Acasă Local Teroare la Londra

Teroare la Londra

-

• Cel putin 33 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 150 au fost ranite in urma mai multor explozii care au avut loc in metroul londonez • Toate indiciile detinute de Scotland Yard sugereaza o actiune terorista


O serie de atentate au fost comise ieri la Londra, in reteaua de metrou si intr-un autobuz, acestea fiind destinate „sa coincida cu deschiderea summit-ului G8“ de la Gleaneagles, a declarat premierul britanic, Tony Blair. Atacurile au provocat moartea a cel putin 33 de persoane si ranirea grava a circa 150, a declarat Brian Paddik, comisar la Scotland Yard. Responsabilul britanic a precizat ca urme de substante explozive au fost depistate in doua din locurile unde s-au produs atacurile. „Toate indiciile sugereaza o actiune terorista“, a afirmat comisarul britanic.


Atacurile au intervenit la o zi dupa anuntarea alegerii Londrei drept oras-gazda al Jocurilor Olimpice din 2012 si in ziua deschiderii lucrarilor summit-ului G8.


Prima deflagratie, care s-a soldat cu mai multi raniti, s-a produs la ora locala 08.49 (10.49, ora României) in statia de metrou Liverpool Street, cartier financiar din centru. Alte explozii s-au produs la Edgware Road, King’s Cross si East and Moorgate, a precizat Scotland Yard. Traficul din metrou a fost suspendat, iar mii de pasageri au fost evacuati. O alta explozie s-a produs intr-un autobuz din Tavistock Place, in apropiere de Russell Square. „Eram in autobuzul din fata cind am auzit o bubuitura groaznica, m-am intors, iar autobuzul a facut un salt in aer“, a povestit, Belinda Seabrook. Keith Mills, responsabil pentru relatii internationale Londra 2012, a anuntat suspendarea celebrarilor prevazute dupa obtinerea statutului de oras-gazda pentru Jocurile Olimpice din 2012, iar presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, a transmis un „mesaj de simpatie si sustinere“ responsabililor britanici.


Gruparea care a revendicat atentatele ameninta alte tari europene


Gruparea intitulata Organizatia Al-Qaida/Jihad in Europa, pina acum necunoscuta, a revendicat responsabilitatea atacurilor comise in centrul capitalei britanice. „Curajosii mujahedini au cucerit Londra. Si iata Marea Britanie arzind de teama, de teroare si de groaza, de la nord la sud si de la est la vest“, se arata intr-un comunicat publicat pe un site islamist si a carui autenticitate nu a fost confirmata. In acelasi timp, gruparea islamista a amenintat ca va comite atentate similare si in alte tari europene, daca nu isi vor retrage trupele din Irak si Afganistan. „Avertizam guvernele din Danemarca si Italia, precum si pe toti cruciatii, ca vor cunoaste aceeasi soarta ca Marea Britanie daca nu isi vor retrage trupele din Irak si Afganistan“, subliniaza organizatia fundamentalista.


O posibila reeditare a atentatelor de la Madrid


Exploziile produse la Londra par o incercare de reeditare a atentatelor comise la Madrid si, probabil, au fost planificate timp de mai multe luni, a declarat un expert britanic in terorism, citat de The Guardian. Michael Clarke, director al Centre for Defence Studies de la King’s College din Londra, a precizat ca amplasarea a sase bombe indica faptul ca 24 de persoane cel putin au fost implicate in aceasta actiune cu tinte precise. El a adaugat ca momentul comiterii atentatelor, cind resursele de securitate se concentrau asupra summit-ului G8, indica o gindire extrem de minutioasa din partea teroristilor. „Probabil a fost un complot amplu, care a fost planificat multe luni “, a subliniat Clarke, care a refuzat insa sa faca speculatii cu privire la autorii acestuia.


Tony Blair condamna actiunile „barbare“ ale extremistilor


Premierul britanic, Tony Blair, a condamnat ieri actiunile „barbare“ ale teroristilor, „care incearca sa impuna extremismul in intreaga lume“. Tony Blair a parasit pentru citeva ore statiunea Gleaneagles, unde se desfasoara summit-ul G8, si s-a deplasat la Londra. Premierul si-a exprimat regretul ca atacurile teroriste s-au produs intr-un moment in care statele membre G8 incercau sa ajute tarile sarace din Africa. „Este important ca teroristii sa inteleaga ca Marea Britanie este decisa sa isi apere valorile si modul de viata“, a afirmat Blair. „Ei incearca sa impuna extremismul in intreaga lume, dar nu vor reusi sa distruga tot ce avem noi mai de pret“, a avertizat el. Premierul britanic a parasit summit-ul G8 dupa ora locala 13.00 (15.00, ora României), dar urma sa revina in cursul serii.


Reactii vehemente in lumea intreaga


Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a condamnat „in termenii cei mai fermi“ atentatele. Comisia Europeana s-a declarat „socata“ si si-a exprimat „solidaritatea“ cu Marea Britanie, iar deputatii europeni au tinut un minut de reculegere in semn de solidaritate cu poporul britanic.


„Terorismul loveste din nou in inima Europei si in tara care asigura presedintia UE si a G8“, a declarat comisarul european pentru Justitie si Securitate, Franco Frattini.


Presedintele francez, Jacques Chirac, a exprimat deplina solidaritate a Frantei cu poporul britanic. Guvernul spaniol a denuntat ferm atentatele barbare, care le-au reamintit spaniolilor de cele comise la Madrid, la 11 martie 2004, cind mai multe bombe au explodat in trenuri de la periferie. Si Rusia a condamnat ferm atacurile din Londra, in timp ce Franta a ridicat nivelul de vigilenta antiterorism la „rosu“, iar compania de transport public a sporit masurile de securitate in reteaua de transport urban din Paris. De asemenea, securitatea a fost sporita si in metroul din Washington.


Masuri de securitate sporite la Washington si la Berlin


Securitatea a fost sporita ieri dimineata in metroul din Washington, dar si in reteaua de transport in comun din Berlin, inclusiv prin mobilizarea mai multor politisti, ca urmare a atentatelor comise la Londra. „Politia isi va spori prezenta in reteaua de metrou si in zonele de transport urban“, a anuntat Washington Metropolitan Transit Authority. Compania publica de transport din Berlin (BVG) a reactionat in urma atacurilor din Londra, sporind masurile de securitate in reteaua de transport din capitala. Nivelul de securitate in reteaua de transport public a fost ridicat la nivelul „galben“, al doilea dintre cele trei niveluri de securitate, potrivit unui comunicat al BVG. Angajatilor retelei de transport public, in special soferilor de autobuze si conductorilor de tramvaie, li s-a cerut sa fie vigilenti in legatura cu eventuala prezenta a unor obiecte abandonate sau suspecte in vehicule. Personalul de securitate din metroul berlinez a fost sporit si au fost organizate misiuni de patrulare in gari.

ȘTIRI VIDEO GdS