7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIskandarani falsifica acte, albeste bani si finanteaza teroristi

Iskandarani falsifica acte, albeste bani si finanteaza teroristi

• Anchetatorii sint categorici: sirianul a lucrat pe mina cu Boerica si Hayssam • Ofiterii de la Crima Organizata si SRI au primit informatii si de la FBI


Controversatul afacerist sirian Zaher Iskandarani a recidivat. Dupa ce in 1997 a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fals, uz de fals si contrabanda, in 2001, cind a fost eliberat din Penitenciarul Codlea, a reintrat in afaceri. Numai ca tot ilegale. De data aceasta, anchetatorii il suspecteaza de tiparire de timbre false si etichete, spalare de bani si finantare a unor grupari teroriste. El a fost retinut miercuri seara, in urma unui filtru organizat in judetul Timis, fiind adus ieri-dimineata in fata procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General. Surse confidentiale din mediul serviciilor de informatii au declarat ca Dosarul Iskandarani face parte dintr-o actiune mai complexa a ofiterilor de filaj de la Crima Organizata si SRI in care se are in vedere spargerea gruparii conduse de trioul Boerica – Hayssam – Iskandarani. In timpul investigatiilor s-au folosit si informatii furnizate de FBI.


Omul de afaceri sirian Zaher Iskandarani a fost retinut, miercuri, la miezul noptii, de politistii timisoreni, la un filtru rutier efectuat in Lugoj, in timp ce se deplasa cu un Fiat inmatriculat in Dolj in care se mai aflau doi cetateni arabi si un român.


Ofiterii au gasit asupra lor pasapoarte si o importanta suma de bani, fiind transportati la sediul politiei, unde au stat mai bine de trei ore. Cei patru au fost adusi separat, ieri-dimineata, la sediul Ministerului Public pentru a fi audiati de anchetatorii DIICOT.


Descinderi in forta


Veniti din Capitala, zeci de politisti si jandarmi cu cagule si arme au descins in forta, miercuri seara, la fabrica de tigari a omului de afaceri sirian Zaher Iskandarani, din localitatea Sacalaz, de linga Timisoara, precum si in mai multe apartamente din diferite zone ale orasului. Desi nu a fost confirmat oficial de catre anchetatori, surse demne de incredere au precizat ca operatiunea din Timis ar fi inceput inca de marti seara, cind au fost verificate casa omului de afaceri sirian, precum si fabrica acestuia. Aceleasi surse sustin ca, miercuri seara, ar fi fost facute descinderi in citeva apartamente din Timisoara, care ar apartine unor angajati ai fabricii sau unor apropiati ai lui Zaher Iskandarani, iar dintr-unul din apartamente ar fi fost ridicate mai multe calculatoare si CD-uri. In urma acestor actiuni, la sediul Parchetului au fost aduse folii cu etichete pentru tigari, apa minerala, mai multe recipiente cu alcool rafinat si cutii pline cu documente. Surse din rindul anchetatorilor au precizat ca alaturi de Zaher Iskandarani ar fi fost retinut si unul dintre angajatii sai, al carui nume nu a fost insa facut public.


Matrita nu a fost gasita


Procurorul general al României, Ilie Botos, a declarat presei ca marti si miercuri s-au facut descinderi la peste 20 de locatii ale lui Zaher Iskandarani si ale apropiatilor lui, existind informatii legate de savirsirea unor infractiuni de criminalitate economico-financiara si de constituire de grup criminal organizat.


O alta ipoteza, neconfirmata insa, este ca anchetatorii ar fi cautat o matrita de confectionat timbre false, pe care se pare ca nu au gasit-o. De asemenea, se pare ca anchetatorii ar detine informatii potrivit carora Iskandarani ar putea fi cercetat in legatura cu spalarea banilor si finantarea unor grupari teroriste.


„Tigareta 1“, luata din nou la puricat


In paralel cu aceasta investigatie, procurorii Parchetului General au declansat o noua ancheta in dosarele in care Zaher Iskandarani a fost deja achitat, unul dintre ele fiind „Tigareta 1“, in care a fost cercetat si Omar Hayssam. Oricum, serviciile secrete au furnizat informatia ca Iskandarani a lucrat in cirdasie cu Hayssam si Boerica. Acum, toti au ajuns la beci. Iskandarani a intrat in vizorul autoritatilor ca urmare a implicarii in contrabanda cu tigari, prin firme inregistrate in Cipru, Republica Moldova si Bulgaria. In 1997, el a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fals, uz de fals, evaziune fiscala, contrabanda si instigare la contrabanda si chiar complicitate la crima, fiind inchis in Penitenciarul Codlea. Supranumit si „printul Banatului“, Zaher Iskandarani este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri arabi stabiliti in România. In 1994, el a inceput construirea fabricii de tigari de la Sacalaz, aflata la citiva kilometri de Timisoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU