11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe vremea lui Bratianu, regele nu se amesteca in problemele politice

Pe vremea lui Bratianu, regele nu se amesteca in problemele politice

Lipsa de comunicare dintre Palatul Victoria si Cotroceni, desi negata de cei doi actori principali, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu, este din ce in ce mai evidenta. Referindu-se la problema oportunitatii organizarii de alegeri anticipate, intr-un interviu acordat postului public de radio, Tariceanu a apelat la un exemplu istoric pentru a caracteriza relatia sa cu Traian Basescu: „Vreau sa va spun insa ca pe vremea lui Ionel Bratianu, regele nu se amesteca in problemele politice ale vietii curente. Acum, din punct de vedere constitutional, lucrurile sint in mod substantial diferite si vreau sa va raspund cu o intrebare: la ce ar folosi daca as raspunde mai artagos sau mai batos?“


Totusi, liderul PNL a precizat ca se intilneste saptaminal cu seful statului, mai ales atunci cind presa „incearca sa exagereze anumite lucruri“.


In cazul unor anticipate, trei luni vom legifera dotarea cu creioane si ascutitori


Chiar daca presedintele persista in incercarea sa de a determina declansarea unor alegeri anticipate, Tariceanu nu pare incintat de idee, sustinind ca s-a consultat saptamina trecuta pe aceasta tema cu partenerii de coalitie: „Vreau sa va spun ca organizarea de alegeri anticipate este si o optiune politica, dar trebuie sa tinem cont si de alte considerente, si anume de cel de integrare europeana. Eu consider ca in actuala perioada, daca ar fi sa demaram aceasta procedura care in România, din punct de vedere constitutional, este extrem de complicata si de greoaie, nu este imposibil, dar inseamna, dupa cele mai optimiste calcule, cel putin trei luni in care guvernul va fi in imposibilitatea de a mai emite acte normative serioase. Asa cum spunea un coleg de-al meu, in perioada aceasta am putea, cel mult, sa dam hotariri de guvern privind dotarea cu creioane si ascutitori – e foarte adevarat. In al doilea rind, energiile vor fi calate sigur pe dezbaterea politica, pe campania electorala“.


Neexcluzind posibilitatea organizarii de anticipate, premierul si-a exprimat voalat scepticismul cu privire la oportunitatea organizarii lor in acest an. „Daca hotarim ca integrarea europeana nu este prioritara si ca putem sa intram in Europa la 1 ianuarie 2008 in loc de 2007, atunci putem sa declaram miine alegerile anticipate, fara nici un fel de temere, dar stim de la inceput ca asta inseamna, clar, aminarea procesului de integrare cu un an“, a avertizat Tariceanu.


„Nu stiu care sint ideile populare“


Daca presedintele Basescu nu si-a ascuns nici o clipa optiunea pentru crearea unui puternic pol popular in România, sub conducerea fostului sau partid, PD, Tariceanu nu isi ascunde nedumerirea doctrinara cu privire la necesitatea unui asemenea demers: „Nu stiu care sint ideile populare, nu vreau sa desconsider Partidul Popular European sau, eu stiu, ideile care il anima, dar as vrea sa spun ca pina in momentul de fata exista citeva curente politice bine definite si acestea sint: liberalismul si social-democratia. In rest, lucrurile sint in zona destul de confuza si vad ca aceasta confuzie persista si la noi. Nimeni nu stie sa spuna ce este miscarea aceasta populara si, in al doilea rind, vad ca este o inghesuiala ingrozitoare. Este ca intr-o mica masina, in care incearca sa intre mai mult de patru pasageri“.


Tariceanu saluta reactia societatii civile in cazul Patriciu


Nici in ceea ce priveste pozitia adoptata de societatea civila pe tema scandalului Patriciu, cei doi inalti oficiali nu sint de aceeasi parere. Ieri, presedintele afirma, prin vocea purtatorului sau de cuvint, Adriana Saftoiu: „Daca atunci cind organele statului vor incerca sa se atinga de marea coruptie, impotriva lor se vor ridica partide, mass-media, comunitatea de afaceri, zadarnicind si intimidind actiunile legale ale institutiilor statului, cu certitudine integrarea in UE va ramine doar un deziderat si nu o realitate“. In replica, Tariceanu a salutat reactia societatii civile, calificind-o „extrem de responsabila“. „Cred ca tot ceea ce s-a intimplat, in aceste zile, in presa, in media, in general, nu numai in presa scrisa, reactia societatii civile a aratat foarte bine ca se incearca totusi disocierea intre mafie si mediul de afaceri“, a precizat premierul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU