12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjElevii de liceu, chemati sa ii ajute pe sinistratii din Farcasesti

Elevii de liceu, chemati sa ii ajute pe sinistratii din Farcasesti

• In timp ce autoritatile judetene cauta explicatii pentru producerea inundatiilor, citeva zeci de elevi de la Liceul din Rosia i-au ajutat pe sinistratii din Farcasesti, unde viitura atinsese la sfirsitul saptaminii trecute aproape doi metri • Cei afectati, impreuna cu autoritatile locale, incearca sa evalueze pagubele • Zeci de gospodarii inundate si zeci de miliarde de lei pagube in cele cinci comune pe unde a trecut prapadul: Bilteni, Farcasesti, Negomir, Dragotesti si Borascu • Colecta de fonduri pe internet pentru gorjenii sinistrati


Gorjenii afectati de inundatiile din 20 mai incearca impreuna cu comisiile locale sa evalueze pagubele produse de prapad. Din datele prezentate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in judetul Gorj cinci comune au fost afectate de viitura si de ploile abundente. Este vorba de Bilteni, Farcasesti, Negomir, Dragotesti si Borascu. In majoritatea satelor din comunele amintite apa s-a retras din casele care fusesera inundate, iar localnicii s-au apucat sa repare sau sa scoata din camere mobila si celelalte bunuri distruse. In total, in cele cinci comune au fost afectate de inundatii peste 100 de gospodarii, iar pagubele sint estimate la citeva zeci de miliarde de lei. De asemenea, zeci de hectare de terenuri pe care se aflau culturi agricole au fost compromise. Procesul de evaluare a efectelor ploii de pe 20 mai este inca in curs, iar una dintre comunele cel mai grav lovite de prapad este Farcasesti. Beneficiarii Legii nr. 416 incercau duminica sa curete de noroi cele doua scoli in care a intrat apa, astfel incit elevii sa poata merge astazi la cursuri.


Aparatele electrocasnice au fost distruse


La Farcasesti, dezastrul s-a produs si din cauza a doua canale de garda administrate de exploatarea miniera care erau colmatate. Apa nu a mai putut fi preluata de aceste canale colectoare si a iesit pe terenurile oamenilor, patrunzind in gospodarii. Pina ieri in jurul prinzului, primarul si comisia de evaluare a pagubelor realizasera 15 anchete sociale, adica la jumatate dintre casele inundate. Intrucit nu au avut la cine sa apeleze, iar sprijinul autoritatilor judetene a intirziat sa apara, edilii din Farcasesti au beneficiat de un ajutor binevenit din partea unor elevi de liceu din Rosia. Acestia nu au stat prea mult pe ginduri si au mers la Farcasesti, sa ii ajute pe sinistrati. Gestul lor a fost apreciat de toata lumea.


„Sint impreuna cu aceste comisii si cu cei 40 de beneficiari ai Legii venitului minim garantat. Scoatem mizeria din cele doua scoli inundate din Farcasesti sat si Valea cu Apa. Sint spalate podelele, peretii. Speram ca elevii sa isi reia cit mai repede cursurile. In case este dezastru. Aparatele electrocasnice au fost distruse, iar mobila este umflata. Daca nu spargeam digul de la Pesteana si nu inundam cam 18 hectare de teren, ar fi fost mult mai multe case inundate. Nu am stiut la cine sa mai cerem ajutor si am vorbit cu directorul de la Liceul din Rosia sa vina cu elevii cei mai mari. Au facut treaba buna. Toata lumea le multumeste si a ramas impresionata de gestul lor“, a declarat Constantin Pirvulescu, primarul din Farcasesti.


Colecta de fonduri pe internet


Scoala generala cu clasele I-VIII din Farcasesti, pe linga care functioneaza si o gradinita, este intr-o situatie deosebita. Cele citeva calculatoare care existau in laboratorul de informatica au fost acoperite de apa si nu se stie daca vor mai functiona. Cel mai grav este faptul ca mai mult de jumatate dintre volumele bibliotecii sint distruse, iar copiii nu mai au, cel putin in acest moment, unde sa mearga sa isi procure cartile necesare. Pentru a veni in ajutorul celor sinistrati, un gorjean a deschis o colecta de fonduri pe internet. Donatiile pot fi facute on line, printr-un sistem de plata securizata. Adresa paginii de web create pentru ajutorarea celor inundati este http://inundatii.e-gorj.com. In cadrul paginii respective sint prezentate imagini din comuna Farcasesti, iar cei care o viziteaza sint indemnati sa doneze bani pentru localnicii care au ramas fara agoniseala de o viata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS