24.5 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVinzatorii craioveni se intrec in oferte „periculoase“

Vinzatorii craioveni se intrec in oferte „periculoase“

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au efectuat simbata controale la magazinele cu produse alimentare si nealimentare din piata din cartierul craiovean Valea Rosie. Neregulile descoperite pot pune in pericol sanatatea consumatorilor. Ingeniozitatea comerciantilor a depasit orice limita. In unul dintre magazine era un afis, prin care clientii erau anuntati ca pot cumpara brinza, dar doar cu conditia sa faca o comanda in prealabil.


Cartierul craiovean Valea Rosie a fost impinzit de magazine de tipul „Orice produs la 35.000 de lei“. Desi eticheta de afara pe care este afisat acest pret atrage instantaneu numerosi clienti, in magazin preturile sint insa cu totul altele. In aceste unitati se vinde aproape orice: de la betisoare de urechi si deodorante de camera, la haine si incaltaminte, parasolare sau ustensile de bucatarie sau piese pentru telefoanele mobile. Magazinul nu este prevazut cu cabina de proba, desi la vinzare sint scoase bluze, tricouri sau pantaloni, oamenii neavind alta posibilitate decit sa le cumpere „dupa ochi“. De asemenea, multe perechi de incaltaminte nu aveau eticheta, iar documentele de provenienta a marfii si certificatele de calitate si garantie lipseau. „La textile nu se cunoaste compozitia fibroasa, tara de provenienta, modul de intretinere. Articolele din plastic scoase la vinzare au lipite in interior abtibilduri sau alte etichete ornamentale care sint total interzise pentru utilizare alimentara. In plus, desi afisul prevedea ca orice pereche de pantofi este la pretul de 140.000 de lei, exista insa si incaltaminte la pretul de 290.000 de lei.Cumparatorii trebuie sa fie extrem de atenti in momentul achizitionarii unor astfel de produse, sa solicite certificat de garantie si bon fiscal, deoarece calitatea marfii este indoielnica“, a precizat Camelia Rosoga, inspectoare OJPC Dolj.


Unitati alimentare sanctionate de inspectorii OJPC Dolj


Nici magazinele alimentare nu au scapat de sanctiunile inspectorilor OJPC. Au fost descoperite deficiente majore la modul de etichetare si vinzare a carnii tocate, care nu avea trecut tipul de carne din compozitie, dar nici procentajul. La vinzare erau scoase bucati (resturi) de salam, toba, parizer fara nici un fel de date de identificare sau garantie, a caror compozitie alimentara era vizibil modificata. „Apelul nostru catre populatie este sa refuze sa cumpere bucati, capete, din batoanele de mezeluri care nu au termenul de valabilitate trecut, deoarece aceste produse pot fi expirate si le pot pune oamenilor sanatatea in pericol“, a spus inspectorul OJPC. In majoritatea magazinelor verificate, bomboanele care contin ciocolata sau crema erau pastrate la temperatura camerei, desi acestea ar trebui pastrate la temperaturi scazute.


Originalitatea comerciantilor in a-si atrage clientii a uimit insa chiar si pe inspectorii de la protectia consumatorului. In unul dintre magazinele alimentare, clientii erau intimpinati cu afisul: „Vindem brinza la comanda“, fara alte detalii. Inspectorii OJPC au precizat insa ca astfel de anunturi sint incomplete, fara a fi precizat producatorul si fara ca vinzatorii sa poata oferi informatii despre provenienta marfii. Nici durata in care brinza iti este livrata nu era mentionata, depinzind, probabil, de modul de negociere al fiecarui client!


Toti acesti comercianti au primit sanctiuni si au fost invitati la sediul OJPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS