20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalul de la Pesceana dintre ortodocsi si greco-catolici, mediat doar pe hirtie

Scandalul de la Pesceana dintre ortodocsi si greco-catolici, mediat doar pe hirtie

Reprezentantii bisericilor ortodoxa si greco-catolica si-au dat mina in fata autoritatilor vilcene, cel putin formal, in cazul scandalului religios de la Pesceana. Dupa patru ore de tratative, timp in care s-a luat in discutie pina si trecerea bisericii ortodoxe din satul Predesti in proprietatea greco-catolicilor, reprezentantii celor doua religii au semnat un protocol pentru medierea conflictului. Cea mai dezbatuta problema a fost inmormintarea enoriasilor greco-catolici in cimitirul ortodox.


Dupa protestul greco-catolicilor in fata Senatului si a Guvernului României, conflictul de la Pesceana a fost redeschis. Interzicerea accesului greco-catolicilor in incinta cimitirului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ a provocat o disputa de proportii simbata, 21 mai. Pe 17 mai, Victor Tudor, preotul greco-catolic din Pesceana, impreuna cu 12 enoriasi, a mers la Bucuresti, unde a solicitat sa i se asigure paza si protectia de catre autoritatile vilcene, in incinta cimitirului si a bisericii. A discutat cu Adrian Lemeni, secretarul de stat pentru culte, care a facut o scrisoare catre Prefectura Vilcea. Ca sa se convinga ca adresa respectiva va fi trimisa la prefectura, Victor Tudor a solicitat o copie a documentului. In perioada 17 – 20 mai a facut mai multe copii xerox dupa scrisoarea de la Bucuresti, pe care le-a imprastiat prin comuna. In hirtia respectiva, Anuta Handolescu, prefectul judetului Vilcea, era acuzata ca nu a luat nici o masura in privinta medierii conflictului care a izbucnit. „Credinciosii greco-catolici nu au avut acces in cimitir si simbata a izbucnit iar conflictul. Rolul institutiilor statului este acela de a asigura cetatenilor linistea“, a declarat Anuta Handolescu.


Daca protocolul nu va fi respectat, ambele parti se pot adresa justitiei


Pentru a pune capat conflictului din Pesceana, conducerea judetului Vilcea impreuna cu Adrian Lemeni, ministrul secretar de stat pentru culte, au intermediat o intilnire intre Inalt Prea Sfintitul Lucian, Mitropolitul Bisericii greco-catolice, si Prea Sfintitul Gherasim, Episcopul Rimnicului. In urma discutiilor, a fost semnat un protocol pentru stoparea conflictului dintre ortodocsi si greco-catolici. Conform actului semnat, primarul comunei Pesceana si prefectul judetului Vilcea se vor ocupa de intocmirea documentatiei solicitate de greco-catolici, de restituire a terenului pe care urmeaza sa se construiasca Biserica greco-catolica si cimitirul acesteia in maximum o luna de la semnarea protocolului. Primarul comunei Pesceana si Anuta Handolescu, prefectul judetului Vilcea, s-au angajat sa gaseasca un spatiu pentru desfasurarea slujbelor religioase greco-catolice in satul Lupoaia, in termen de doua saptamini. Reprezentantii cultului greco-catolic accepta ca nici un preot greco-catolic sa nu mai intre pe teritoriul Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului“ din satul Predesti. In cazul inmormintarilor persoanelor decedate din partea cultului greco-catolic, se va respecta regulamentul pentru organizarea si functionarea cimitirelor parohiale. In cazul in care protocolul nu va fi respectat, oricare dintre parti se poate adresa justitiei. Ambele parti si-au rezervat dreptul de a denunta protocolul in termen de zece zile de la data semnarii.


Enoriasii greco-catolici vor fi inmormintati de preotul ortodox


Dupa patru ore de discutii, Inalt Prea Sfintitul Lucian, Mitropolit al Bisericii greco-catolice, a declarat presei ca este prematur sa spuna ce se va intimpla in urma semnarii protocolului: „Va trebui sa ii consultam si pe credinciosii din aceasta comuna. In cazul mortii unui localnic de religie greco-catolica, oficiile vor fi facute la casa mortului si va fi condus pina la poarta cimitirului de preotul catolic, dupa care va fi preluat de cel ortodox, care va oficia inmormintarea. Am fi foarte bucurosi daca, indiferent de religie, comunitatea locala ar accepta cite doi preoti pentru inmormintare“. Prea Sfintitul Gherasim, Episcopul Rimnicului, a sustinut ca ortodocsii nu vor accepta asa ceva. „Credinciosii vor face pina la urma ceea ce le va dicta constiinta. Timp de zece zile vom vedea cum vor decurge lucrurile in urma semnarii protocolului“, a spus Episcopul Rimnicului. Conducerea Bisericii greco-catolice a adaugat ca liturghiile se vor celebra acasa la localnici sau in curtea scolii. „Este greu de spus daca acest protocol va rezolva problema. Tocmai de aceea am dorit consensul autoritatilor locale. In cazul nerespectarii acestui protocol, s-ar putea sa se intimple aceleasi conflicte ca pina acum si sa se ajunga la incrincenare. Nu e o solutie viabila, pentru un stat de drept care se doreste a se integra in Uniunea Europeana“, a afirmat Inalt Prea Sfintitul Lucian, Mitropolit al Bisericii greco-catolice. Adrian Lemeni a spus ca nu e usor de rezolvat problema care treneaza de foarte mult timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS