26.4 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii doljeni au cistigat procesele cu primariile

Profesorii doljeni au cistigat procesele cu primariile

Consiliile locale vor fi nevoite sa achite diferentele rezultate din recalcularea conform legislatiei in vigoare a salariilor dascalilor pe ultimii trei ani


Sindicatul Invatamintului Preuniversitar Dolj a anuntat ieri o mare victorie obtinuta in justitie in procesele intentate primariilor si consiliilor locale din judet in problema calcularii gresite a salariilor dascalilor pentru ultimii ani. Istoria acestui proces isi are originea in neaplicarea unor prevederi din Statutul personalului didactic. „Prin Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic se stabilea ca anumite sporuri cuvenite personalului didactic si didactic auxiliar – precum sporul de solicitare neuropsihica de 3% pe transe de vechime, sporul de fidelitate de 15% pentru cei cu o vechime mai mare de zece ani in invatamint, gradatia de merit de 20%, salariul de merit de 15%, sporul de dirigentie de 10% si indemnizatia de conducere – vor fi introduse in salariul de baza, utilizat pentru calculul celorlalte drepturi banesti. Pentru ca asta nu s-a intimplat, am decis ca actionam in instanta toate institutiile vinovate si sa ne cerem drepturile, astfel cum sint ele prevazute prin lege“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, presedintele Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj. Primele demersuri pentru initierea acestor procese au inceput inca din noiembrie 2004, dar dosarele – 135 la numar, privind 2.400 de dascali, membri ai SIP Dolj – au fost definitivate si inaintate catre Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale de la Tribunalul Dolj abia in februarie 2005. A urmat procesul, iar saptamina trecuta primele complete de judecata s-au pronuntat deja in mai mult de 100 dintre aceste dosare, dind cistig de cauza dascalilor.


„Greul abia acum incepe“


In baza sentintelor date de tribunal, scolile vor fi obligate ca, pentru personalul didactic si didactic auxiliar care a fost parte in proces, sa recalculeze toate drepturile salariale pentru perioada 24.02.2002 – 1.06.2004 si apoi sa achite diferentele salariale rezultate, cu bani proveniti din bugetele locale. Aceste diferente salariale urmeaza sa fie actualizate cu indicele de inflatie pina la data platii efective. Concret, este vorba despre sume in jurul a 10.000.000 de lei pentru fiecare cadru didactic.


In sentinte este mentionata si modalitatea corecta de calcul, metodologie prevazuta de lege, dar neaplicata: „La salariul de baza al functiei se calculeaza si se adauga in procentele prevazute de lege urmatoarele sporuri si indemnizatii: indemnizatia de conducere, gradatia/salariul de merit, indemnizatia de invatamint special, constituindu-se salariul de baza. La salariul de baza astfel constituit se calculeaza si se adauga sporul de stabilitate, sporul de suprasolicitare neuropsihica, indemnizatia pentru educatoare, invatatori, institutori, diriginti, in procentele prevazute de lege, sporuri care impreuna cu salariul de baza formeaza baza de calcul pentru celelalte sporuri care, potrivit legii, se calculeaza la salariul de baza, respectiv: sporul pentru titlul stiintific de doctor, sporul pentru conditii grele de munca, sporul pentru ore suplimentare, sporul de vechime. Sporul pentru practica pedagogica se calculeaza la salariul de baza al functiei, dar nu face parte din salariul de baza al salariatului“.


„Aceste hotariri ale tribunalului constituie o prima victorie. Greul, insa, abia acum incepe, deoarece Primaria Craiova a anuntat deja ca va face recurs, iar apoi va urma procedura prin care sa ne luam efectiv banii la care avem dreptul“, a precizat prof. Constantin Lungulescu, prim-vicepresedintele SIP Dolj, care s-a ocupat efectiv de derularea acestor procese. Sindicalistii au in pregatire un alt lot de dosare, 35 la numar, vizind aceleasi pretentii pentru unitatile de invatamint din tot atitea localitati ale judetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS