20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCetatenii straini vor putea lua in arenda terenuri agricole

Cetatenii straini vor putea lua in arenda terenuri agricole

LPAR: Nerezidentii pot face acest lucru si in prezent, daca isi deschid o firma in România, astfel incit masura n-are nici un impact


Guvernul a aprobat, in ultima sedinta, un proiect de lege care propune eliminarea, de la data aderarii României la Uniunea Europeana, a restrictiilor existente fata de straini in ceea ce priveste arendarea terenurilor agricole. Expertii in domeniu afirma insa ca acest lucru nu va avea nici un impact in agricultura, in primul rind pentru ca strainii puteau lua oricum teren in arenda daca isi deschideau o firma, si in al doilea rind pentru ca piata româneasca de profil nu este atractiva pentru ei. Conform modificarilor propuse la articolul 3 din Legea arendarii nr. 16/1994, arendasii vor putea fi cetatenii români, cetatenii straini, persoanele juridice straine si apatrizii. Persoanele fizice care devin arendasi trebuie sa aiba pregatire de specialitate agricola sau un atestat de cunostinte agricole ori de practica agricola si sa prezinte garantiile solicitate de arendatori. Atestatul este eliberat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, iar, in cazul persoanelor fizice straine, de autoritatea competenta din statul de origine sau de provenienta. Arendasii persoane juridice pot fi de nationalitate româna sau straina si trebuie sa aiba ca obiect de activitate exploatarea bunurilor agricole si sa prezinte garantiile solicitate de arendator. Actul normativ este in conformitate cu angajamentele asumate de implementare a acquis-ului comunitar, respectiv Capitolul 4 – Libera circulatie a capitalurilor. Proiectul de lege va fi transmis parlamentului, spre dezbatere si adoptare.


Cuponiada: bani risipiti pe masuri electorale


Contactat pentru a ne spune care va fi efectul acestei masuri asupra producatorilor români, Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din România, a declarat ca „si astazi strainii pot sa arendeze terenuri la noi. Nu ca persoane fizice, dar, daca isi deschid o firma, nu este nici o problema“.


Acesta a mai afirmat ca, dupa 2007, nu vor veni foarte multi producatori agricoli straini care sa arendeze terenuri in România, intrucit „la noi sint conditii la jumatate fata de Uniunea Europeana. Cred ca anul acesta jumatate dintre agricultori se vor lasa de meserie“. El a adaugat ca banii risipiti prin acordarea de cupoane trebuia orientati „catre cei care lucreaza pamintul, nu catre proprietari. A fost o masura pentru voturi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU