13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalO profesoara de religie si-a convins elevii ca sint posedati de diavol

O profesoara de religie si-a convins elevii ca sint posedati de diavol

Desenele animate si colectionarea cartonaselor sau abtibildurilor descoperite „ca surprize“ in pachetele de guma sau de dulciuri au reprezentat dintotdeauna o placere a virstei copilariei. De la desenele animate cu Tom si Jerry, micutii au descoperit treptat desene cu roboti sau monstri, de cele mai multe ori inadecvate copilariei. O profesoara de la Liceul „Henri Coanda“ din Craiova, care preda religia in special la clasele din ciclul primar, a adus elevilor de sapte, opt ani pliante prin care condamna jocul cu „master cardurile“ pe care micutii le colectioneaza. Mesajul pliantelor este dur si descrie personajele desenelor animate in cuvinte infioratoare. Parintii s-au impartit in doua grupuri: unii condamna atitudinea profesoarei, care, dupa declaratiile lor, isi primeste salariul sa ii invete pe micuti de cele sfinte si nu sa le ofere lectii despre diavoli, antihrist, iad, iar ceilalti considera ca jocul cu astfel de carti nu poate indemna decit la violenta si trebuie interzis. Conducerea scolii recunoaste ca nu a stiut despre pliantele prezentate si este de acord cu faptul ca modul de interzicere a jocului cu cardurile este oarecum brutal.


La orele de religie tinute la clasele a IV-B si a IV-a D, profesoara le-a citit saptamina trecuta elevilor despre urmarile nefaste pe care le pot avea desenele animate Yu Gi Oh, dar si colectionarea cartilor de joc cu figurile personajelor principale din serial. Copiii au aflat ca abtibildul „dark“ inseamna de fapt „drac“ sau ca jocul cu astfel de carti le „poate distruge puritatea sufleteasca si ii poate indemna la violenta“.


Educatia tinuta la ore – „conform programei“


Pliantele contin imagini desenate cu eroii din desenele animate, in dreptul fiecarui desen fiind adaugat un mic comentariu, prin care se explica copiilor semnificatia personajelor: „Priviti cu atentie imaginile care apar pe pachetele de carduri. Apare figura unui copil extravagant si nonconformist (Yama Yugi). Ochii lui sticlesc a razvratire si sint plini de ura. Parul din cap este si el rasculat de parca s-ar fi electrocutat la 380 de volti. Are doua coarne in cap, iar pe mijlocul semnului, fulgerul… In partea de jos a cardului scrie cu litere albe «Dark magic master», adica stapinul magiei negre. …Asadar, iata dragii mei copii, ce cumparati voi si in ce pericol sufletesc va aflati“. Micutii au putut afla ca in spatele jocului sau schimbului nevinovat de carti se ascund personaje grotesti: „Unicornul este simbolul antihristului. De ce sa se uite copiii la aceasta pocitanie… Un lucru alarmant care se petrece in ziua de astazi este interesul care se cultiva in rindul copiilor pentru anumite jocuri de inspiratie oculta, precum Quija, Clarvazatorul, Kabbala, Yu Gi Oh!“, a spus profesoara de religie. Aceasta motiveaza atitudinea ei ca pe una fireasca, aprobata de Mitropolie, pentru a indeparta copiii de cele rele.


„Parintii care nu sint de acord cu pliantele prezentate la ora elevilor nu cunosc regulile de rigoare ale religiei. Pliantele pe care le-am inminat elevilor sint de credinta si indeamna la respingerea modului de joaca inadecvat virstei copilariei. Pliantul este realizat de un reprezentant al Mitropoliei si are un mesaj care indeamna la credinta si la lepadarea de cele rele. Le-am citit copiilor mesajul pliantelor si chiar am discutat pe tema desenelor si cartonaselor colectionate de ei. Inainte de a discuta despre acest subiect, copiii erau extrem de violenti. Au hotarit singuri sa renunte la a mai colectiona cartonase cu astfel de personaje grotesti. S-a observat apoi si schimbarea, copiii s-au linistit, au devenit mai calmi. Multi dintre ei, cind gasesc in pungile de snacksuri astfel de abtibilde si carti, vin si mi le aduc sa le rupem“, a precizat Elena Bereanu, profesoara de religie.


Directorul unitatii – convins ca atitudinea profesoarei de religie a fost exagerata


Conducerea scolii a ramas surprinsa vazind pliantele prezentate de profesoara de religie in scoala. „Atitudinea profesoarei este clar impotriva violentei din desenele acestea animate sau din cele de pe cartonasele colectionate de ei. Ca director al unitatii pot sa declar insa ca modul de prezentare a pliantelor impotriva acestor desene sau carti este extrem de dur si radical. Aceasta atitudine le poate stirni si mai mult interesul copiilor pentru cardurile acestea. Sint convins ca micutii le percepeau ca pe simple carti de joc si nu realizau ce se afla in spatele traducerii sau in spatele semnificatiilor. Am ramas surprins cind am citit explicatiile din josul desenelor in care sint regasite cuvinte ca antihrist, drac etc. I-am explicat profesoarei ca si in basmele românesti intilnim zmei, balauri, ghionoaia etc… Oricum, din cite am inteles de la profesoara noastra de religie, catedra de religie a Inspectoratului Scolar si Mitropolia au cunostinta despre aceste materiale citite in scoli, care sint realizate tocmai in scop educativ“, a spus Radu Nicolae, director adjunct al Liceului „Henri Coanda“.


De aceeasi parere este si consilierul educational al scolii, Mihaela Brumar: „Se face prea mare caz pe ceva ce nu are atita importanta.Toate discutiile directe cu elevii despre semnificatii si rolul nefast al acestor carduri asupra formarii copiilor pot lua o intorsatura devianta. Pe noi, ca si cadre didactice, ar trebui sa ne deranjeze doar schimburile de carti care se fac in timpul recreatiilor. Este o adevarata nebunie. Intr-adevar, nu exista elevi din ciclul primar care sa nu fi avut macar citeva cartonase cu astfel de personaje. Din moment ce aceste desene apar si pe micul ecran, este imposibil sa faci educatie la nivelul scolii. Daca le interzici nu faci decit sa stirnesti curiozitatea“.


Speriati, multi dintre copii au renuntat sa mai colectioneze carduri


Atenti la cele spuse de doamna profesoara de religie, multi copii au mers acasa speriati, au inceput sa plinga si sa povesteasca parintilor cele aflate la ora de religie despre jocurile si desenele lor preferate. Multi dintre micuti, speriati, au luat imediat atitudine si au renuntat pe loc la a mai colectiona astfel de carduri, altii, dimpotriva, s-au ambitionat si mai mult sa-si stringa intreaga colectie de carduri. Copiii au ajuns chiar sa creada ca erau posedati, ca erau rai si neascultatori cind stringeau astfel de cartonase. „Ne-a spus domnisoara profesoara de religie la ora ca nu e bine sa colectionam carduri, pentru ca reprezinta monstri si draci care ne influenteaza sa facem prostii. De cind mi-a spus asa ceva, mie nu imi mai plac cardurile. Imi este frica sa le mai vad. M-am dus acasa si i le-am dat lui tati, care le-a bagat pe foc…“, a povestit Laurentiu Nitu, elev in clasa a IV-a B. De la copii am aflat ca aceste „mastercarduri“ se pot cumpara de la orice magazin, de la intrarea in scoala, din tirgurile comerciale. „Se gasesc oriunde, la magazine sau in tirguri. La desenele Yu Gi Oh ma uit in continuare, dar nu mai adun desene ca imi e frica sa nu devin posedat de drac…“, a spus Calin Bobeica, elev in clasa a IV-a B. Conducerea unitatii a decis organizarea unui consiliu profesoral in care sa discute impreuna cu oameni de specialitate despre aceste pliante si influenta lor asupra copiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS