14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimul convoi umanitar a ajuns ieri la sinistratii doljeni

Primul convoi umanitar a ajuns ieri la sinistratii doljeni

• La actiunea coordonata de subprefectul Ion Groza au participat secretarul general al guvernului, Mihai Voicu, si senatorul Mario Oprea, presedinte interimar al PNL Dolj • Peste 300 de tone de ciment au ajuns in localitatile afectate de viituri • Guvernul a alocat 58 de miliarde de lei din fondul de rezerva pentru refacerea infrastructurii


Convoiul cu ajutoare a plecat din fata prefecturii in jurul orei 10.30, insotit de parlamentarii de Dolj ai Aliantei D.A. PNL-PD, pe traseul localitatilor atinse de inundatii: Mischii, Murgasi, Pielesti, Ghercesti, Teslui, Robanesti. Actiunea a fost coordonata de subprefectul Ion Groza, alaturi de secretarul general al guvernului, deputatul Mihai Voicu, si de senatorul Mario Ovidiu Oprea, presedintele interimar al PNL Dolj. De la guvern, Mihai Voicu a venit si cu o veste buna pentru doljeni. Executivul a aprobat acordarea unui ajutor de urgenta, din rezerva de stat, in valoare de 58 de miliarde de lei pentru refacerea infrastructurii, banii urmind sa soseasca in cel mai scurt timp la Consiliul Judetean (CJ) Dolj.


Solidaritate din partea autoritatilor


De asemenea, Mihai Voicu a donat 20 de milioane de lei pentru sinistrati. „Vin ca deputat de Dolj, dar in primul rind vin ca om. Sintem din toata inima alaturi de oamenii afectati de inundatii si am venit sa le punem la dispozitie lucruri de stricta necesitate, precum alimente, dar si materiale de constructie“, a declarat Mihai Voicu. La rindul sau, prefectul Nicolae Giugea a spus: „Ceea ce se intimpla astazi aici este primul semn ca sintem solidari cu cetatenii afectati de inundatii si prima dovada a solidaritatii doljenilor. O sa distribuim oamenilor aproximativ 300 de tone de ciment, dintre care 100 de tone au fost livrate de firma LAFARGE. Au fost consultati cetatenii din Cimpeni si am hotarit sa trimitem astazi si cheresteaua pentru reconstruirea bisericii din aceasta localitate. Cautam sa indepartam putin tristetea de pe fetele acestor oameni“. De altfel, majoritatea firmelor mari din judet si nu numai, cit si institutiile publice au raspuns apelului umanitar facut de administratia doljeana, subprefectul Groza declarindu-se multumit de aceasta actiune. „Am fost impresionati de solidaritatea anumitor institutii si firme care au facut foarte multe donatii. Cred ca vom stringe aproximativ patru miliarde de lei, pe care ii vom folosi pentru materiale de constructie“, a declarat Ion Groza. In cadrul campaniei demarate de prefectura, donatorii au mai contribuit cu tot ceea ce au crezut ca este necesar in casa omului: alimente, frigidere, masini de spalat, radio-casetofoane, combine muzicale, televizoare, canapele, corpuri de mobilier, covoare etc.


Sute de tone de ciment pentru sinistrati


Cea mai mare cantitate de ciment a fost livrata in comuna Mischii (2.000 de saci), una dintre cele mai afectate de inundatii, unde casele au avut cel mai mult de suferit. 188 de familii din satul Motoci au beneficiat de ajutoare, oamenii fiind trecuti pe un tabel intocmit de echipele de evaluare a pagubelor. Convoiul a plecat apoi spre celelalte localitati afectate: Pielesti, unde s-au distribuit 1.600 de saci, Murgasi – 450 de saci, comuna Ghercesti (sat Ungureni) – 400 de saci, Robanesti – 400 de saci si Teslui – 230 de saci. In total, sinistratilor doljeni li s-au distribuit aproximativ 300 de tone de ciment, zece tiruri fiind angrenate in aceasta actiune umanitara, pentru transportul ajutoarelor. De asemenea, localnicilor din comunele afectate li s-au impartit alimente si apa minerala. Incepind de luni, actiunea umanitara va continua cu impartirea de caramida si cherestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS