18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj1.000 de hectare de culturi agricole si sute de gospodarii inundate de ape

1.000 de hectare de culturi agricole si sute de gospodarii inundate de ape

Judetul Dolj s-a confruntat in ultimele zile cu o situatie paradoxala. In timp ce in sudul judetului s-au inregistrat precipitatii scazute (0,8 l/mp – Calafat, 2 l/mp – Dabuleni si Bechet), culturile agricole avind nevoie chiar de irigatii, in nordul judetului, in ultimele 36 de ore, media precipitatiilor cazute a fost de 75 l/mp. Pe Valea Tesluiului a fost provocata o viitura puternica, in urma careia zeci de gospodarii si sute de hectare de culturi agricole au fost inundate. Astfel, in satele Lesile, comuna Simnic, si Motoci, comuna Mischii, gardurile a zeci de gospodarii au fost distruse, iar beciurile a sute de case au fost inundate. In prezent, aproximativ 800 de hectare de culturi agricole se afla sub ape. Satele Ungurenii Mari, Ungurenii Mici si Nucsoru, din comuna Ghercesti, au fost izolate complet de ape, iar la Cimpeni, comuna Pielesti, inundatiile au facut ravagii, nivelul apei revarsate in biserica atingind doi metri inaltime.


Apa minerala si piine pentru localitatile izolate


Conform celor declarate de lt. col. Petre Stanasel, seful centrului operational al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj, mai multe echipaje de pompieri si jandarmi au fost mobilizate pentru interventii. Se lucreaza la desecarea fintinilor inundate, apa urmind sa fie consumata de localnici numai dupa ce vor primi aprobarea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj. Autoritatile doljene au decis trimiterea de ajutoare constind in apa plata imbuteliata si minerala la Cimpeni si Motoci, in timp ce la Ungureni, localitate izolata, se va face aprovizionarea si cu piine. Cu ajutorul unor barci imprumutate de la Armata se vor transporta saci cu nisip, pentru refacerea digurilor in dreptul satelor Teisani, Mlecanesti si Cimpeni, din comuna Pielesti, unde nivelul Tesluiului a depasit cota de inundatie. Autoritatile au informat ca este posibil ca unele dintre localitatile afectate de ploi sa ramina o perioada fara curent electric, pentru ca o parte dintre stilpii de inalta tensiune vor fi decablati pentru a fi indepartat riscul electrocutarilor.


Prefectura Dolj a infiintat o comisie de evaluare a pagubelor, pentru a putea cere ajutoare financiare de la guvern. Pina duminica, cele mai mari suprafete agricole inundate au fost inregistrate in localitatile Mischii – 500 de hectare de griu, Ghercesti – 100 de hectare de griu si Cetate – 30 de hectare de rapita. Administratia doljeana a transmis primarilor din judet sa cazeze in scoli si gradinite familiile care nu mai pot locui in case din cauza inundatiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS