in subordinea acestora. Scoala din Serbanesti va beneficia de astfel de fonduri“, a declarat subprefectul.


630 de milioane de lei vechi, donatia strinsa in urma primei etape a campaniei „Solidar cu România“


Eforturile depuse de cotidianul Curierul National, postul de televiziune B1 TV si Fundatia Speranta si Fiii, in cadrul campaniei „Solidar cu România“ nu au fost in zadar. In urma concertului umanitar organizat pe 27 iulie, la Sala Palatului, cu sprijinul vicepremierului Gheorghe Seculici si al Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, fondurile colectate au fost de 630 de milioane de lei vechi, incluzind aici donatia de 25 de milioane de lei vechi a vicepremierului Seculici si cea de 100 de milioane de lei vechi a omului de afaceri George Constantin Paunescu, initiatorul campaniei „Solidar cu România“.


Intreaga suma va fi utilizata pentru reamenajarea scolii din Serbanesti, demersurile cotidianului Curierul National, ale postului de televiziune B1 si ale Fundatiei „Speranta si Fiii“, alaturindu-se astfel celor ale autoritatilor astfel incit cladirea sa-si poata relua in cel mai scurt locul in viata comunitatii.


Au acceptat, pro bono, propunerea noastra de a „Intinde o mina de ajutor“ celor ramasi fara adapost artistii: Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Gloria, Luminita Anghel, Laura Stoica, Nico, Anna Lesko, Blondy, ASIA, Pavel Stratan, Pepe, Bere Gratis, Impact, Nicola, Andra, Mandinga, Angela Similea, Ovidiu Komornyik, Ileana Ciuculete, Nelu Ploiesteanu, Elisabeta Turcu, Heaven, JukeBox Band si Asha, intregul spectacol beneficiind de sonorizarea de exceptie asigurata de Cristi Zinger – managerul Paradigma Production.


Multumim in mod special celor care au sprijinit buna desfasurare a evenimentului: News Outdoor România, membra alaturi de B1 TV a Grupului News Corporation (care a facut un dublu gest de caritate invitind la spectacol, cu biletele cumparate de firma, persoanele defavorizate), Colegiul Farmacistilor din România, Lantul farmaceutic Sensiblu, reprezentanta in România a companiei producatoare de medicamente Eli Lilly, InterAgro, Media Sud Europa, Media Sud Management, Dinasty, Otter, Baxi, Elite România, PTT Turism, Coca-Cola România, BGS si, nu in ultimul rind, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sala Palatului.


Vicepremierul Gheorghe Seculici: „Reusita acestui spectacol dovedeste ca românii stiu sa se ajute intre ei“


Vicepremierul Gheorghe Seculici a vizitat comuna Serbanesti, unde s-a intilnit cu sinistratii si a discutat cu autoritatile locale, carora le-a solicitat o evaluare a pagubelor in zona. Vicepremierul s-a angajat sa faca eforturile necesare pentru obtinerea unor materiale de constructii pentru reabilitarea locuintelor si a institutiilor publice.


Gheorghe Seculici a vizitat scoala din Serbanesti, unde, examinind pagubele produse de inundatii, a propus solutii tehnice, dat fiind faptul ca are calificarea de arhitect.


Scoala din Serbanesti nu a ramas fara ajutor de atunci. Vicepremierul s-a alaturat initiativei Curierului National de a organiza un spectacol pentru stringerea de fonduri pentru reconstructia scolii din Serbanesti, spectacol in urma caruia s-au strins peste 600 de milioane de lei vechi, suma la care vicepremierul a contribuit cu salariul pe o luna.


„Reusita acestui spectacol dovedeste ca românii stiu sa se ajute intre ei, cind sint incercati de capriciile naturii. Ma bucur ca cel putin in astfel de momente putem uita ca sintem de o parte sau alta a scenei publice pentru a ne uni eforturile pentru ajutorarea celor care au trecut prin dezastrul provocat de ape. In orice caz, ei nu trebuie sa se simta singuri in aceasta incercare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS