In urma articolului din Gazeta de Sud de ieri, „Autopsie la 40 de grade in curtea spitalului“, in care erau prezentate conditiile greu de imaginat in care se efectueaza autopsiile la Spitalul Orasenesc din Bailesti, Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj s-a autosesizat si a deschis o ancheta, urmind sa dispuna, in perioada urmatoare, si sanctiuni impotriva celor vinovati. Povestea care a dezvaluit conditiile ingrozitoare in care sint depozitate si autopsiate cadavrele la morga acestei unitati sanitare este urmatoarea. Daniel Stefan, soferul firmei ION MOS SRL din Bucuresti, a decedat intr-un accident rutier pe raza judetului Dolj, iar cadavrul a fost adus la morga Spitalului Municipal Bailesti, pe 27.07.2005, in jurul orei 17.00. Aici a fost preluat de fochistul unitatii sanitare, Leontin Topuzu, care (tineti-va bine!) in acel moment indeplinea si functia de portar, pentru ca toti portarii erau in concediu de odihna.
Pina si medicul legist a fost oripilat de mizeria din morga
Reprezentantii DSP Dolj s-au dus in control la Spitalul Municipal din Bailesti, dupa aproximativ trei ore de la efectuarea autopsiei, si au constatat ca relatarile despre conditiile mizerabile din morga unitatii sanitare nu erau exagerate.
In notele explicative solicitate de DSP Dolj, personalul spitalului si conducatorii auto de la Substatia de Ambulanta Bailesti sustin ca, din momentul aducerii la morga si pina la sosirea echipei de la Institutul de Medicina Legala Craiova (care au efectuat autopsia), cadavrul a stat in morga. A doua zi, la ora 9.00, cind a venit sa efectueze autopsia, chiar si medicul legist dr. Gabriel Guja a fost oripilat de mizeria pe care a vazut-o in morga unitatii sanitare si a vrut initial sa efectueze autopsia in curte, dar pina la urma s-a razgindit, la insistentele apartinatorilor mortului. Reprezentantii DSP Dolj s-au putut convinge cu ochii lor de aceste adevaruri. „Cind au ajuns la morga, autopsia fusese efectuata, cadavrul fiind in curs de curatare si imbracare. Medicul legist dr. Gabriel Guja impreuna cu echipa IML Craiova se pregateau sa paraseasca incinta spitalului si au confirmat ca, din cauza conditiilor improprii, s-a incercat autopsierea cadavrului in afara morgii, dar s-a revenit ulterior asupra acestei decizii in urma protestelor apartinatorilor decedatului. Spatiile morgii sint in avansata stare de degradare fizica si murdarie, atit tavanul, cit si peretii avind nevoie de reparatii (refacere tencuiala, zugraveli, refacere placaj faianta, reparat si vopsit timplarie). Sifonul de pardoseala al camerei de autopsie era infundat, apa impreuna cu singe, manusi chirurgicale, vata si alte materiale erau pe pardoseala camerei. Morga nu este racordata la reteaua de canalizare a spitalului, ci la o fosa septica. Apa nu curgea nici la reteaua spitalului, dar nici la cea a orasului, nu exista recipient de colectare a materialelor si reziduurilor rezultate in urma autopsiei, nu exista dulapior cu materiale si solutii pentru autopsie, nu exista registru de evidenta a cadavrelor si autopsiilor, nu exista o persoana responsabila cu primirea cadavrelor in morga si nici cu intretinerea, curatenia si dezinfectia morgii. Cadavrele sint introduse in morga de paznicul de serviciu, cheia de la morga fiind permanent la dispozitie in ghereta portarului“, sustine conf. dr. Dan Mogos, directorul DSP Dolj.
Masuri de cosmetizare in limita fondurilor
Controlul efectuat de DSP Dolj i-a scos din hibernare pe conducatorii Spitalului Municipal Bailesti care au analizat la rindul lor cazul si au dispus unele masuri pentru imbunatatirea activitatii, cum ar fi: infiintarea imediata a unui registru de evidenta a cadavrelor depuse la morga spitalului, neprimirea in morga a cadavrelor neidentificabile, decit pe baza semnaturii unui agent de politie si reabilitarea fizica si dotarea minima a morgii cu materiale necesare autopsiei, in limita posibilitatilor financiare ale spitalului.