16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCJ Dolj cauta noi surse de finantare pentru magistrala de gaze Craiova-Calafat

CJ Dolj cauta noi surse de finantare pentru magistrala de gaze Craiova-Calafat

Pentru ca lucrarile nu vor demara prea curind, 13 din cele 25 de miliarde alocate pe 2005 au fost redirectionate


Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a avut luni o intrevedere cu conducerea TRANSGAZ Medias, unde s-a pus din nou in discutie proiectul de construire a unei magistrale de gaze pe trei tronsoane: Craiova-Segarcea, Segarcea-Bailesti si Bailesti-Calafat.


Cu toate ca inca nu s-au identificat toate sursele de finantare, partile implicate doresc continuarea proiectului. In bugetul pe 2005, CJ Dolj prevazuse pentru aceasta investitie 25 de miliarde de lei. Cum lucrarile nu pot fi demarate anul acesta, autoritatile judetene au hotarit ca o parte din bani sa o foloseasca in alte scopuri. „Am picat intr-un moment nefavorabil, cind multe conducte din Moldova au fost distruse de inundatii si se impune refacerea lor urgenta. CJ Dolj vrea sa fie partener in continuare la acest proiect. Vom pastra din banii alocati in acest an 12 miliarde de lei, restul o sa-i redirectionam in alte sectoare. Acesti bani nu se pot lasa intr-un cont oarecare daca magistrala nu va fi realizata cit mai repede. Daca lucrurile merg bine, sint dispus sa fac si un credit la o banca, numai sa se inceapa cit mai curind proiectul“, a argumentat Ion Prioteasa. De asemenea, pentru demararea lucrarii administratia doljeana doreste sa atraga si fonduri guvernamentale. In acest sens, a trimis deja o scrisoare catre Ministerul Economiei si Comertului pentru a cere sprijin. O veste buna pentru cei din Dolj ar fi ca intr-un alt proiect, privind construirea unei magistrale Giurgiu-Ruse, partea bulgara ar fi cerut o asemenea conducta si la Vidin, lucru care ar incuraja si proiectul magistralei românesti, care are ca punct terminus localitatea Calafat.


100.000 de euro pentru extinderea Parcului Industrial


Administratia doljeana se gindeste sa achizitioneze teren de la proprietari, pentru a extinde Parcul Industrial Craiova si pentru a-l pune la dispozitia investitorilor. Din cele 10,5 hectare preluate cind s-a infiintat parcul de pe platforma de la SC AVIOANE SA Craiova, numai 85% pot fi puse la dispozitia doritorilor, restul fiind ocupat cu utilitati si cai de acces. Prin urmare, administratia se gindeste sa faca rost de noi terenuri. Modul in care se va face acest lucru va fi pus in discutie de consilieri in sedinta ordinara de joi a CJ Dolj. „Am constatat ca spatiul pentru parcul industrial este insuficient. Trebuie sa gasim solutii. Ori incercam un transfer de terenuri de la unitatea de jandarmi, ori apelam la terenurile Statiunii de Cercetare Simnic, ori cumparam de la privatizati, exercitindu-ne dreptul de preemptiune. Deja un proprietar ne-a facut o oferta pentru doua hectare de teren, la pretul de cinci euro pe metru patrat“, a declarat Constantin Dascalu, vicepresedinte al CJ Dolj. In conditiile in care oferta de cumparare de teren este acceptata, alesii vor scoate de la buget 100.000 de euro pentru o prima extindere a parcului.


Potrivit vicelui Dascalu, investitia ar putea fi amortizata in circa opt ani, avind in vedere ca inchirierea unui metru patrat de teren in parc costa in jur de 0,05 euro pe luna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS