11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAjutoare pentru sinistrati

Ajutoare pentru sinistrati

Mitropolia Olteniei organizeaza un TELEDON


„Si iata, voi aduce asupra pamintului potopul…, dar tu vei intra in corabie“ (Facere 6, 17)


Mitropolia Olteniei, imbratisind parinteste pe cei care sufera din cauza cumplitelor revarsari de ape ce au afectat multe zone ale tarii, face un apel la sufletul, constiinta si milostivirea tuturor oamenilor cu inima buna, pentru ajutorarea lor.


In acest scop, in ziua de Sfintul Ilie, miercuri, 20 iulie, intre orele 17.00 si 22.00, la Catedrala Mitropolitana „Sfintul Dumitru“, Arhiepiscopia Craiovei si televiziunea Terra Sat organizeaza o emisiune TELEDON. Oamenii cu suflet pot sa ajute sinistratii, sunind la urmatoarele numere de telefon: 0900900130, valoarea apelului fiind de 1 euro, 0900900131, pentru 3 euro, si 0900900132, pentru 5 euro.


„Daca apele si-au parasit matca distrugindu-le aproape tot, noi sa nu-i parasim! Va chemam acum, in aceste clipe grele, a intra iara si iara impreuna, in aceasta Corabie a credintei si a faptelor bune unde Dumnezeu, Adincul indurarilor si Noianul milostivirii, va asculta glasul rugaciunii noastre. Fie ca Dumnezeu sa rasplateasca cu binecuvintarile sale pe toti cei care vor contribui cu bani sau prin apeluri telefonice, la aceasta actiune umanitara de ajutorare a fratilor nostri aflati in suferinta“, a facut apel la craioveni Teofan, Mitropolitul Olteniei. (C.N.)


Institutiile doljene vor stringe 1,2 miliarde de lei


Prefectura doljeana a organizat o intilnire cu directorii institutiilor publice din judet, in scopul colectarii de ajutoare pentru sinistratii inundatiilor din ultimele doua saptamini. Fiecare institutie a anuntat ca pina la sfirsitul acestei saptamini va stringe bani cu care se vor cumpara alimente si materiale de constructii. Suma anuntata este de peste 1,2 miliarde de lei, la care se adauga materiale de constructii si utilaje pentru transportul ajutoarelor in comunele afectate. Administratia a anuntat ca repartizarea bunurilor se va face pe baza de tabel, astfel incit donatorii sa poata urmari la cine au ajuns fondurile strinse. Identificarea familiilor care au nevoie de ajutor va fi facuta de sase echipe de evaluare care au fost trimise de luni in teren. (B.G.)


Colecta de bunuri in Valea Rosie


Parohia Sf. Calinic Cernicarul a demarat de ieri o colecta pentru sinistrati. Cei care vor sa-si ajute semenii napastuiti de soarta pot face donatii la sediul parohiei din cartierul craiovean Valea Rosie, de luni pina simbata, intre orele 8.00-20.00. Ajutorul binevoitorilor poate consta in: imbracaminte, incaltaminte, paturi, alimente neperisabile (orez, zahar, ulei, faina, cereale), conserve, apa minerala, aparatura electrocasnica, mobila, materiale de constructii precum si bani. Donatiile vor fi distribuite direct sinistratilor. (S.P)


Artistii doneaza bunuri culturale


Directia Judeteana Dolj pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a facut un apel catre toti artistii, creatorii si colectionarii din judet de a darui unul sau mai multe bunuri culturale, in vederea ajutorarii semenilor afectati de inundatii. Donatiile se vor depune la sediul Directiei pentru Cultura, din strada Ion Maiorescu, nr.10, urmind ca apoi sa se organizeze o licitatie publica. Aceasta licitatie face parte din cadrul proiectului umanitar lansat de Ministerul Culturii si Cultelor pentru stringerea de fonduri destinate sinistratilor. (S.P.)


Gorjenii string bani pentru moldoveni


Autoritatile din Gorj au demarat luni o colecta de fonduri pentru victimele inundatiilor din Moldova. Conducerile Institutiei Prefectului si Consiliului Judetean Gorj au avut o intilnire cu sefii principalelor servicii deconcentrate, cu patroni si cu directorii principalelor unitati economice din minerit si energie, pentru a stabili modalitatile de stringere de fonduri, materiale de constructii, haine si alimente. Bunurile si banii care vor fi colectate sint destinate judetelor Vrancea, Bacau si Galati. De luni, a fost instalat in Piata Prefecturii un cort al Crucii Rosii, unde cetatenii pot face donatii in bani si obiecte. Crucea Rosie a colectat deja 100 de saci de imbracaminte si 500 de sticle de apa minerala. Complexul Energetic din Rovinari a anuntat ca va reface din temelii o scoala si o gradinita din Bacau si va face o donatie de un miliard de lei pentru sinistrati. Sume de peste un miliard de lei vor fi oferite si de CE Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Salariatii Directiei pentru Agricultura au donat 20.000.000 de lei, cei ai Oficiului pentru Cadastru 20.000.000 de lei si haine, iar Directia de Sanatate Publica, prin intermediul spitalelor, 45.000.000 de lei. Informatii suplimentare pot fi obtinute de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Gorj, la numarul de telefon 981. (E.M.)


Ajutoare pentru mehedinteni


Directorul filialei Mehedinti a Apelor Române, Adrian Draghici, impreuna cu reprezentanti ai Partidului Democrat Mehedinti se afla in aceste zile in zonele afectate de inundatii pentru a duce sinistratilor alimente si imbracaminte. Pina in prezent, in zonele inundate au fost aduse ajutoare in valoare de peste 30 de milioane de lei, constind in alimente: piine, apa minerala, conserve, sucuri. Primii care au beneficiat de aceste ajutoare au fost localnicii din comuna Cazanesti, urmind ca la sfirsitul acestei saptamini, directorul Apelor Române si reprezentantii PD sa mearga cu alimente si in celelalte zone. O data cu aceste ajutoare, prezenta reprezentantilor PD a adus celor loviti de furia apelor si speranta ca nu sint uitati si ca mai devreme sau mai tirziu lucrurile vor reintra in normalitate. Acest lucru depinde insa atit de conditiile meteorologice, cit si de finantarea pentru demararea lucrarilor de reabilitare a zonelor calamitate. (V.C.)


Crucea Rosie ajuta sarmanii


Un convoi umanitar al filialei de Cruce Rosie din judetul Hunedoara a ajuns in Uricani la oamenii care au ramas fara nimic in urma ploilor ce s-au abatut in perioada 9-13 iulie asupra acestei zone. Ajutoarele constau in paturi, alimente, lenjerie de pat si imbracaminte in valoare totala de 17.350 RON, acesta fiind singurul ajutor ce vine spre oamenii din satele de la poalele Retezatului, dupa potopul care le-a distrus agoniseala de o viata. Primarul localitatii, Danut Buhaescu, spune ca a cerut in repetate rinduri ajutoare, dar oamenii „nu au primit decit utilaje de la mina din localitatea Valea de Brazi“. „A durat foarte mult pina ce drumul national a fost deblocat si pentru ca oamenii sa nu ramina izolati ne-am descurcat si noi cum am putut. Acesti oameni insa nu au primit nimic de la nimeni si inca mai sint foarte multe drumuri comunale inchise si gospodarii inundate“, a precizat Danut Buhaescu, primarul orasului Uricani. Intreg transportul este destinat oamenilor din Uricani, Cimpul lui Neag si Valea de Brazi, care in urma ploilor au ramas in hainele pe care le aveau pe ei si fara gospodarii si animale. Conform unui bilant intocmit de responsabilii din zonele calamitate, in orasul Uricani au fost distruse de ape 30 de gospodarii, iar la Lupeni alte patru case si sase anexe gospodaresti. Primarul de la Uricani vrea ca acum sa vina macar banii pentru reconstructia drumurilor, promisi de la guvern, si astfel sa reuseasca sa restabileasca situatia. In plus, din cauza inundatiilor ieri au fost sistate lucrarile de reamenajare a monumentului aflat in munti, desi pentru acestea exista o hotarire de consiliu. „Aici la Uricani, de Sf. Ilie obisnuiam sa comemoram eroii care si-au dat viata in anul 1816 pe muntele Tulisa, iar anul acesta urma sa restauram monumentul, dar nu se va putea“, a mai spus Buhaescu. Primarul din Uricani considera ca acest prim an a fost pentru el o adevarata piatra de incercare, din cauza ca a avut de 3 ori inundatii de proportii si niciodata nimeni nu a alocat vreun ban pentru ca aceste fenomene sa nu mai aiba loc. (D.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS