18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIn urma furtunilor, zeci de gospodarii si gradini au fost distruse

In urma furtunilor, zeci de gospodarii si gradini au fost distruse

Vineri seara, in zona comunelor Sirineasa si Popesti, o furtuna insotita de grindina a produs pagube importante. In doar 20 de minute, au fost smulsi din radacina zeci de copaci, acoperisurile scolilor din localitate au fost luate de vint, patru gospodarii au fost afectate, iar citeva zeci de hectare de culturi agricole au fost distruse. Ion Marinoiu, un satean din Sirineasa, a spus ca furtuna nu a tinut mai mult de 20 de minute, dar a facut pagube de sute de milioane de lei. Copacii cazuti au blocat drumul care face legatura intre Sirineasa si Pesceana. Un alt drum blocat este cel care face legatura intre satul Sirineasa si restul comunei. Retelele electrice si de cablu au fost rupte. Vintul a smuls acoperisurile mai multor scoli din comuna, iar apa a patruns in salile de clasa, distrugind materialul didactic. In comuna Popesti grindina a distrus acoperisurile a zeci de locuinte. La fata locului s-a deplasat CJAID pentru evaluarea daunelor.


„Dimineata, cind am iesit din casa, gardul si butiile de prune fusesera luate de ape“


In noaptea de vineri spre simbata, localnicii din comuna vilceana Bunesti au fost nevoiti sa suporte capriciile naturii dezlantuite. Beciurile a peste zece gospodarii au fost inundate. Pentru evacuarea apei si a milului, au fost chemati si pompierii din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Vilcea. Locuinta lui Ion Ianculescu este una dintre cele aflate in aceasta situatie. Bunurile din gospodarie au fost luate de ape si duse la sute de metri departare. „Azi noapte, in jurul orei 23.00, parca s-a spart cerul. A turnat cu galeata, iar la un moment dat ne-am trezit cu apa in casa. Nici nu-mi venea sa cred. Cind am iesit din casa, am intrat in apa si mil pina la genunchi. Credeam ca ne ia apa cu totul. Nu stiam unde sa merg cu familia pentru a nu fi luati de ape. Credeam ca nu mai apucam a doua zi. Pe la ora unu si ceva ploaia s-a mai potolit, dar viitura a maturat tot pina dimineata. Cind am iesit din casa n-am mai gasit in curte nici butiile in care stringeam prunele pe timpul verii, iar gardul disparuse“, a povestit localnicul cu lacrimi in ochi.


Curtea scolii din comuna a fost umpluta cu busteni


Un alt satean a spus ca a incercat sa se adaposteasca in cladirea scolii, dar apa si milul ii treceau de genunchi. Apa a intrat salile de clasa distrugind parchetul, rechizitele scolare depozitate in magazia scolii si toate celelalte bunuri didactice. Curtea scolii a fost umpluta cu busteni adusi de ape. Localnicii sustin ca un asemenea dezastru n-au mai vazut de aproximativ 70 de ani. Antonie Nicolae, un alt localnic, a povestit: „Aveam si eu un lac cu peste, aveam o gradina de zarzavaturi, o gradina de vara…. Nu mi-a mai ramas nimic. Viitura mi-a luat pina si motocicleta din garaj. Am gasit-o la vreo 500 de metri departare“. Foarte multi dintre oamenii din Bunesti, in special cei din satul Titireci, sustin ca vina dezastrului produs o poarta si administratia locala, care a efectuat lucrari de alimentare cu apa in zona, iar dupa finalizarea acestora n-a refacut rigolele dupa normele impuse.


Bilant provizoriu: 70 de gospodarii afectate de viitura


Conducerea CJAID, intrunita in sediul primariei din localitate, a inceput sa faca o prima evaluare a pagubelor. Gheorghe Alexe, membru al CJAID Vilcea, a precizat ca deocamdata nu exista nici macar o situatie provizorie privind amploarea dezastrului. Indignat de prezenta presei la fata locului, a adaugat ca astfel de situatii sint obisnuite pentru acest sezon. „Nu avem ce sa spunem presei. Nu sint decit citeva locuinte afectate. Nu s-a intimplat mare lucru. Au fost inundate citeva gradini si nimic mai mult. Asa este vara“, a spus Gheorghe Alexe. Adrian Mesesc, inspectorul-sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vilcea, prezent si el la fata locului, a precizat ca din primele evaluari facute in teren, au fost afectate de viitura peste 70 de gospodarii. In zilele urmatoare se va stabili valoarea exacta a pagubelor produse, desi, potrivit primelor estimari facute de autoritati, valoarea acestora depaseste citeva miliarde de lei.


Pe teritoriul judetului Vilcea este posibil sa se produca tornade


Potrivit reprezentantilor Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor, alte inundatii s-au produs in noaptea de simbata spre duminica iar ieri alte trei localitati au fost afectate. In comuna Lalosu au fost inundate sase locuinte, in localitatea Pausesti Maglasi mai multe lucrari de imbunatatiri funciare au fost distruse, iar in comunele Vaideeni si Cernisoara grindina si vijelia au distrus in noaptea de simbata spre duminica acoperisurile a 17 case. Potrivit conducerii Prefecturii Vilcea, in ultima vreme Institutul National de Meteorologie si Hidrologie a emis mai multe avertizari, inclusiv pentru judetul Vilcea, in care se arata ca pe teritoriul intregii tari este posibil ca precipitatiile abundente sa fie insotite izolat de vijelii, tornade care ar putea produce pagube insemnate. In perioada imediat urmatoare angajatii CJAID vor intocmi raportul de evaluare a pagubelor pentru ca localnicii afectati sa fie despagubiti in functie de valoarea prejudiciului produs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS