18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVicepremierul Seculici a fost impresionat de situatia comunelor inundate

Vicepremierul Seculici a fost impresionat de situatia comunelor inundate

Pe toata durata vizitei in Olt, el a repetat de citeva zeci de ori cuvintul „incredibil“


Chiar daca, in ultima sptamina, situatia locuitorilor din judetul Olt afectati de inundatii s-a mai ameliorat, ei ramin in atentia autoritatilor. In timp ce de la Slatina au continuat sa vina ajutoare constind in imbracaminte si hrana, Bucurestiul a dat si el un semn ca se mai gindeste la sinistratii din Olt. In timp ce o mare parte a guvernului Tariceanu, incluzindu-l aici si pe premier, se afla in Moldova, acolo unde apele au facut prapad, vicepremierul Gheorghe Seculici a efectuat o vizita in zonele sinistrate din sudul tarii. Vizita in judetul Olt a cuprins comunele Movileni, Serbanesti si Crimpoia, adica localitatile cele mai afectate de dezastrul din 2-3 iulie. Oficialul a cerut o situatie completa a pagubelor din localitatile afectate si a dorit sa vada pe viu citeva locuinte distruse de viitura. Numai ca „socoteala de acasa“ a oficialitatilor de la Slatina nu s-a potrivit cu realitatile din teritoriu, astfel ca vicepremierul s-a trezit in mijlocul unei multimi disperate, care a incercat din rasputeri sa-i arate lui Seculici situatia grava in care se afla. Daca la Movileni a vizitat doar doua locuinte afectate, la Serbanesti si mai ales la Crimpoia, Gheorghe Seculici a vazut pe viu urmarile potopului.


Serbanesti, o comuna in agonie


Vizita la Serbanesti a inceput la primarie. Aici, Titi Peligrad, edilul comunei, tocmai discuta cu citeva persoane din Timisoara care sosisera cu ajutoare pentru sinistrati. S-a facut un tur al localitatii, care a inceput cu scoala generala, puternic afectata de inundatiile de la inceputul lunii. Parterul cladirii, cu opt sali de clasa si cancelaria, este inutilizabil. Apa de un metru si jumatate a smuls pardoseala din lemn si a adus in salile de clasa mizerie si mil, aerul fiind inca irespirabil. S-au demarat lucrarile de reparatii, in prima faza fiind indepartata pardoseala si curatati peretii si holurile. La Serbanesti, ca de altfel si in celelalte comune inundate, vicepremierul a cerut tot timpul informatii despre inaltimea puhoiului care a lovit localitatile. De fiecare data cind i se indicau inaltimi cuprinse intre un metru si jumatate si doi metri, Seculici repeta cuvintul „incredibil“. In fapt, Gheorghe Seculici a vazut de aproape ceea ce premierul Tariceanu nu vazuse, probabil, din elicopter: case facute una cu pamintul, animale si pasari moarte, oameni disperati.


„Va vom ajuta, sa n-aveti nici o grija“


La Crimpoia, vicepremierul a fost inconjurat de localnicii care l-au implorat sa-i ajute. Fiecare a dorit ca oficialul bucurestean sa ii vada casa si acareturile puse la pamint de revarsarea de ape. Gheorghe Seculici a intrat in citeva gospodarii si a vazut cu ochii lui amploarea dezastrului. El le-a promis oamenilor ca, in cel mai scurt timp, vor primi ajutoare si se vor putea apuca sa-si refaca gospodariile. „Cautam solutii sa-i ajutam pe oamenii astia batuti de Dumnezeu. Am dorit, prin aceasta vizita, sa identificam problemele cu care se confrunta localnicii, sa luam pulsul activitatii pe care o desfasoara reprezentantii nostri in teritoriu. Pot sa va spun doar atit: aici este un adevarat dezastru. Vom vedea cum actionam in continuare, pentru a asigura un minim din cele trebuincioase pentru sinistrati“, a spus vicepremierul.


In zona podului din Crimpoia, zona cea mai afectata de viiturile din 2-3 iulie, Gheorghe Seculici a vorbit cu oamenii ale caror gospodarii s-au facut una cu pamintul. Acestora li s-a promis ca in cel mai scurt timp vor primi materiale de constructie, pentru a putea sa-si ridice alte locuinte. Vicepremierul a zabovit ceva timp in curtea Ilenei Zlate, o femeie de 31 de ani, careia viitura i-a distrus, practic, intreaga gospodarie. Casa batrineasca, desi ramasa in picioare, nu mai poate fi locuita, peretii interiori fiind prabusiti. A ramas doar curtea plina de flori, care mai de care mai frumoase. „Decit sa-mi ia apa casa, mai bine lua florile astea“, a spus intristata femeia.


Pe toata durata vizitei, vicepremierul a fost insotit de prefectul judetului, Octavian Popescu. Desi au trecut mai mult de doua saptamini de la dezastru, acesta pare la fel de afectat de situatia din judet, dar si de drama oamenilor care asteapta ajutorul autoritatilor. „Acum, principala problema sint inundatiile din Moldova. Exista riscul ca autoritatile de la Bucuresti sa se concentreze asupra situatiei din Moldova si sa uite de sinistratii de aici. Ne trebuie ajutoare si ne trebuie cit mai repede“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU