5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj13 localitati gorjene au fost inundate de potop

13 localitati gorjene au fost inundate de potop

• 124 de gospodarii au fost inundate de ploile cazute in noaptea de 11 spre 12 iulie • Apa a intrat in 60 de case • La Novaci a fost inundata si locuinta viceprimarului Pantelimon Todea • Apa a produs pagube insemnate la Miluta:50 de case inundate, 340 de pasari moarte, citiva porci si un vitel au fost luati de ape • Din cauza unei punti care s-a prabusit, 20 de familii din catunul Peteceni au ramas izolate de comuna Bengesti-Ciocadia • O gorjeanca din Ciocadia a murit dupa ce a fost trasnita


Ploile cazute in noaptea de 11 spre 12 iulie au produs pagube in 13 localitati din judetul Gorj. De la inceperea ploilor, este pentru prima data cind inundatiile produc pagube in atitea comune ale judetului, apa intrind in case si distrugind hectare intregi de culturi agricole. Potrivit raportarilor trimise de primarii la prefectura au fost afectate urmatoarele localitati: Berlesti, Hurezani, Licurici, Bolbosi, Baia de Fier, Rosia de Amaradia, Vagiulesti, Alimpesti, Danciulesti, Godinesti, Borascu, Prigoria si Novaci. Apa a patruns in 124 de gospodarii si a intrat in camerele si beciurile a 60 de case. Au fost inundate peste 400 de hectare de terenuri agricole, trei drumuri judetene (DJ 671 C Vagiulesti-Covrigi, DJ 671 B Circiu – Valea Motrului si DJ 674 B Mentii din Dos – Miluta), sase drumuri comunale pe teritoriul localitatilor Berlesti, Rosia de Amaradia si Godinesti, precum si 135 de fintini.


Fara scapare din calea apelor


Cele mai mari probleme au fost create de fenomenele hidrometeorologice in comuna Borascu, respectiv in satul Miluta, unde apa piriului Jilt a patruns in peste 50 de case si a inundat aproximativ 200 de hectare de suprafete agricole cultivate indeosebi cu legume. Fintinile sint in prezent pline de apa. In acelasi sat se inregistrau pina ieri 340 de pasari moarte, citiva porci si un vitel fiind luati de ape.


Pompierii militari s-au deplasat cu efective si mijloace de interventie atit la Borascu, cit si in orasul Novaci. In aceasta localitate apa a patruns in citeva zeci de gospodarii, inclusiv in casa viceprimarului Pantelimon Todea. Tot la Novaci a fost inregistrata si cea mai mare cantitate de apa cazuta pe metrul patrat – aproximativ 80 de litri. In comuna Berlesti, doua podete au fost luate de ape, satenii fiind nevoiti sa foloseasca rute ocolitoare.


20 de familii izolate


O situatie deosebita se inregistreaza in localitatea Bengesti-Ciocadia, unde piriul Galbenul s-a revarsat si a inundat suprafete de teren agricol, distrugind o punte care facea legatura intre satul Balcesti si catunul Peteceni. Autoritatile din Bengesti-Ciocadia au folosit un tractor pentru a le duce piine celor izolati. „Nu se mai poate trece piriul, din cauza debitului foarte mare al apei. Puntea care facea legatura intre catun si sat a fost spulberata. Este o situatie pentru care nu avem deocamdata raspuns. Pina acum oamenii se deplasau prin apa, insa nu se mai poate traversa in nici un fel. Am adus un tractor sa mai curete albia si sa indeparteze resturile de copaci aduse de ape. Poate in acest fel va mai scadea si apa. Familiilor izolate le-am dus cu tractorul piine si apa minerala. Nu stim cind vom putea reface puntea. Bine ca nu a fost afectata decit o fintina si au apa acolo. Tot la Peteceni, o alunecare de teren s-a accentuat si trebuie intervenit. Din nefericire, in ciuda insistentelor noastre, pina in momentul de fata, nu am primit nici un fel de fonduri de la guvern“, a declarat primarul Victor Geogia. Tot la Bengesti-Ciocadia o femeie a murit dupa ce a fost lovita de un fulger. Elena Radulescu avea 54 de ani si a fost gasita moarta pe cimp de fiul acesteia, Mihai Radulescu. Este cea de-a cincea victima a fulgerelor, in judetul Gorj, in ultimele doua luni. Prefectul de Gorj, Stefan-Marian Popescu-Bejat, a declarat ca situatia este monitorizata in permanenta si ca autoritatile locale intervin pentru a-i ajuta pe cei afectati de inundatii. „Novaci si Miluta sint doua zone cu probleme. Cei de acolo intervin sa curete fintinile si sa le dezinfecteze. In acelasi timp, are loc si actiunea de evaluare a pagubelor produse. Pompierii, politia si primariile sint in stare de alerta“, a afirmat prefectul Bejat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS