24.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIn pietele craiovene se vind cirese cu adaos de 110%

In pietele craiovene se vind cirese cu adaos de 110%

Specula din piete a determinat cumparatorii craioveni sa adreseze numeroase reclamatii inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. In urma sesizarilor primite, la sfirsitul saptaminii trecute, inspectorii OJPC au efectuat controale in pietele din zona Ciuperca si in zona Spitalului nr. 1. Neregulile descoperite au fost extrem de grave, aducind prejudicii majore consumatorilor.


In plin sezon al cireselor, persoanele fizice independente (PFI) care comercializeaza in piata fructe sau legume faceau o adevarata specula, vinzind ciresele cu adaos de 110%. Desi, in momentul achizitionarii marfii si scoaterii acesteia la vinzare, comerciantii sint obligati sa intocmeasca note de receptie in care sa specifice pretul la care marfa va fi vinduta, acestia „uita“ insa sa intocmeasca aceste receptii obligatorii si vind produsele la suprapret. In schimb, vinzatorii nu au uitat de reclama produselor pe care le scot pe piata, existind superoferte: „Cirese fara chiriasi“ la pretul de 30.000 de lei si cirese pietroase la 50.000 de lei. „Am descoperit la PFI Ion Neacsu o cantitate de 140 de kilograme de cirese, al caror pret afisat era de 70.000 de lei. Am cerut notele de receptie, dar comerciantii nu le intocmisera, avind doar facturile fiscale cu pretul de 30.000 de lei, pret la care achizitionasera marfa. Nu ni se pare normal ca acest comerciant sa faca o specula atit de mare, sa incaseze de la cumparatori 40.000 de lei in plus la fiecare kilogram de cirese. La cantitatea de peste 100 de kilograme, cu care comerciantul s-a aprovizionat, este vorba de peste cinci milioane de lei incasati ilegal. La multi dintre comercianti, preturile de la vinzare erau total diferite fata de cele de pe notele de receptie, fapt care le va aduce sanctiuni pe masura. Existau chiar situatii in care preturile marfii lipseau, fiind bine ascunse de ochii clientilor“, a mentionat Aurelian Toma, inspector OJPC Dolj. Vinzatoarea in cauza a motivat preturile practicate ca fiind urmarea ploilor existente in ultima perioada.


Un alt aspect necorespunzator descoperit a fost acela ca nici pina in prezent majoritatea comerciantilor nu au afisat preturile in ambele monede, atit in leul greu, cit si in leul nou, incalcind astfel hotaririle de guvern.


Toti comerciantii au primit invitatii pentru a se prezenta la OJPC Dolj, dar si amenzi contraventionale de la cinci milioane de lei in sus. Inspectorii OJPC Dolj au precizat ca vor aplica sanctiuni usturatoare si responsabililor administratiei pietelor, care ar trebui sa gestioneze si sa controleze toate notele de receptie ale marfii comercializate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS