19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChestorul Fatuloiu a „frecat pe jos“ cu politistii doljeni

Chestorul Fatuloiu a „frecat pe jos“ cu politistii doljeni

Inspectorul general al IGPR a criticat dur activitatea politistilor de la Crima Organizata, Investigare a Fraudelor si Politia Rutiera


Chestorul Dan Valentin Fatuloiu, inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR), a sosit luni in Craiova, pentru a lua parte la prezentarea bilantului de activitate a politistilor doljeni pe primele sase luni ale acestui an. Dupa ce a ascultat o insiruire de date si statistici menite sa convinga cu privire la activitatea laborioasa a Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, chestorul Fatuloiu – care a dovedit ca stie foarte bine tot ce „misca“ in politia doljeana – a „pus tunurile“ pe cei a caror activitate din ultima vreme a cam lasat de dorit. Mai mult, inspectorul general i-a si dat in vileag, in cadrul unei conferinte de presa, pe cei a caror activitate nu l-a multumit.


Crima Organizata – sublima, dar… aproape absenta


Prima critica adusa de seful Politiei Române a fost aceea ca, in Dolj, sint prea multi politisti prin birouri si prea putini pe strazi: „Am constatat o descrestere a criminalitatii stradale savirsite cu violenta, insa exista un gen de criminalitate care nici n-a crescut, dar nici n-a scazut. Este vorba despre tilharii, in special despre cele ale caror victime sint minori, care sint deposedati mult prea usor de telefoane, lantisoare etc. Ma nemultumeste numarul mult prea mic al politistilor identificati si trimisi in strada pentru a intari ordinea publica“.


Cei mai criticati au fost politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul IPJ Dolj, despre care chestorul Fatuloiu a spus ca au cam tras mita de coada: „Sint foarte nemultumit de aportul serviciului judetean de crima organizata. Politistii doljeni din cadrul acestui serviciu n-au avut decit sapte persoane invinuite in ultimele sase luni. Nu s-a actionat deloc pe sistemul de grupare criminala, desi Doljul are asemenea structuri criminale organizate, care ar trebui anihilate“.


Politia Economica – criticata pentru inactivitate in materie de contrabanda si piraterie


A urmat Serviciul de Investigare a Fraudelor, al carui proaspat sef – subcomisarul Leonard Bandoi – nici n-a apucat sa se dezmeticeasca bine dupa instalarea in functie, ca a si fost luat „la ochi“ de inspectorul general al IGPR: „Am constatat o crestere a numarului infractiunilor economice, o crestere a numarului de invinuiti si alta a prejudiciului, care a depasit 500 de miliarde de lei. Si aici am constatat lucruri bune, mai ales la dosarele privind restituirile ilegale de TVA, dar sint nemultumit de faptul ca seful Serviciului economic nu a actionat si pe alte infractiuni care afecteaza la fel de serios bugetul de stat. Este vorba, spre exemplu, de spalarea de bani, linie pe care sint nemultumit cum s-a lucrat. Ar mai fi activitatile de import-export efectuate cu ajutorul documentelor falsificate, dar si pirateria, care afecteaza foarte mult România, mai ales in materie de softuri. Aici trebuie sa actionam, pentru ca este un domeniu pe care nu il tratam prea serios. Nu in ultimul rind as aminti deficientele in materie de contrabanda cu tigari, pe care nu o luam in serios, dar care afecteaza grav economia româneasca, lipsita din aceasta cauza de sume importante din accize“. In privinta contrabandei cu tigari, chestorul Fatuloiu a fost cit se poate de transant: „Nu mai vreau sa vad in piete vinzindu-se de sub tejghea tigari de contrabanda. Abia atunci voi putea spune ca politia isi face datoria“.


Agentii de circulatie – subtirei si spilcuiti


N-a scapat nici Politia Rutiera doljeana, careia seful Politiei Române i-a „aratat pisica“. Atentionarile chestorului Fatuloiu nu au vizat activitatea politistilor de la Circulatie, ci tinuta si… talia. „Noi am facut un profil al politistului care actioneaza in strada si am cerut Politiei Rutiere sa faca o evaluare a oamenilor in aceasta privinta. Am gasit politisti cu tinuta neingrijita, ori politisti supraponderali, care nu corespund imaginii pe care ne-o dorim noi pentru politistii din strada si pe care ii vom scoate din trafic. Nu vreau sa se creada ca am ceva cu politistii grasi, insa acestia nu pot sa-si faca treaba asa cum trebuie, nu pot nici macar sa dirijeze circulatia corespunzator. Politistii din strada trebuie sa arate corespunzator, sa aiba tinuta in regula si sa stie sa se comporte, ori, ca sa-l respecti pe cetatean, trebuie intii sa te respecti pe tine“, a declarat chestorul Fatuloiu, mentionind apoi ca va urma si o testare a politistilor de la Circulatie, pentru a se vedea cit de bine cunosc ei legile pe care le aplica: „Vom recurge la testari, pentru ca politistii care aplica legea in strada trebuie intii sa stie ei ce prevede legea. Aceste testari au menirea de a-i elimina si pe cei care nu sint in stare sa faca cele 22 de puncte necesare unui candidat pentru a obtine permisul de conducere, pentru ca am intilnit destule astfel de cazuri printre politisti“.


Chestorul Dan Fatuloiu nu a uitat si sa-i imboldeasca pe politistii de la Rutiera, pentru a se implica mai activ si in combaterea altor infractiuni: „Am cerut Politiei Rutiere si l-am atentionat pe seful acestui serviciu de la Dolj sa se implice in toate genurile de infractiuni. Pina acum, politistul de la Rutiera intorcea spatele la anumite fapte care nu tineau de circulatie, dar acum, spre exemplu, daca este aproape de locul unui furt, trebuie sa se deplaseze si sa faca totul pentru a-l prinde pe hot, pina vin colegii sai specializati“.


Teste de rezistenta la spaga pentru politistii doljeni


Pe post de final apoteotic, inspectorul general al IGPR a amintit de testele de fidelitate care se vor face politistilor. Concret, este vorba despre „momeli“ aruncate unor politisti, pentru a-i testa cit de rezistenti sint la spaga. „Am inceput o serie de teste de fidelitate in privinta rezistentei politistilor la coruptie. Vom face astfel de teste si in Dolj, mai ales in cadrul Politiei Rutiere, dar si in alte domenii. Mai bine sa ne facem noi ordine in ograda, decit sa ne faca PNA“, a declarat chestorul Fatuloiu.


Dan Fatuloiu nu a dispus, deocamdata, nici o sanctiune pentru politistii doljeni a caror activitate nu a fost prea stralucita, insa le-a amintit inclusiv sefilor IJP Dolj ca va veni din nou peste trei luni ca sa-i reevalueze. „Eu cred ca actuala echipa manageriala, daca va actiona cu mai multa fermitate si mai mult pragmatism, va continua sa situeze politia doljeana in topul politiei române. Insa, daca nu se apasa pe acceleratie…“, a lasat suspansul de rigoare chestorul Fatuloiu. Referindu-se la fosta echipa manageriala a IJP Dolj si la posibilele implicari ale acesteia in fabuloasele restituiri ilegale de TVA, Fatuloiu a precizat doar ca „exista un grup de lucru la nivelul Parchetului si se vor verifica toate aspectele semnalate de presa in aceasta privinta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII