6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNumar record de gorjeni returnati din tarile UE

Numar record de gorjeni returnati din tarile UE

• Pe primele locuri intre statele europene care ii trimit acasa pe gorjeni se afla Italia si Spania • In acelasi timp, a crescut si numarul gorjenilor care vor sa plece din tara, pentru a-si cauta un loc de munca • Doritorii de pasapoarte trebuie sa isi faca programare pentru a depune actele necesare eliberarii actului cu care pot trece granita • De teama ca vor plati o taxa in plus, peste 100 de persoane nu s-au mai prezentat sa isi ridice pasapoartele de la Serviciul Public Comunitar pentru Evidenta si Eliberarea Pasapoartelor Simple Gorj


Numarul gorjenilor returnati din tarile Uniunii Europene a crescut pe primul semestru din 2005 cu 15%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. De la inceputul acestui an si pina in prezent au fost returnati in România, din diferite state europene, 427 de gorjeni, care nu au mai avut drept de sedere pe teritoriul tarilor respective. Numarul mare de persoane care sint nevoite sa se intoarca in tara se explica atit prin inasprirea conditiilor de sedere din Occident, cit si prin faptul ca românii nu respecta legislatia statului in care locuiesc, dupa cum a apreciat conducerea Serviciului Public Comunitar pentru Evidenta si Eliberarea Pasapoartelor Simple Gorj. Zilnic, doi – trei gorjeni sint returnati in România din tarile cu care exista semnate acorduri de readmisie. Cele mai frecvente motive pentru care gorjenii se intorc acasa sint comiterea de infractiuni si depasirea perioadei legale de sedere. Pe primele locuri in topul tarilor care nu ii mai vor pe gorjeni se afla Italia si Spania, urmate de Franta, Grecia si Austria. Interesant este ca Germania, tara care era la un moment dat in virful clasamentului expulzarilor, a ajuns acum pe ultimul loc.


70 de cereri zilnic pentru eliberarea de pasapoarte


Numarul gorjenilor care solicita eliberarea unui pasaport a crescut in ultima perioada. Pe linga Serviciul Pasapoarte de la Tirgu Jiu, au mai fost infiintate astfel de institutii si la Motru, Rovinari si Tirgu Carbunesti. La centrele din judet se pot adresa insa numai cei care solicita pentru prima data pasaport si cei care vor sa il preschimbe pe cel expirat. Cetatenii care au suferit condamnari, au fost returnati sau au avut restrictii au dreptul de a depune acte numai la serviciul care functioneaza la Tirgu Jiu. De la inceputul anului si pina la sfirsitul lunii iunie, in Gorj au fost eliberate 9.873 de pasapoarte, cu 20% mai multe decit anul trecut. La oficiile Serviciului Pasapoarte se primesc in fiecare zi peste 70 de cereri. Au existat situatii in care cetatenii se postau la usa institutiei inca de la miezul noptii, pentru a fi primii a doua zi dimineata. Conducerea serviciului a introdus numerele de ordine, dar nici in acest fel nu s-a diminuat inghesuiala din fata ghiseelor.


100 de pasapoarte neridicate


Cu toate ca taxele care se percep sint aceleasi pentru toata lumea, respectiv taxa consulara in valoare de 32 de lei noi si 64,2 lei noi costul pasaportului, peste 100 de persoane nu vor sa se mai prezinte sa isi ridice actul respectiv. Una dintre cauze este si teama ca li se va percepe o taxa in plus. Marcel Lungu, directorul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenta si Eliberarea Pasapoartelor Simple Gorj, a declarat ca exista pasapoarte neridicate chiar si de anul trecut. „Perioada maxima in care se elibereaza pasaportul este de 20 de zile. Am mai facut niste angajari si speram ca pina in toamna sa putem reduce acest timp la zece zile. La urgenta se achita in plus o taxa de 100.000 de lei. Urgenta inseamna un proces, un deces sau un tratament medical. Actele cu care trebuie sa se prezinte cetatenii sint cartea de identitate si certificatul de nastere, pe care trebuie sa il aiba la indemina pentru eventuale verificari. Mai ales in cazul celor care isi schimba pasaportul. Actul se poate ridica de titular sau de altcineva, cu procura. Pentru a mai reduce zilele de asteptare, am modificat programul de functionare. Zilnic, intre 9.00 si 12.00 se pot depune actele, iar programul de ridicare a pasapoartelor este de luni pina joi, intre 15.00 si 16.00, vineri intre 13.00 si 14.00, dar si simbata intre 9.00 si 11.00“, a precizat Marcel Lungu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS