19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFost sef al Politiei Române, urmarit penal in dosarul mineriadei din 1990

Fost sef al Politiei Române, urmarit penal in dosarul mineriadei din 1990

Generalul (r) Corneliu Diamandescu, fost sef al Politiei Române, este urmarit penal pentru subminarea puterii de stat in dosarul privind mineriada din iunie 1990, au declarat ieri surse judiciare, precizind ca audierea acestuia de catre procurorii militari a durat mai bine de patru ore.


La iesirea din Parchet, aparatorul generalului, avocatul Nasti Vladoiu, a declarat ca demersul procurorilor este „prematur, abuziv si ilegal“. Cu o saptamina inainte, Diamandescu declarase presei ca interventiile din Piata Universitatii, din timpul mineriadei din iunie 1990, au avut loc la ordinul fostului ministru de Interne Mihai Chitac, care, potrivit unor surse din Parchet, „urmeaza sa fie audiat astazi, desi a fost citat de patru ori (inclusiv pentru ieri), fara a se prezenta vreodata“.


In ceea ce-l priveste pe Mihai Chitac, acesta a fost inculpat intr-un proces privind moartea, in 13 iunie 1990, a patru persoane, insa dosarul a fost declarat de instanta suprema drept incomplet. Pe 30 iunie 2003, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis – dupa aproape trei ani de dezbateri – completarea urmaririi penale in dosarul in care erau inculpati generalul Mihai Chitac – fost ministru de Interne, generalul Gheorghe Andrita – fostul sau adjunct, si coloneii de Politie Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile. Judecatorii au apreciat atunci ca depozitiile martorilor din proces nu au fost relevante in stabilirea cu exactitate a gradului de vinovatie a fostilor ofiteri superiori de politie inculpati in dosar.


Potrivit rechizitoriului, Mihai Chitac ar fi dat ordin, in seara zilei de 12 iunie, ca fortele de ordine sa elibereze Piata Universitatii.


Dispozitia a fost aplicata a doua zi, cind au fost arestate 262 de persoane si duse la unitatea militara din Magurele, in locul lor fiind adusi muncitorii de la IMGB.


Potrivit unor surse judiciare, in dosarul mineriadei din iunie ’90 sint cercetati si Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu. Aparatorii fostului presedinte, Ioan Neagu, Antonie Iorgovan si Cornel Badoiu, au solicitat alt termen pentru a putea studia cele peste 200 de volume ale dosarului mineriadei ’90, clientul lor nefiind inca audiat de procurorii militari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU