13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii sint plimbati degeaba de la o farmacie la alta

Bolnavii sint plimbati degeaba de la o farmacie la alta

Incercind sa ajute bolnavii sa gaseasca mai repede o farmacie care elibereaza medicamente compensate si gratuite, CAS Dolj ii trimite sa sune la TELVERDE. Numai ca la numarul de telefon gratuit raspunde arareori cineva.


Accesul asiguratilor la medicamente gratuite si compensate este pe zi ce trece mai greu. Oamenii intra cu retetele medicale in farmacii, insa de cele mai multe ori pleaca asa cum au intrat. Unele farmacii ii trimit la plimbare motivind ca nu au primit de la furnizor medicamentul respectiv, altele ca si-au terminat plafonul la compensate si gratuite. Cele mai multe insa nu au niciodata disponibile toate medicamentele de pe o reteta, ci doar anumite sortimente, iar daca accepti sa iei doar medicamentele disponibile, pierzi reteta si va trebui sa le cumperi pe cele pe care farmacia nu le are.


Din aceasta luna situatia s-a complicat, pentru ca, potrivit noii hotariri de guvern privind aprobarea listei cu medicamente compensate si gratuite, lehuzele, gravidele si copiii au accesul restrictionat la medicamente compensate si gratuite de calitate, realizindu-se doar compensarea cu pretul de referinta al celui mai ieftin medicament, de fabricatie interna. In realitate, este insa o adevarata aventura sa gasesti o farmacie care sa-ti onoreze reteta chiar si in aceste conditii.


„Este o bataie de joc“


Astfel de cazuri de persoane care in ciuda faptului ca au o reteta compensata nu gasesc medicamentele necesare sint semnalate zilnic la Casa de Asigurari de Sanatate Dolj.


Traica Gheorghisor este un craiovean in virsta care are grija de nepotelul sau, Adrian Catalin Diaconeasa, in timp ce parintii acestuia sint plecati la munca in Spania. Baietelul are patru ani si s-a imbolnavit de amigdalita. Bunicul l-a dus la medicul de familie si de aici la specialist, care i-a dat pe reteta compensata Augmentin, un antibiotic de ultima generatie care il va ajuta sa se vindece foarte repede. Numai ca medicamentul fiind de fabricatie straina nu mai poate fi achizitionat gratis, iar bunicul copilului trebuie sa scoata din buzunar 209.000 de lei pentru a acoperi diferenta de pret. Traica a facut rost de acesti bani, insa tot nu a reusit sa ia medicamentul, cu toate ca a incercat pe la mai multe farmacii din Craiova. „De doua zile bat orasul in lung si in lat dupa medicamentul asta si nu reusesc sa fac rost de el. Acum vin de pe Calea Bucuresti. Am luat toate farmaciile la rind: Trei F, Edera, Deo El Pharm si altele, dar mi se spunea ba ca nu au medicamentul, ba ca nu elibereaza compensate si gratuite. M-am dus si la farmaciile de la gara si de acolo mi-au spus ca nu au acest medicament. Nu stiu ce sa mai fac. Este o bataie de joc si e pacat de Dumnezeu, ca am acasa un copil mic bolnav“, a spus batrinul.


Program scurt vinerea la TELVERDE


Traica Gheorghisor a avut noroc, pentru ca s-a dus la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, singura institutie care are cit de cit o evidenta a farmaciilor care elibereaza medicamente compensate si gratuite.


„De la o zi la alta se modifica aceasta lista. De exemplu, in urma cu doua saptamini, doar 16 farmacii, toate din reteaua Olfarm, mai eliberau medicamente compensate. In urma deplasarii fondurilor alocate pentru semestrul II catre semestrul I, numarul farmaciilor a crescut la 42 in cursul zilei de joi, dintre care in ziua urmatoare mai ramasesera 38“, a spus Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvint al CAS Dolj, care a fost de acord cu faptul ca in aceste conditii este o adevarata aventura sa incerci de capul tau sa gasesti o farmacie care sa-ti onoreze reteta. Ca sa-l rezolve pe Traica, reprezentantii CAS Dolj au sunat pe la mai multe farmacii din cele trecute pe lista si au gasit una care nu doar ca avea Augmentin, dar il dadea si compensat, si l-au indrumat pe batrin acolo. Cu un telefon la farmacia potrivita sint rezolvate de regula problemele oamenilor care vin cu astfel de sesizari la CAS Dolj.


Reprezentantii CAS Dolj sustin ca asiguratii pot primi aceste informatii si telefonic, nefiind necesara deplasarea la sediul institutiei, la numarul 0800.800.962. Apelind acest numar s-ar putea sa aveti surpriza pe care a avut-o un alt asigurat vinerea trecuta. „Am sunat pe la ora 15.00 si mi-a raspuns o doamna care m-a rugat politicos sa revin mai tirziu cu un telefon, ca nu era acolo colega ei care da aceste informatii. Am revenit mai tirziu, dar mi-au inchis telefonul in nas“, a spus Aurora Dinca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS