21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBraconajul piscicol de pe riul Olt, decapitat cu intirziere

Braconajul piscicol de pe riul Olt, decapitat cu intirziere

Reprezentantii Prefecturii Olt au organizat, ieri dupa-amiaza, o conferinta de presa, in cadrul careia au prezentat rezultatele unui amplu control derulat in rindul firmelor care se indeletnicesc cu pescuitul industrial pe lacurile de acumulare de pe riul Olt. Subprefectul Gigel Stirbu a spus ca raidul antibraconaj a fost initiat in urma mai multor sesizari facute pe adresa prefecturii de catre persoane fizice din judet. Pentru a nu fi prinsa pe picior gresit, prefectura a apelat la ajutorul organelor de control abilitate de lege sa cerceteze dedesubturile unor asemenea afaceri, respectiv Garda Financiara si Politia Economica. Concluziile verificarilor au confirmat reclamatiile locuitorilor judetului. Activitatea unor firme care se afla in proprietatea statului si care au fost amestecate in acest caz ar trebui sa fie serios analizata de cei care sint abilitati in acest sens.


Afaceri intre „firme-surori“


Din actul de control, care a ajuns deja la Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) si la ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, reiese ca trei firme nu au respectat clauzele contractuale incheiate cu societatea nationala amintita. Astfel, toate firmele controlate in acest sens aveau incheiate contracte de asociere in participatiune cu CNAFP, in vederea exploatarii in comun a pestilor din diverse lacuri de pe riul Olt. La rindul lor, pentru ca totul sa fie acoperit, firmele aveau si aprobarea firmei care are in proprietate luciul de apa din judet, SC HIDROELECTRICA SA. SC MALAGEANU SRL, din Corabia, a obtinut pe 5 iulie 2004 acordul de a exploata in comun resursele acvatice vii din acumularile Izbiceni si Rusanesti. Patru zile mai tirziu, aceeasi firma a intrat in posesia autorizatiei HIDROELECTRICA SA. Potrivit raportului Garzii Financiare (GF) Olt, firma din Corabia, in perioada 27 iulie – 29 decembrie 2004, a pescuit peste 7,8 tone de peste, iar incepind cu 15 decembrie a cesionat contractul de asociere catre SC MALAGEANU ACVATIC SRL din Corabia. In intervalul 15-29 decembrie, MALAGEANU SRL nu mai avea drept de exploatare, dar, cu toate acestea, firma a pescuit 950 de kilograme de peste. Inspectia Piscicola Craiova a fost informata de GF Olt despre acest lucru.


De asemenea, conform contractului de asociere, MALAGEANU SRL trebuia sa achite CNAFP o anumita suma ca redeventa pentru concesionarea dreptului de pescuit industrial pe riul Olt, suma care nu a fost achitata nici pina in prezent. Contractul amintit prevedea ca firma trebuia sa realizeze activitatea de pescuit industrial cu propriii angajati si nicidecum sa autorizeze persoane fizice carora sa le ceara bani pentru aceasta „favoare“. GF Olt a descoperit ca firma din Corabia s-a asociat cu SC GEO & OLT SRL Turnu Magurele si impreuna au incheiat cu CNAFP un contract de asociere in participatiune pe 19 august 2004 pentru exploatarea comuna a pestilor din Dunare, sectorul 12, intre km 605 de pe riul Olt si pina la km 962 de pe Jiu. Intre cele doua firme nu s-au incheiat insa documente comune, nu s-au transmis deconturi, nu s-au inregistrat operatiuni contabile specifice asocierii in participatiune. Pentru intreaga cantitate de peste pescuit din Olt (7.841 kg) si din Dunare (8.455 kg), prin intocmirea unor documente primare nelegale (borderouri de achizitii de la persoane fizice – n.r.), operatiune determinata si, deoarece pescuitul nu a fost realizat cu angajati proprii, cheltuielile firmei au fost majorate nejustificat. Acest lucru a dus la diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat cu 40,7 milioane de lei. In plus, pentru ca a achitat integral redeventa pe 2003, desi o parte trebuia platita de SC GEO & OLT SRL, a marit nejustificat cheltuielile firmei cu 33,9 milioane de lei, fapt ce a dus la diminuarea impozitului de profitul datorat bugetului de stat cu 8.489.375 de lei, iar pentru anul 2004, cheltuiala nelegala a fost de 76.215.000 de lei si un impozit pe profit redus cu 19.053.000 de lei. Pentru calcularea eronata a impozitului pe profit, SC MALAGEANU SRL Corabia a fost sanctionata cu amenda de zece milioane de lei. In acelasi timp, s-a dispus virarea la bugetul statului a sumei de 68.283.125 de lei. GF Olt a mai amendat firma amintita cu cinci milioane de lei pentru neintocmirea documentelor specifice. Actul de control a fost transmis organelor de control ale Directiei Finantelor Publice Olt pentru stabilirea integrala a obligatiilor fata de bugetul statului.


Pescari angajati ilegal


O alta firma care s-a infruptat serios din lacurile de acumulare de pe Olt este SC TEHNIC ’96 SA din Scornicesti. Inceputul activitatii a fost marcat tot printr-un contract de asociere in participatiune incheiat cu CNAFP, de data aceasta fiind vorba despre acumularile Arcesti si Rusciori. S-a obtinut avizul HIDROELECTRICA, iar activitatea a demarat in forta. Si aici s-a incalcat prevederea contractuala care se referea la angajarea propriilor oameni, si nu autorizarea unor persoane fizice. Potrivit GF Olt, firma in cauza nu a detinut niciodata un astfel de personal si nici resurse materiale adecvate care sa-i permita onorarea obligatiilor contractuale. Conform obligatiilor asumate prin contract, incepind cu luna august 2004, firma a incasat lunar sume de bani de la persoanele fizice, eliberindu-le acestora chitante fiscale inregistrate in actele contabile, practicind astfel subinchirierea luciului de apa fara nici un control. Organele de control au sanctionat firma cu doua milioane de lei si au depistat ca sumele ilicite incasate de societate au reprezentat 369.327.731 de lei. De asemenea, pentru alte abateri de la Legea nr. 82/1991, TEHNIC ’96 SA a fost sanctionata cu zece milioane de lei.


Sume incasate fara sa fie eliberat nici un act fiscal doveditor


SC FORTE INVEST CO SRL din Bucuresti este alta firma care a prestat „la greu“ activitati de pescuit pe riul Olt, mai exact, in acumularea Strejesti. Autoritatile au fost sesizate de localnici din satul Cucuieti, comuna Verguleasa, implicati in activitatea societatii. Si aceasta firma, unde administrator este Tudor Constantin, fiul actorului Costel Constantin, a actionat in baza unei autorizatii eliberate de CNAFP pentru pescuit comercial. Dar, asa cum s-a dovedit de catre comisarii GF Olt, aceasta nu a avut niciodata resurse umane si materiale pentru indeplinirea contractului. Societatea a platit anul trecut peste 900 de milioane de lei pentru obtinerea autorizarilor, pentru aceasta ea apelind la „autoritatilor“ unor persoane fizice care au fost obligate sa achite anumite taxe. Iar taxa lunara era de 5.000.000 de lei/persoana, in cauza fiind depistate circa 50 de persoane fizice care au desfasurat o astfel de activitate. Numai ca firma nu avea voie, potrivit contractului semnat cu CNAFP, sa elibereze autorizatii persoanelor mentionate. Din explicatiile ulterioare luate persoanelor in cauza, se pare ca sumele au fost incasate fara a li se elibera nici un fel de act fiscal doveditor. Banii au fost folositi in interes personal de proprietarii firmei. Din informatiile furnizate de persoanele fizice respective rezulta ca acestea au platit aceste sume timp de un an, administratorii incasind peste 1,5 miliarde de lei.


Comisarii financiari au mai sesizat ca firma bucuresteana nu si-a achitat obligatiile banesti catre CNAFP, dar se pare ca nici compania nu s-a straduit sa incaseze banii. Amenda aplicata este de 30 de milioane de lei. GF Olt a transmis actul de control celorlalte organe abilitate – IJP Olt, DGFP Olt, CNAFP etc. Din documentele strinse la dosar reiese ca Tudor Constantin s-ar fi sustras sistematic de la control, prin deplasari succesive in Franta. Subprefectul de Olt, Gigel Stirbu, a spus ca acesta i-a facut o vizita cu citeva zile inainte de demararea controlului: „A venit la mine in birou si mi-a spus ca, daca demaram vreun control la firma lui, renunta la concensiune!? De parca cine stie ce mare paguba ar fi adus judetului! Cind l-am vazut asa pornit, i-am spus ca nimeni nu poate opri controlul care va incepe si ca poate face ce vrea. A plecat suparat si, la vreo ora, am primit pe fax un document de la firma lui din Bucuresti, potrivit caruia renunta la contract. Pai, el oricum nu mai avea voie sa pescuiasca, deoarece HIDROELECTRICA ii retrasese deja avizul imediat ce a aflat ce avem de gind sa facem“.


Cercetari calcate in picioare


Reprezentantii Prefecturii Olt au mentionat ca din raportul Garzii Financiare reiese ca evaziunea fiscala descoperita cu acest prilej se ridica la peste doua miliarde lei/luna. Un astfel de prejudiciu se pare ca nu ar fi fost insa posibil fara implicarea proprietarului luciului de apa, respectiv… Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol. Potrivit Legii nr. 192/19 aprilie 2001 (art. 9, alin. 4 – n.r.), care reglementeaza fondul piscicol, pescuitul si acvacultura, nu ii confera acesteia dreptul sa emita asemenea autorizatii. Un astfel de drept apartine numai Companiei Nationale „Apele Române“ SA. Poate ca nu ar fi rau ca directorul general al CNFAP, care a prilejuit demararea unor astfel de activitati ilegale prin inventarea asocierii in participatiune, sa fie intrebat despre acest lucru. De asemenea, se pare ca nu au fost straini de aceasta activitate nici angajati ai Asociatiei Pescarilor Industriali si de la Asociatia Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Olt. De altfel, pentru diverse abateri depistate in acest sens, AVPS Olt a fost sanctionata cu 35.000.000 de lei.


Prefectul Octavian Popescu a spus ca toate actele de control au fost remise spre solutionare organelor de cercetare penala: „Noi am cerut ministrului Gheorghe Flutur, dar nu numai, ca, in urma acestor dovezi clare de incalcare flagranta a prevederilor contractuale, sa se ia in considerare posibilitatea incetarii concesionarii activitatii de pescuit industrial pe acumularile piscicole de pe riul Olt“. In mod paradoxal, cercetarile stagneaza. Cel putin asa au declarat cei doi reprezentanti ai Prefecturii Olt. „Dosarul a fost cercetat de IJP Olt, iar acum am inteles ca dosarul a ajuns la Parchet, unde totul a «murit». Personal, sint dezamagit ca eforturile unei armate de oameni care au muncit la acest dosar au fost anulate si s-a pus punct“, a spus subprefectul Gigel Stirbu. Ramine de vazut daca toti cei sesizati despre dosar se vor multumi cu punctul de vedere al procurorilor din Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS