14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPagube de peste 100 de miliarde de lei in judetul Gorj

Pagube de peste 100 de miliarde de lei in judetul Gorj

• 22 de localitati au fost afectate de inundatii in judetul Gorj • 469 de gospodarii au fost inundate • Situatia este grava in Novaci si Borascu, unde peste 200 de gospodarii au fost afectate de ploile cazute de la inceputul saptaminii • In Sat Nou-Dragutesti, apa intrata in zeci de gospodarii i-a adus la disperare pe localnici • O pana de curent a oprit circulatia feroviara pe Defileul Jiului


Drumul de acces la Manastirea Sfintii Ioachim si Ana este distrus


Autoritatile din Gorj au facut public bilantul primelor zile de inundatii: 22 de localitati afectate, in 469 de gospodarii a patruns apa, 67 de case inundate, 2.000 de hectare de teren inundat, sute de pasari moarte si citeva animale disparute si pagube la drumuri, poduri si podete de 105 miliarde de lei. Cele mai mari pagube au fost inregistrate in comuna Borascu, unde au fost inundate 100 de gospodarii, in 50 dintre ele apa patrunzind in locuinte (35 in satul Miluta, doua in satul Mentii din Dos, sase in satul Gura Menti si sapte in satul Borascu). In aceeasi localitate au fost inundate aproximativ 150 de hectare de teren agricol si 70 de fintini. La Borascu au fost vaccinate peste 200 de persoane, pentru a preveni aparitia unor epidemii. In comuna Vagiulesti au fost inundate zece gospodarii, la cinci dintre ele apa intrind si in case. A fost afectata infrastructura la drumurile judetene DJ 671 B, pe zona Circiu-Valea Motrului si DJ 671 C, zona Vagiulesti-Covrigi. De asemenea, au fost distruse doua poduri pe DJ 671 C, in satul Covrigi. Satele Covrigi si Murgilesti sint izolate, din cauza podurilor distruse si a Drumului Judetean 671 C, drum pe care circulatia este impracticabila. La Logresti au fost inundate trei locuinte si patru hectare de teren agricol si distrus drumul de acces la Manastirea Sfintii Ioachim si Ana. In comuna Baia de Fier sint afectate drumurile comunale: DC 52 – 3 km, DC 34 – 2 kilometri, DC 35 – 1,5 km, 3 kilometri de strazi si drumul forestier de pe Valea Galbenului. A fost avariat podul de pe DJ 675 C, la kilometrul 42+00 si colmatate captarile de alimentare cu apa ale localitatii de pe piriul Zanogii si Bazglea, producindu-se o eroziune la conducta de alimentare cu apa pe o lungime de 200 de metri. In plus, patru hectare de teren agricol au fost acoperite de ape.


104 gospodarii au fost inundate la Novaci


Pagube insemnate au fost inregistrate si in orasul Novaci, unde au fost inundate 104 gospodarii, 12 spatii comerciale, iar 116 anexe gospodaresti afectate. Din cauza riurilor care s-au revarsat, 18 gospodarii au ramas izolate. Mai multe drumuri au fost distruse de ploi si viituri. Astfel: drumuri nationale pe o portiune de 1,2 kilometri, drumuri judetene pe 700 de metri – covorul asfaltic fiind distrus partial, drumuri comunale pe o lungime de 2,5 kilometri distruse si pe 3,2 kilometri partial, diguri avariate pe 350 de metri, 11 podete distruse, sase afectate si un pod partial afectat. Lista cu pagubele produse mai cuprinde: 210 hectare de teren agricol, din care 110 cu finete. Autoritatile locale incearca sa gaseasca solutii pentru a stopa o alunecare de teren care s-a produs pe o suprafata de doua hectare. Pagube au mai fost inregistrate si in alte localitati. Viitura piriului Jilt a afectat satele Bolbosi, Valea, Ohaba, Balacesti si Miclosu, fiind inundate 30 de gospodarii, 150 de hectare de teren agricol si 50 fintini. In Bumbesti-Pitic au fost afectate 18 locuinte, la Alimpesti 14, la Hurezani 25, Albeni 24, In comuna Turburea au fost inundate 100 gospodarii, aproximativ 140 de hectare de teren agricol, drumurile comunale si satesti, 200 de fintini fiind colmatate.


Dezastru la Sat Nou, linga Tirgu Jiu


In localitatea Sat Nou din comuna Dragutesti situatia a scapat de sub control. Citeva zeci de gospodarii au fost inundate in momentul in care edilii din Tirgu Jiu au desfundat canalele de scurgere, iar apa de pe un cimp de la marginea orasului a patruns in gospodariile din comuna invecinata, Dragutesti. Ulitele satului erau pline de apa, iar localnicii s-au trezit la 4.00 dimineata pentru a evacua apa din case. „Nu mai avem ce sa facem. Stam si scoatem la apa! S-a dus totul, toate recoltele noastre! Unde sa ne ducem? Astia de la CFR dau drumul la apa si vine la noi. Cei de la Tirgu Jiu au sapat in canalele alea, sa scoata apa de la ei si acum a ajuns la noi. A fost de un metru. Unde sa ne ducem de aici, noi oamenii batrini!? De ani, nimeni nu face nimic, sa nu se mai intimple nenorocirile astea“, a declarat Aurelia Onea, o batrina din Sat Nou. Prefectura Gorj a stabilit ca in ceea ce priveste casele inundate, pagubele se ridica 1,6 miliarde de lei. Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, a precizat ca pentru repararea drumurilor, podurilor si podetelor este nevoie de 105 miliarde de lei. „Avem nevoie de circa 105 miliarde de lei, pe care i-am solicitat la guvern. Noi putem sa contribuim cu maximum 30 de miliarde de lei, iar diferenta va trebui sa vina de la Bucuresti. Este vorbba de pagube la patru drumuri judetene, 18 comunale, patru poduri si 15 podete“, a declarat Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj. Ieri-dimineata o pana de curent a blocat cinci trenuri in Defileul Jiului. Prefectul de Gorj, Stefan-Marian Popescu-Bejat, a declarat ca un transformator dintr-un tunel a fost avariat si se incearca repararea acestuia. Garniturile de tren au fost tractate pina la Petrosani cu locomotive Diesel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU