14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSatenii din Robanesti, ingroziti ca ar putea retrai cosmarul inundatiilor

Satenii din Robanesti, ingroziti ca ar putea retrai cosmarul inundatiilor

Satenii din Lacrita, comuna Robanesti, stau cu frica in sin de fiecare data cind ploua. Multi dintre ei nici n-au apucat sa repare casele afectate de inundatiile de acum doua saptamini, ca s-au si vazut nevoiti sa-si adaposteasca animalele si sa-si stringa bunurile din fata unei noi confruntari cu furia apelor. Miros de igrasie in case, mobila distrusa, gradini de zarzavaturi distruse, fintini a caror apa nu mai poate fi folosita sint marturii ale daunelor pe care inundatiile le pot provoca.


Amintiri despre inundatii


Floarea Tuca, de 60 de ani, locuieste singura de o jumatate de an de cind a ramas vaduva. Ploaia de luni seara a ingrozit-o pe batrina: „Ce ma fac daca vine iar potopul? Sint singura, copiii imi sint plecati. N-am dormit toata noaptea de teama ca iar vine apa peste noi“. Elena Giurea, de 60 ani, mai pastreaza inca pe peretii casei urme ale potopului trecut. Gradina de legume i-a fost distrusa. Animalele nu vor avea ce sa manince pentru ca apa, care i-a inundat gradina luni noapte, a distrus finul si cocenii. Constantin Ghita, de 65 de ani, pastreaza vie amintirea inundatiei de acum doua saptamini: „Seara am venit de la cimp si nu banuiam nimic. Noaptea a venit apa. Dimineata, cind ne-am sculat, era de-o jumatate de metru in curte. Ce sa aduni mai intii?“ Alti sateni s-au gindit sa-si salveze bunurile, ducindu-le la vecini.


Parasiti de autoritati


Unii sateni, ale caror gospodarii au fost afectate in urma cu doua saptamini, nu au apa potabila. Ei isi procura apa de la vecinii mai norocosi. „Cind a trecut pe aici, primarul a zis ca nu are ce sa ne faca. Apa e de la Dumnezeu“, a spus un localnic din Lacrita. Vazindu-se ignorati de cei pe care i-au votat, satenii au incercat sa-si rezolve singuri problemele. „Am platit pe cineva sa vina cu o pompa, ca imi venea apa pina la genunchi in curte“, a povestit Constantin Ghita. Elena Oprea este nemultumita ca nu se face nimic in legatura cu fintinile afectate: „N-a venit nimeni pe la noi, nici macar o sticla de apa n-am primit. De la inundatii, eu cumpar apa pentru gatit“.


Citeva case in Bojoiu au fost inundate


In urma ploilor de luni seara, citeva gospodarii din Bojoiu au fost inundate. Primarul a chemat pompierii sa traga apa din curtile oamenilor. Au fost afectate aceleasi gospodarii ca si data trecuta. Satenii de aici par sa se fi resemnat in fata furiei naturii. Pina si animalele par a se fi deprins cu inundatiile. „Cind am vazut ca incepe sa ploua azi-noapte, am pus citeva scinduri pe niste butoaie si am urcat caprele acolo. Si acum tot acolo sint, simt si ele pericolul“, a povestit Lucian Goga. Pagubele produse in satul Bojoiu nu au fost evaluate inca.


„In satul Bojoiu avem cele mai mari probleme, dar, in prezent, pompierii scot apa din gospodariile oamenilor. In celelalte doua sate ale comunei Robanesti, Lacrita si Golfin, precipitatiile au ajuns la 50 de litri pe metru patrat“, a afirmat ieri presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.


Alte doua sate, Spineu si Godeni, din comuna Melinesti, au avut de suferit de pe urma inundatiilor. „In satul Spineu, riul Amaradia a rupt un baraj de aparare, in timp ce in satul Godeni un podet a fost deplasat“, a afirmat loctiitorul comandantului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj, Marian Maris.


Alte inundatii in satele Bojoiu si Lacrita


La doua saptamini dupa ce satele Bojoiu si Lacrita, din comuna doljeana Robanesti, au fost inundate, ploaia a inceput din nou sa cada luni seara. In aproximativ o jumatate de ora, apele Tesluiului s-au umflat, iar apa scursa de pe dealuri a facut ravagii, inundind trei gospodarii din satul Bojoiu. Pompierii s-au deplasat cu doua autospeciale pentru a-i ajuta pe oameni sa scoata apa din curti si gradini, insa pompele n-au fost de mare folos, deoarece apa a continuat sa curga, inundind aceleasi curti si gradini. Santurile de pe marginea drumului, care fusesera decolmatate dupa ploile de acum doua saptamini, au fost din nou acoperite de aluviuni. Au mai fost afectate doua case aflate la marginea satului, care fusesera construite fara autorizatie. Viceprimarul comunei Robanesti, Romica Nitu, a spus ca oamenii nu ar fi trebuit sa-si ridice casele in acea zona, unde se stia ca exista pericolul producerii de inundatii.


Edilii comunei Robanesti par sa fi uitat insa de satul Lacrita. Daca in Bojoiu pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din curtile oamenilor, satenii din Lacrita nu au fost la fel de norocosi. Ei au fost nevoiti sa scoata apa din beciuri si gradini cu propriile pompe, care nu pot face fata unui volum mare de apa. Nici acum doua saptamini si nici acum, reprezentantii primariei din Robanesti nu au catadicsit sa le ofere sprijin satenilor, iar toata munca acestora este compromisa.


Viceprimarul comunei Robanesti, Romica Nitu, a declarat ca peste 110 hectare de culturi agricole au fost afectate de inundatii in ultimele doua saptamini. Pentru a evita in viitor producerea unor astfel de distrugeri, Nitu a propus Directiei de Drumuri amenajarea unui canal de colectare spre riul Teslui, care sa traverseze drumul judetean 641 si in care sa se stringa apele scurse de pe dealuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS