18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRecord de precipitatii in Gorj: 100 de litri pe metrul patrat

Record de precipitatii in Gorj: 100 de litri pe metrul patrat

• Curtile a zeci de gospodarii din Cilnic si Virt au fost inundate • Pompierii au fost chemati sa evacueze apa din citeva beciuri si zeci de fintini • O casa din Godinesti este in pericol de surpare • Au fost afectate de eroziune patru drumuri comunale si judetene • Localnicii din Bumbesti Jiu au ramas doua zile fara apa potabila


Ploile cazute la sfirsitul saptaminii trecute i-au prins pe picior gresit pe locuitorii judetului Gorj. Dupa citeva saptamini cu temperaturi extrem de ridicate, noptile de vineri spre simbata si simbata spre duminica au adus panica in citeva zeci de gospodarii din localitatile Cilnic si Virt. In comuna Cilnic, viitura a depasit un metru si 20 de centimetri si a inundat beciurile si curtile oamenilor, intrind si in citeva camere. Ploile au cazut masiv numai in timpul noptii, lucru ce le-a dat si mai multe batai de cap celor care s-au aflat in calea viiturii. In anumite zone, precipitatiile au atins si 100 de litri pe metrul patrat, un record pentru judetul Gorj.


Potrivit primarului din Cilnic, Eugeniu Popovici, in comuna potopul a durat numai patru ore, timp in care a cazut o cantitate impresionanta de apa, care a inundat gospodariile a zeci de cetateni, fintinile si beciurile caselor: „Cu ajutorul pompierilor am reusit sa scoatem apa din citeva beciuri. Apa a fost foarte mare si la noi nu a mai plouat niciodata asa. Este bine totusi ca s-a retras foarte repede. Simbata noapte, a fost dezastru. Am luat hotarirea sa tragem apa din toate fintinile si am inceput din centrul comunei. Cei de la Dispensar le vor dezinfecta. Din fericire, nu avem pagube materiale sau de alta natura. O singura locuinta a fost inundata, insa nu sint probleme. Piriul s-a revarsat pe o portiune de 130 de metri, iar drumul national a fost inundat citeva ore. Am transmis situatia la centru“, a precizat primarul din Cilnic.


Drumuri distruse la Godinesti si Crasna


Si in localitatea Virt, de linga Rovinari, apa a patruns in curtile cetatenilor, un canal de scurgere fiind infundat. Pompierii au intervenit ieri pentru deblocarea canalului de evacuare a apei si pentru scoaterea apei din beciul unei case. In comuna Godinesti, drumul ce leaga Tismana de Ciuperceni a fost erodat pe o portiune de 20 de metri. De asemenea, drumul ce trece prin satul Arjoci a fost distrus pe o portiune de 50 de metri, iar Drumul Comunal 21, dintre Piriu Vale si Piriu de Pripor, a fost afectat pe o lungime de 30 de metri. In comuna Crasna, drumul judetean care traverseaza localitatea este erodat pe o portiune de 70 de metri. Prefectul de Gorj, Stefan-Marian Popescu-Bejat, a declarat ca la sfirsitul saptaminii trecute s-a produs cea mai mare cadere de ploi din ultimii ani: „Am fost la Virt, Samarinesti, Sat Nou si Cilnic. Totul era sub ape. Apa era pina la briu. Un iepuras ajunsese pe o gramada de lemne pentru a se salva. Situatia este monitorizata peste tot. Am stabilit cu primarii din zonele pe unde a trecut viitura sa se ia masuri, pentru a preintimpina astfel de evenimente. Au fost peste 100 de litri pe metrul patrat. Niciodata nu s-a atins cifra aceasta in judet. La Godinesti este o casa in pericol. O sa avem o situatie centralizata. Podetele si canalele de scurgere nu au mai facut fata“, a precizat prefectul Bejat.


Locuitorii orasului Bumbesti Jiu au ramas fara apa


Tot din cauza ploilor care nu au contenit, locuitorii orasului Bumbesti Jiu au ramas simbata trecuta fara apa potabila. Localitatea este alimentata cu apa din doua surse: dintr-un baraj de captare si de la citeva puturi, ambele surse aflindu-se in incinta Uzinei Mecanice Sadu. Apa a devenit tulbure, din cauza ca milul din bazinul de captare a fost antrenat in urma ploilor torentiale, iar pompele care scot apa din puturi si o transporta spre oras s-au ars. „Cind ploua mai puternic, se agita milul din interiorul bazinului si apa devine nepotabila. Bazinul trebuie decolmatat, dar acesta este in proprietatea Uzinei Mecanice Sadu, de la care noi cumparam apa. Nu mai avem apa nici de la puturi pentru ca pompele s-au stricat, din cauza trasnetelor. Oamenii stiu ca atunci cind ploua torential, apa se intrerupe si isi fac din timp rezerve de apa“, a declarat Ion Stanculete, primarul localitatii Bumbesti Jiu. Pentru a se alimenta cu apa, locuitorii din Bumbesti Jiu sint nevoiti sa mearga pina la marginea orasului, unde sint mai multe izvoare captate. Furnizarea apei potabile s-a reluat duminica dimineata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS