20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMarcu mezelaru', judecat pentru delapidare

Marcu mezelaru’, judecat pentru delapidare

Fostul gestionar al depozitului de mezeluri de la Podari este acuzat de procurori ca s-a infruptat cu aproape un sfert de miliard de lei din banii firmei la care lucra


Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova a dispus, saptamina trecuta, trimiterea in judecata a lui Tiberius Florin Marcu, de 30 de ani, din Craiova. Acesta este acuzat de delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata, dupa ce si-a insusit o parte din banii obtinuti pe mezelurile pe care le vindea ca agent comercial.


Facturi fictive pentru acoperirea unor „gauri“


La inceputul lunii mai a anului 1999, firma SC C+C SA Resita, specializata in producerea mezelurilor, l-a angajat pe Tiberius Marcu drept agent comercial la punctul de lucru din comuna doljeana Podari. In timp, activitatile lui Marcu au devenit mai complexe, el desfasurind, de fapt, o activitate de gestionare a depozitului de mezeluri de la Podari. In sarcina sa cadea receptionarea marfurilor livrate de la Resita, intocmirea notelor de intrare, livrarea mezelurilor catre clientii din Dolj, intocmirea facturilor fiscale, incasarea contravalorii marfurilor livrate, intocmirea registrului de casa. Evidenta mezelurilor din depozit era tinuta pe calculator. Prin anii 2001-2002, treaba mergea struna la depozitul de mezeluri de la Podari, incasarile lunare ale firmei prin acest punct de lucru atingind si chiar depasind un miliard de lei vechi.


Profitind de inexistenta unui control eficient din partea firmei-mama, Marcu – asa cum aveau sa stabileasca mai tirziu oamenii legii – a inceput sa-si insuseasca din banii achitati de clienti, vinzind produse fara sa mai intocmeasca facturi sau sa emita chitante pentru sumele incasate. Pentru a putea mentine sub control stocul scriptic de marfa, el a emis in timp mai multe facturi fiscale fictive catre firme care fie nu existau, fie nu avusesera relatii comerciale cu punctul de lucru din Podari al firmei SC C+C SA, ori chiar catre firme cu care Marcu intrase in relatii comerciale, dar le-a taiat facturi pentru cantitati mai mari decit cele livrate.


Agentul comercial, acuzat de delapidare si fals


La mijlocul anului 2002, ingrijorata de cresterea numarului debitorilor, conducerea firmei-mama a dispus efectuarea unui control. Asa cum au observat mai tirziu inclusiv politistii si procurorii, reprezentantii SC C+C SA au identificat 37 de facturi fiscale fictive, a caror contravaloare, de 204.155.064 de lei, fusese insusita de Tiberius Florin Marcu doar in perioada februarie – aprilie 2002. Conducerea firmei a sesizat politia si Parchetul pentru a investiga lipsurile din gestiune ale celui care se ocupa de depozitul de mezeluri de la Podari.


In fata organelor de ancheta, Marcu a avut o atitudine oscilanta. La inceput, a recunoscut savirsirea faptelor de care era acuzat, pentru ca apoi sa revina asupra celor afirmate initial, sustinind ca, de fapt, sumele de bani fusesera luate cu acordul administratorului societatii, cu titlul de avans la salariu ori de cheltuieli pentru efectuarea anumitor reparatii, iar o mare parte din sumele lipsa o constituie contravaloarea produselor alterate pe care a fost nevoit sa le arunce. Anchetatorii si reprezentantii unitatii au combatut insa aceste variante, astfel ca Tiberius Marcu a revenit asupra declaratiilor sale, recunoscind ca s-a infruptat copios din banii firmei, dar sustinind de aceasta data ca nu e singurul vinovat, ci ar trebui sa-i stea alaturi si Dumitru Marinescu, cel care-l ajuta la distribuirea produselor. Neavind insa nici o proba impotriva acestuia din urma, procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova au dispus, saptamina trecuta, trimiterea in judecata a lui Tiberius Florin Marcu, sub acuzatiile de delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Daca va fi gasit vinovat de judecatori, el risca pina la 15 ani de inchisoare, ceea ce nu-l scuteste si de plata catre firma la care a lucrat a unor despagubiri care se ridica in prezent la aproape un sfert de miliard de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS