10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFunctionari publici din Craiova au pozat in saraci, solicitind ajutoare pentru incalzire

Functionari publici din Craiova au pozat in saraci, solicitind ajutoare pentru incalzire

O comisie formata din reprezentanti ai Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj controleaza in aceasta perioada dosarele beneficiarilor de subventii pentru caldura, acordate pentru sezonul rece. Verificarile au fost derulate din cauza numeroaselor reclamatii primite la sediul DDFSS Dolj, dar si a numarului ridicat de beneficiari care au declarat ca nu au nici un fel de venit lunar. „Vazind ca am avut un numar insemnat de beneficiari care nu au declarat nici un fel de venit, ceea ce este practic imposibil, am dispus verificarea acestora. Am suprapus baza noastra de date cu cea de la Casa Judeteana de Pensii Dolj si am descoperit ca multe dintre persoanele care au beneficiat pe parcursul iernii de subventii acordate pentru plata caldurii erau asigurati social, ceea ce inseamna ca figureaza ca angajati la diverse firme sau isi platesc contributiile din alte venituri. Controlul este in plina desfasurare, pina in prezent descoperindu-se foarte multe neconcordante intre cele declarate si situatia reala. Am avut insa si petitii care nu si-au gasit justificarea. Este foarte grav faptul ca au depus o documentatie si declaratii false chiar angajati ai Universitatii din Craiova sau functionari publici, din cadrul primariei. Vom continua insa actiunea de verificare pentru stabilirea numarului exact al persoanelor care s-au pretat la primirea unui ajutor acordat de regula celor saraci“, a mentionat Virgil Dragomirescu, director executiv al DDFSS Dolj.


Peste 200 de dosare – luate la puricat


Comisia DDFSS Dolj verifica aproximativ 200 de dosare, introduse si in baza de date a Casei Judetene de Pensii Dolj, dintre care 119 au deja documentatia completa, pentru o verificare cit mai exacta. Dupa declaratia angajatilor directiei muncii au existat situatii in care beneficiarii de somaj nu si-au declarat aceasta indemnizatie, motivind ca, dupa parerea lor, acesti bani nu reprezinta un venit. Comisia a semnalat, de asemenea, ca exista beneficiari de subventii care pe perioada iernii au fost descoperiti figurind angajati in mai multe locuri: „Comisia noastra este nevoita sa mearga la fiecare societate in parte sa faca verificari, unde persoana respectiva a figurat ca angajat. A avut marea surpriza sa descopere ca la adresa sediilor societatilor nu figura unitatea, deci in baza de date era, dar in realitate nu. Atunci am luat legatura cu Camera de Comert pentru a vedea daca societatile mai figureaza sau nu. Altii, dimpotriva, in citeva luni figurau ca fiind angajati la mai multe societati“.


DDFSS Dolj a trimis deja adrese, cu confirmare de primire, la multi beneficiari, prin care solicita acte doveditoare ale lipsei de venituri, insa pentru toti membrii familiei. O parte dintre craiovenii descoperiti ca au depus declaratii false, pe propria raspundere, privind veniturile familiei, au inceput deja sa vina sa innapoieze debitele. „Pentru cei pe care ii vom descoperi ca au depus declaratii false ii vom obliga sa innapoieze toti banii si vom trimite dosarele spre cercetare la politie. Mai exista insa si o alta categorie de persoane care a incalcat prevederile legale pentru a primi subventie de caldura, acestia fiind din rindul celor care nu au anuntat modificarile salariale sau majorarea pensiilor in perioada de iarna“, a mai spus directorul executiv al DDFSS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS