14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiaristii sint liberi!

Ziaristii sint liberi!

Dupa sapte saptamini de teroare, cei trei jurnalisti români si insotitorul lor sint liberi. Cosmarul prin care au trecut a luat sfirsit. Marie-Jeanne, Sorin, Ovidiu si insotitorul lor, Mohammad Munaf, au fost preluati de autoritatile române. Deocamdata, despre operatiunea de eliberare nu s-au dat detalii, insa singurul lucru care conteaza este ca sint in viata. Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca ostaticii se afla, incepind de ieri, de la ora 13.44, sub controlul autoritatilor române. In scurt timp ei vor fi adusi acasa. Se pare ca acestia vor sosi cu un avion Hercules, membrii echipajului primind instructiuni precise despre misiunea lor abia pe parcursul zborului.


Cei trei jurnalisti români rapiti in Irak si cetateanul american de origine irakiana care ii insotea au fost eliberati si sint sub controlul autoritatilor române, a informat, ieri, intr-un comunicat, presedintia României. „Cei trei cetateni români – Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian – si cetateanul american de origine irakiana, Mohammad Munaf, se afla, de astazi (ieri – n.r.), 22 mai, incepind cu ora 13.44, sub controlul autoritatilor române“, se precizeaza in comunicat.


Cei patru „sint teferi si nevatamati si vor fi adusi in tara in cel mai scurt timp“, adauga sursa citata, mentionind ca „Administratia prezidentiala va informa opinia publica si institutiile media cu privire la momentul sosirii lor in tara“.


Ieri, in jurul orei 14.30, presedintele Traian Basescu a anuntat personal familiile celor trei. „Este o veste extraordinar de buna, e ca si cum s-a nascut a doua oara. Sper sa fie adevarata, in sensul ca am ajuns sa nu mai cred nimic pina nu vad negru pe alb, pina nu-i vad acasa. Totusi, din toate informatiile de la autoritati, se pare ca este adevarat. E o bucurie imensa pentru care ne-am rugat in cele 56 de zile de cind Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu au fost rapiti, rugaciuni pe care se pare ca cineva le-a auzit. Vestea am primit-o de la administratia prezidentiala in jurul orei 14.30. Nu stiu insa mai multe. Astept sa-i vad acasa“, a declarat, citat de Mediafax, senatorul PSD, Ion Vasile, tatal ziaristei Marie-Jeanne Ion. Sora lui Ovidiu Ohanesian, Anne Marie, a confirmat si ea ca a sunat-o Traian Basescu sa-i spuna ca ziaristii au fost eliberati.


Presedintia pregatea terenul


Detalii privind recuperarea celor patru din miinile teroristilor nu au fost inca date publicitatii. De asemenea, nu s-a anuntat oficial nici locul in care acestia se afla. Jurnalistul Ion Cristoiu a sustinut, ieri, ca despre eliberarea jurnalistilor si a insotitorului lor, autoritatile române stiau de saptamina trecuta, mai exact de joi. Se pare ca declaratia presedintelui Basescu potrivit careia „orice este posibil in criza ostaticilor, de la o rezolvare pozitiva la un final negativ“ pregatea terenul pentru ceea ce a urmat. Apelurile care au fost lansate in ultimele doua luni pentru eliberarea ostaticilor au venit din partea autoritatilor de la Bucuresti, a familiilor, a societatii civile, dar si a reprezentantilor comunitatii arabe din România. Chiar presedintele Irakului, Jalal Talabani, a anuntat ca se implica personal in rezolvarea acestei crize. Postul de televiziune arab Al-Jazeera a realizat in România, saptamina trecuta, un reportaj despre familiile celor patru si l-a difuzat in speranta ca mesajul acestor oameni disperati va ajunge la rapitori.


Cronologia crizei: ultimele sapte saptamini de cosmar


Cei trei jurnalisti si insotitorul lor, Mohammad Munaf, au fost rapiti din Bagdad pe 28 martie, vestea ajungind in România seara. Presedintele Traian Basescu anunta imediat ca la Cotroceni a fost constituita o celula de criza care coordoneaza demersurile de recuperare a celor trei jurnalisti. Dupa numai 24 de ore, Omar Hayssam pretinde ca a fost contactat de rapitori si ca acestia cer in schimbul ostaticilor patru milioane de dolari. Dupa inca o zi, postul de televiziune Al-Jazeera difuzeaza o caseta care ii prezinta pe ostaticii români incadrati de doi barbati inarmati. Singura care vorbeste este Marie-Jeanne Ion, care dezminte ca rapitorii ar fi cerut bani.


Dupa alte doua zile, pe 1 aprilie, agentia Reuters difuzeaza sapte fotografii in care ostaticii apar identificindu-se cu pasapoartele si legitimatiile de presa. Pe 5 aprilie, Omar Hayssam, suspectul principal in acest caz, este arestat, iar purtatorul de cuvint al presedintiei, Adriana Saftoiu, anunta ca aceasta arestare are legatura cu rapirea celor patru. Dupa o saptamina, apare si zvonul ca ostaticii au fost eliberati si sint in drum spre România, insa Traian Basescu intervine a doua zi, pe 13 aprilie, si dezminte informatia. Totusi, seful statului precizeaza ca celula de criza se afla in contact cu rapitorii si ca ostaticii sint intr-o stare buna de sanatate.


Imagini socante cu ostaticii


Urmatoarea informatie certa vine abia pe 22 aprilie, cind noii detinatori ai ostaticilor, gruparea „Brigazile lui Mu’adh Bin Jebel“, solicita in schimbul celor trei retragerea trupelor românesti din Irak si dau un termen de patru zile. La expirarea termenului, pe 26, gruparea terorista trimite o noua caseta video, de data aceasta catre Prima TV. Imaginile sint socante, cu ostaticii intr-o stare foarte proasta, plingind si implorind poporul român sa iasa in strada pentru a forta autoritatile.


Autoritatile române solicita, pe 27 aprilie, prelungirea termenului-limita acordat de gruparea care ii detine pe cei trei cetateni români. De asemenea, cer Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema al Muslimin al-Iraki) implicarea in eforturile pentru eliberarea ostaticilor. De asemenea, se cere eliberarea neconditionata a lui Marie-Jeanne Ion, pentru continuarea discutiilor. Pe 2 mai, Traian Basescu declara ca jurnalistii români rapiti in Irak sint „cu certitudine in viata“ si ca se fac toate eforturile posibile ca acestia sa se intoarca acasa „teferi“. Dupa numai doua zile, acesta declara ca „lucrurile s-au complicat extrem de puternic“.


Negocieri intense


Pe 13 mai, premierul Calin Popescu Tariceanu declara, conform BTA, ca jurnalistii români luati ostatici in Irak sint in viata si ca Bucurestiul poarta negocieri pentru eliberarea lor. Dupa cinci zile, Basescu declara, intr-un interviu acordat unui post de radio, ca „nu au intervenit modificari“ in situatia celor trei jurnalisti români rapiti la Bagdad, dar ca „situatia din Irak creeaza dificultati extraordinar de mari in finalizarea unor discutii“. Pe 19 mai, presedintele României spune ca „orice este posibil“ in cazul celor trei jurnalisti români rapiti in Irak – de la o rezolvare pozitiva totala, pina la un final negativ. „Simbata noapte, un grup din care face parte si presedintele Ligii Culturale Islamice din România a plecat la Bagdad, intr-o noua incercare de a lua legatura cu gruparea care ii detine pe cei patru jurnalisti români si a incerca, pe cai neoficiale, eliberarea lor. Administratia prezidentiala anunta, pe 22 mai, ca jurnalistii români rapiti in Irak si cetateanul american de origine irakiana care ii insotea au fost eliberati. Aseara, in jurul orei 19.00, presedintele Basescu urma sa faca o declaratie in legatura cu eliberarea celor patru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU