Abilitatea politica, autoironia si relatia inteligenta cu presa i-au asigurat succesul si cresterea numarului de sustinatori
„Stiu din proprie experienta ce inseamna sa fii nevoit sa muncesti pentru a putea avansa in cariera. Drept urmare sint perfect constient de semnificatia conceptului de dreptate sociala, de importanta oportunitatilor de educatie si de ceea ce inseamna crearea unui viitor sigur si just pentru fiecare“. Un om care s-a alaturat unui partid politic nu din cauza unei traditii de familie, si nici pentru a obtine sprijin in cariera. „Mi-am dorit o viata mai buna pentru mine, pentru familia mea si pentru oamenii ca noi. Si stiu ca asta se poate obtine doar daca se creeaza o situatie mai buna pentru fiecare in parte, daca exista mai multe oportunitati si mai multa dreptate sociala“.
Copilaria in perioada postbelica
Nascut la Mossenberg, in Saxonia Inferioara, pe 7 aprilie 1944, Gerhard Fritz Kurt Schröder a fost nevoit sa isi asume de timpuriu responsabilitatea intretinerii unei familii de sase persoane. Nu si-a vazut niciodata tatal, Fritz, mort pe frontul din România in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A fost crescut in saracie de catre mama sa, Erika, pe care o poreclea „leul“ din cauza dirzeniei cu care incerca sa faca rost de bani pentru a-si imbraca si hrani copiii. O data a recunoscut ca era pustanul saracios imbracat cu care ceilalti copii refuzau sa se joace. Mama sa a reprezentat todeauna un model pentru viitorul cancelar. „Ne-a crescut muncind ca menajera si facind tot felul de alte astfel de munci. Cu banii astfel cistigati era imposibil sa ma trimita la liceu. Dar nu a renuntat niciodata. Si i-am promis ca intr-o zi o sa-i rasplatesc efortul“. Adolescent fiind, i-a jurat ca intr-o zi va veni la usa sa la volanul unui Mercedes. Si si-a tinut promisiunea. In 1990, cind mama sa si-a aniversat cea de-a 80-a zi de nastere, el fiind proaspat ales ca premier al landului Saxonia Inferioara, Gerhard Schröder a putut in sfirsit sa vina in fata usii casei parintesti in limuzina oficiala pentru a o insoti la petrecere. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care cancelarul a acordat o atentie deosebita politicii progresive a familiei. Pentru el nu era vorba de ideologie politica, pentru ca la baza exista propria experienta. „Societatea trebuie sa asigure suportul material pentru mamele nevoiase pentru ca acestea sa poata oferi copiilor lor posibilitatea de a-si atinge potentialul“.
Intrarea in parlament
In 1980 Schröder a fost ales in parlament, obtinind 50 la suta din voturile exprimate de electorat. Discursul sau de debut in parlament a fost intitulat „Protestul tineretului intr-o democratie“. A fost primul parlamentar care a tinut un discurs fara cravata. Schröder declara ca a facut astfel „pentru a demonstra cit de mult s-au indepartat conceptiile politicienilor despre decenta si demnitate de realitatea tinerilor“. Dupa 1982, Schröder si-a continuat cariera politica in statul sau de resedinta, in Saxonia Inferioara. In 1983 a fost ales presedintele executivului SPD pentru districtul Hanovra. In 1986 a candidat pentru un loc in adunarea nationala, pierzind la limita. Patru ani mai tirziu, in coalitie cu verzii, devine premier al landului Saxonia Inferioara. Dupa alti patru ani a fost reales cu majoritate absoluta de voturi, performanta pe care a repetat-o si in anul 1998.
Mandatul de cancelar
La 27 septembrie 1998, avindu-l la conducere pe Schröder, SPD cistiga alegerile parlamentare.
O luna mai tirziu, devine cancelar al Germaniei. Ascensiunea sa catre virful ierarhiei politice s-a datorat foarte mult modului sigur in care a folosit mass-media. In cursa pentru alegerile generale din 1998, ca reprezentant al SPD la functia de cancelar puteau fi alese trei persoane: Gerhard Schröder, Oskar Lafontaine „Cel rosu“ si Rudolf Scharping. Schröder a fost ales pentru ca sondajele aratau faptul ca alegatorii erau atrasi de maniera lui de cacealma si de zimbetul larg. El a cistigat alegerile promitind sa creeze o noua clasa de mijloc in politica germana. In 2002 a consternat citiva suporteri, in momentul in care a lansat un proces impotriva unei agentii de stiri care facuse aluzii cu privire la faptul ca isi vopsea parul. Acest gest a fost considerat drept ingradire a libertatii de exprimare. In timpul primului sau mandat, numarul somerilor a scazut intr-adevar, dar ulterior a atins aproape acelasi nivel ca in perioada mandatului lui Helmut Kohl. In februarie 2005, numarul somerilor germani a depasit pentru prima data cinci milioane.
Gerhard Schröder este primul cancelar german a carui viata sau adolescenta nu a fost dominata de al Doilea Razboi Mondial, iar o dezvoltare-cheie care a avut loc sub conducerea sa a fost reprezentata de disponibilitatea Germaniei de a recunoaste locul pe care il are pe scena mondiala. In primul an a fost nevoit sa ia unele decizii importante pentru politica externa, printre care s-a aflat si cea a trimiterii de contingente in Kosovo, pentru a asigura respectarea drepturilor omului de catre regimul instituit de Milosevici si pentru a crea un mediu de stabilitate in Balcani. Desi a fost una dintre cele mai dificile decizii, dupa cum marturisea ulterior, Schröder considera ca „implicarea Germaniei in Kosovo a fost in concordanta cu cresterea responsabilitatii internationale pe care am avut-o dupa redobindirea suveranitatii nationale. Si era evident ca deciziile noastre politice nu puteau avea succes fara sprijin si implicare militara“.
Reales in functie
In octombrie 2002, Gerhard Schröder a fost reales cancelar al Germaniei. In 2003 el a stabilit un program de reforme majore, Agenda 2010, combinat cu reducerea taxelor si schimbari in sistemul de sanatate. In ianuarie 2005 a intrat in vigoare un pachet care prevedea reduceri la beneficiile acordate somerilor pe termen lung. In mai, SPD a pierdut puterea in landul care le apartinea prin traditie, Rhenania de Nord – Westphalia, ceea ce l-a fortat pe Schröder sa propuna alegeri anticipate. Vineri, Schröder a pierdut votul de incredere al parlamentului, pierdere pe care a provocat-o pentru a-si salva guvernul. In mult asteptatul discurs, cancelarul si-a expus motivele pentru care doreste alegeri anticipate. Principalele motive au fost rezultatele slabe obtinute de partidul sau in alegerile regionale si pierderea majoritatii in Rhenania de Nord – Westphalia. Schröder i-a acuzat pe membrii de extrema stinga din partid si pe verzi ca incearca sa submineze reformele din Agenda 2010.
Acum, o noua provocare
Schröder are acum de infruntat o noua provocare. Cancelarul a prezentat, saptamina aceasta, programul Partidului Social-Democrat in vederea alegerilor anticipate din septembrie, prin care isi propune sa se concentreze asupra politicii familiei si eforturilor in domeniul formarii si cercetarii stiintifice. Partidul lui Schröder, numit „camaradul patronilor“, efectueaza astfel un viraj spre stinga, pentru a recuceri un electorat traditional dezorientat de reformele social-economice bazate pe principiul statului-providenta.
Calificind SPD drept „partidul motivului pragmatic“, cancelarul a cerut „depunerea unui efort national“ pentru a face mai compatibile domeniile muncii si familiei, solicitind societatilor sa organizeze programul de lucru in acest sens.
SPD doreste sa se ocupe si de supravegherea copiilor, pentru ca femeile sa aiba acces mai usor pe piata muncii si pentru „a avea aceleasi sanse ca barbatii“, a explicat Schröder. In opinia sa, acesta este un obiectiv central, care are „un motiv economic“. „In urmatorii ani monitorizarea ofertelor de munca va fi imposibila, in special locurile de munca pentru persoanele calificate, doar prin imigrarea controlata“, a subliniat el. Schröder a calificat drept „necesara“ sporirea cu trei la suta a impozitului pe veniturile cele mai mari, pentru a fi alocate formarii si cercetarii.
Un om cu carisma, dar foarte atent la cheltuieli
Viata personala a lui Schröder pare a fi desprinsa din serialele de soap opera si ameninta sa-i umbreasca evolutia politica. Prima casnicie a debutat in 1968, cind Schröder s-a casatorit cu iubita sa din liceu, Eva Schubach. Trei ani mai tirziu a divortat si s-a casatorit cu colega sa de partid Anne Taschenmacher. In 1984, cancelarul s-a casatorit pentru a treia oara cu Hiltrud Hampel, sotia unui ofiter de politie si mama a doi copii, cu care avea o aventura din 1981. Hiltrud a fost cea care l-a ajutat in campania din 1990. Pe masura ce ambitiile politice au crescut, casnicia unui cuplu pe care germanii il considerau unit s-a destramat.
Dupa un divort acid, cu acuzatii umilitoare facute de Hiltrud, Schröder s-a casatorit cu Doris Koepf, o jurnalista cu 20 de ani mai tinara. Cei doi locuiesc impreuna cu Klara (13 ani), fiica lui Doris, si cu Viktoria, o rusoaica adoptata in august anul trecut. Agitata sa viata se pare ca nu ii afecteaza prea mult imaginea in fata electoratului.
In ciuda preferintei sale pentru costume italiene si trabucuri, Schröder si-a cultivat imaginea unui om realist si muncitor. Din salariul sau de 250.000 de euro, cancelarul plateste pensie alimentara celor trei foste sotii, dar este recunoscut pentru zgircenia sa. Pentru a face economii, in timpul liber Schröder conduce un Volkswagen vechi, locuieste intr-un mic apartament inchiriat, iar sotia sa calatoreste cu linii aeriene low-cost. Cu toate acestea, pentru ca legea germana nu permite familiei demnitarilor sa calatoreasca gratuit cu aeronava guvernamentala, in 1998, Schröder a scos din buzunar 3.700 dolari pentru voiajul in Spania impreuna cu soacra, sotia si fiica acesteia.
„In democratie, a fi numit cancelarul mass-media nu este neaparat o insulta“
Cit priveste imaginea sa publica, Schröder a gasit de-a lungul timpului metode de a-si atrage publicitate sau pentru a obtine sensibilizarea opiniei publice cu privire la proiectele pe care le dorea. Nu de putine ori el a fost vazut in rindurile muncitorilor din fabrici. In 1978 a fost avocatul care l-a aparat pe Horst Mahler, activist al Factiunii Armata Rosie. Trei ani mai tirziu a pierdut cazul eliberarii liderului nazist Rudolf Hess. Intr-adevar, Gerhard Schröder a reusit sa se impuna pe scena politica a lumii ca o figura carismatica, nonconformista si extrem de abila.