15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFostul director al „Culturii“ gorjene va fi dat pe mina procurorilor

Fostul director al „Culturii“ gorjene va fi dat pe mina procurorilor

Fostul director al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniul National (DCCPN) Gorj, Ion Sanda, va fi dat pe mina procurorilor de catre Ministerul Culturii si Cultelor, in urma descoperirii a numeroase nereguli de natura penala comise de acesta. Activitatea sa in cadrul DCCPN Gorj a incetat pe 16 iulie, locul acestuia fiind luat de Olimpia Bratu, doctor in arheologie. Primul lucru facut de aceasta a fost sa semneze statele de salarii ale personalului, care si-a primit banii cu o saptamina si jumatate intirziere. Activitatea institutiei in perioada condusa de Sanda este considerata de responsabilii Ministerului Culturii si Cultelor drept cea mai proasta din tara.


Conform unor surse din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, impotriva fostului director al DCCPN Gorj s-a intocmit o plingere penala, care va fi trimisa, in cel mai scurt timp, Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj. Acuzatiile care i se aduc lui Ion Sanda se refera la finantarea de manifestari culturale neaprobate, precum si decontarea altor actiuni care, in realitate, nu au avut loc. Astfel, o parte din banii decontati de Ministerul Culturii au fost folositi pentru confectionarea unor trofee, unele din acestea trebuind sa fie acordate la simpozionul „Filocalia“, dar, in realitate, trofeele nu au fost realizate. Probleme de natura financiara au existat si la manifestarea „Coboritul oilor de la munte“. Alta acuzatie se refera la incalcarea prevederilor OG nr. 60 privind organizarea de licitatii pentru folosirea banilor publici.


Ion Sanda este cercetat penal de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, alaturi de fostul ministrul al culturii, Razvan Theodorescu, pentru abuz in serviciu in privinta pavimentului care s-a pus in jurul operelor lui Brâncusi. Sanda nu este la primele fapte de acest gen. Acesta a mai ocupat, inainte de anul 2000, functia de inspector-sef al Inspectoratului pentru Cultura, cind a efectuat impreuna cu Ansamblul de folclor un turneu in America Latina. Curtea de Conturi a descoperit atunci ca s-au facut mai multe cheltuieli fictive.


La solicitarea lui Sanda, raporturile de munca ale acestuia cu Ministerul Culturii au incetat cu acordul ambelor parti, activitatea lui incheindu-se pe 16 iulie. Ion Sanda a solicitat incetarea raporturilor de munca si nu de serviciu, astfel incit acesta nu mai poate sa lucreze in cadrul DCCPN Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS