18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBlestem cazut din cer peste trei comune doljene

Blestem cazut din cer peste trei comune doljene

Ploile cazute in ultimele doua zile in Dolj, dar in special cea din noaptea de simbata spre duminica, au devastat comunele de pe cursul Tesluiului, afluent al Oltului. Cele mai afectate zone au fost cele de pe cursul superior, comunele Mischii, Simnic si Ghercesti. Paradoxal, aceeasi regiune din nordul Doljului a mai fost devastata de grindina acum doua luni si – culmea – tot intr-o noapte de simbata spre duminica. Daca in noaptea de 28 spre 29 mai piatra a batut sute de gospodarii si sute de hectare de terenuri agricole, acum blestemul a fost si mai mare. Ruperea de nori a distrus totul, aceleasi sute de hectare si gospodarii fiind acoperite cu apa. Ieri dupa-amiaza, satul Ungureni, din comuna Mischii, era inca izolat. In comuna Ghercesti, satenii ajutati de jandarmi ridicau diguri din saci cu nisip si pamint in calea apelor Tesluiului. Soseaua nationala care leaga cele trei comune era acoperita cu apa din loc in loc, pe sectoare de zeci sau chiar sute de metri. In unele locuri, apa depasea o jumatate de metru. De asemenea, ieri dupa-amiaza sute de hectare de teren agricol continuau sa fie inundate de apele Tesluiului, care iesea mereu din matca. De pe dealuri, apa cazuta in timpul noptii se scurgea in continuare spre zonele joase ale satelor. Pompierii militari au spus ca ieri- dimineata au gasit pline toate locuintele din care scosesera apa cu o zi inainte. Practic, ieri totul s-a repetat, insa la o scara mult mai mare fata de ziua de simbata. In aval de cele trei comune, Tesluiul a inundat numai terenuri agricole si gospodarii, fiind afectate doar citeva locuinte.


Strada Brestei, blocata de inundatii


Nici Craiova n-a scapat mai usor dupa cele doua nopti de ploi torentiale. Ca de obicei, strada Brestei, chiar in apropiere de sediul Regiei de Apa si Canal, a fost blocata din cauza inundatiilor. Din cauza canalizarii care nu poate prelua debite mari, carosabilul a fost acoperit de un strat de apa ce depasea o jumatate de metru. Accesul vehiculelor a fost oprit de politie pentru a se evita situatii nedorite. Un fapt incredibil s-a petrecut la cimitirul Sineasca. Pentru ca apa acumulata in pamint nu a mai avut unde sa se evacueze, o portiune de aproximativ 50 de metri din gardul cimitirului s-a prabusit pe trotuar. In spatele zidului se afla un mal de pamint de inaltimea acestuia. Apa infiltrata in cantitati imense a transformat malul de pamint in noroi, iar zidul, nemaifacind fata greutatii, s-a prabusit. Dimineata, locuitorii din zona au avut parte de imagini apocaliptice. Din cauza faptului ca nivelul cimitirului este peste cel al strazii, mormintele au ramas descoperite, dind impresia ca… s-au ridicat la suprafata cu cruci, cu tot. O echipa a Serviciului de salubritate s-a deplasat la fata locului pentru a remedia situatia.


Dupa ploi si inundatii, soare si cer senin


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a spus ca s-au luat deja unele masuri pentru ajutorarea populatiei sinistrate:


„Li s-au trimis cantitati importante de apa potabila si piine. In zona satului Ungureni, se actioneaza intens pentru ca pina miine (azi – n.r.) sa restabilim circulatia pe macar un singur sens. Conform informatiilor meteo, vremea se va indrepta si vom avea o perioada mai lunga de zile insorite cu cer senin“. Aceaste cuvinte, „cer senin“, n-au mai fost rostite de multe zile de satenii din zonele afectate de inundatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS