9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestitii de zeci de miliarde in piete, conditii de... „doi bani“

Investitii de zeci de miliarde in piete, conditii de… „doi bani“

Inspectorii OJPC Dolj, suparati pe conducerea Administratiei Pietelor


Avind in vedere temperaturile ridicate din ultimele zile, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au efectuat simbata controale in pietele din Craiova. Neregulile descoperite au fost extrem de grave, inspectorii OJPC invinovatind in special pe cei care se ocupa cu administratia pietelor pentru conditiile in care comerciantii isi vind marfa. Inspectorii au decis si inchiderea unuia dintre chioscurile din Piata Centrala, in care produse perisabile erau pastrate in bataia soarelui.


In ciuda investitiilor de citeva zeci de miliarde de lei efectuate de Primaria Craiova pentru amenajarea pietelor, conditiile sint in continuare necorespunzatoare desfasurarii unui comert civilizat. Inspectorii OJPC au primit la sediu numeroase reclamatii de la cumparatori legate de modul in care este comercializat laptele in Piata Centrala a Craiovei. Surpriza a fost insa mare, inspectorii OJPC constatind simbata dimineata ca toti comerciantii de lapte aveau tarabele inchise si lipseau din piata. „Majoritatea comerciantilor de produse lactate nu respecta conditiile de pastrare si comercializare a laptelui. Am primit sesizari de la cetateni care reclama ca in momentul fierberii laptele se strica. Nu stim cum de au aflat ca vom veni in control astazi (simbata – n.r.), dar cu siguranta verificarile vor continua, iar sanctiunile aplicate pentru neregulile descoperite vor fi pe masura“, a precizat Maria Draghici, inspector OJPC Dolj.


Desi comerciantii platesc taxe, administratia pietelor nu le ofera conditii


Controalele au continuat si in piata din cartierul Craiovita Noua, in spatiul destinat comercializarii produselor lactate, amenajat recent. Peretii sint deja mucegaiti, punctul sanitar este defect, iar scurgerile de apa se fac pe podeaua incaperii, comerciantii stind practic cu picioarele in apa. „Igrasia a acoperit peretii chioscului. Desi au fost investite sume importante in amenajarea pietelor, lucrarile au fost facute de mintuiala si comerciantii nu beneficiaza de conditiile necesare. Vinzatorii nu au un spatiu sau rafturi in care sa isi puna hainele si plasele. In plus, comerciantii primesc sticle de plastic goale de la cumparatori, care pot fi un adevarat pericol. De asemenea, laptele este pastrat la temperatura mediului, desi temperatura ideala de pastrare este intre doua si patru grade. In incaperile destinate vinzarii produselor lactate nu sint montate lazi frigorifice“, a spus inspectorul OJPC.


Comerciantii s-au revoltat, precizind ca vina nu le apartine lor, ci reprezentantilor administratiei pietelor care nu le-au permis montarea lazilor frigorifice atit de necesare pe perioada verii. Marius Matei, unul dintre comercianti, a precizat ca plateste zilnic taxa de 50.000 de lei pentru a i se permite sa vinda brinza si 30.000 de lei pentru lapte: „Sint medic veterinar, din Cernele. Am cerut administratiei pietelor si primariei aprobare pentru a monta frigidere, dar solicitarea mi-a fost respinsa. Mi-au motivat ca exista pericol de incendiu daca montam prize… Ce vina avem noi, vinzatorii?“.


Chiosc desfiintat de OJPC Dolj


Desi Primaria Craiova a demarat actiunea de demolare a tuturor chioscurilor necorespunzatoare, in Piata Centrala din Craiova exista in continuare astfel de buticuri, ale caror produse pot pune in pericol sanatatea consumatorilor. „Drojdia, uleiul, produsele de panificatie cu crema sau ciocolata erau depozitate afara pe tejghea. Am dispus imediat inchiderea definitiva a chioscului, deoarece nu are conditiile necesare pentru efectuarea comertului“, a mai spus Maria Draghici.


Toti comerciantii verificati vor primi sanctiuni din partea inspectorilor OJPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS