11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSimbol al pacii, Sharm El Sheik, statiunea terorii

Simbol al pacii, Sharm El Sheik, statiunea terorii

Una dintre cele mai indragite destinatii turisitice si totodata orasul considerat un simbol al pacii, statiunea egipteana Sharm El Sheik a fost lovita de o serie de atentate, fiind cele mai grave din ultimii zece ani petrecute in aceasta tara. Dupa cum informeaza cotidianul german Bild, cel putin 90 de persoane si-au pierdut viata si alte 200 au fost ranite, in urma a patru atacuri cu masina-capcana, urmate de alte trei explozii de mai mica intensitate, care au zguduit statiunea in plin sezon turistic, chiar de ziua nationala a Egiptului. Prima explozie s-a produs la ora 1.00 noaptea si a fost atit de puternica incit s-a auzit la un kilometru distanta. Cele mai multe victime s-au inregistrat la hotelul Ghazala Garden, unde atentatorul a incercat sa intre cu un automobil-capcana in incinta, spre receptie. Fatada hotelului a fost spulberata, iar bucati din sediul receptiei au zburat la 100 de metri distanta. Martorii spun ca au intrat in panica, pentru ca nu au inteles ce se intimpla. „Ma intorceam de la piata cu taxiul si la zece minute dupa ce am ajuns la hotel am auzit un bubuit ingrozitor, iar dupa alte cinci minute s-a mai o explozie si a iesit mult fum. Lumea a inceput sa tipe. Toti au fugit afara, foarte speriati ca este cutremur“, povesteste o turista din Rusia. „Am simtit o explozie uriasa, iar suflul m-a aruncat prin geam, pe balcon. Mirosea a fum. Iesea fum din toate partile, nu numai din hotelul nostru, de peste tot. Mi-am dat seama ca era o bomba“, isi aminteste socat un italian. La Hotelul Ghazala Garden, unul dintre cele mai luxoase ale statiunii, au murit cel putin 25 de oameni.


Teroristii „se bat“ in revendicarea carnagiului de la Sharm El Sheik


A doua explozie a avut loc in apropierea hotelului Mövenpick, dupa cum a declarat un angajat al imobilului, in timp ce al treilea dispozitiv exploziv a fost detonat intr-un microbuz in vechea piata din Sharm el Sheik. Aici au murit cel putin 17 persoane, din cite se pare toti egipteni. In ceea ce priveste bilantul real al carnagiului, informatiile sint destul de contradictorii. In timp ce surse din cadrul politiei si a fortelor de securitate confirma decesul a cel putin 90 de persoane, ministrul sanatatii, Mohammed Awad Tagadin, afirma ca cifra reala a mortilor este de 63, in timp ce alte 68 de persoane se afla in spital. La doar o zi dupa comiterea carnagiului, doua grupari teroriste si-au revenidicat atentatele din Sharm El Sheikh. Initial, Brigazile Abdullah Azzam, grupare deja mentionata cu ocazia atentatelor din orasul egiptean Taba, in octombrie 2004, si care are legaturi cu organizatia terorista Al Qaeda, au revendicat atacurile cu masina-capcana care au avut loc in cursul noptii de vineri spre simbata in statiunea Sharm El-Sheikh. Citeva ore mai tirziu, alta grupare terorista si-a asumat comiterea carnagiului. Organizatia, pina acum necunoscuta, care isi spune „Mujahedinii Masr“ sau „sacrii luptatori ai Egiptului“, sustine intr-un comunicat ca precedenta revendicare, cea a Brigazilor Abdullah Azzam, este falsa si ca cinci dintre membrii sai si-au pierdut viata in timpul exploziilor din Sharm.


Liderii politici condamna terorismul


Atentatele din Egipt au fost condamnate de liderii politici din intreaga lume, din Statele Unite si pina in Rusia si Orientul Mijlociu, mai-marii lumii au transmis, la unison, hotarirea de a invinge terorismul. Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a anuntat ca ii va vina si pedepsi pe cei care au planuit atentatele. „Ne va face mai indirjiti in urmarirea si eradicarea terorismului. Lupta noastra cu terorismul va continua, cu toata forta, convingerea si determinarea de care dispunem. Nu vom ceda santajului sau si nu vom cauta armistitiul“, a spus liderul egiptean. Aflata in vizita in Israel, Condoleeza Rice a adresat si ea un mesaj poporului egiptean: „Impreuna vom confrunta si invinge acest flagel care nu cunoaste nici o limita si nu respecta nici un crez“, a afirmat secretarul de stat american. La rindul sau, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a condamnat folosirea din nou, in aceasta luna tragica, a terorii si violentei impotriva civililor. Presedintele francez, Jacques Chirac, a reafirmat hotarirea tarii sale in lupta impotriva terorismului, „flagel care afecteaza intreaga planeta“, in timp ce omologul sau rus, Vladimir Putin, a trimis un mesaj de condoleante Egiptului si tarilor care au fost lovite in ultima vreme de atentate, afirmind: „Teroristii internationali, care au provocat crime atroce in Rusia, Marea Britanie, Egipt si alte tari, incearca sa forteze lumea civilizata sa traiasca in frica si violenta“. Liderii politici din Israel, Iordania si Siria au denuntat cu tarie masacrul din Egipt, oferindu-si sprijinul pentru autoritatile de la Cairo. Vice-premierul israelian, Shimon Peres, a facut apel la solidaritate in cadrul razboiului impotriva terorismului, iar ministrul palestinian insarcinat cu negocierile, Saeb Erakat, a condamnat atacul criminal. Acestea sint cele mai singeroase atacuri teroriste dupa cele de la Taba, din octombrie anul trecut, cind 34 de persoane si-au pierdut viata si alte 100 au fost ranite in urma a trei explozii produse la Hotelul Hilton.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS